EPS poštuje mere štednje

Upravo zbog dobrih rezultata "Elektroprivrede Srbije" poskupljenje električne energije u Srbiji biće upola manje nego što je MMF zahtevao

  • 6

"Elektroprivreda Srbije" je smanjila zarade zaposlenih za 10 odsto u 2015. godini.

U suprotnom, EPS ne bi ni mogao da isplati plate, zbog mesečne kontrole Ministarstva finansija.

Fiskalni savet iznosi paušalne ocene o zaradama u EPS-u jer očigledno ne raspolaže tačnim podacima, iako smo u usmenoj komunikaciji sa Fiskalnim savetom ponudili sva razjašnjenja.

EPS je u 2015. godini bio u obavezi da isplati ukupno 3,3 milijarde dinara na osnovu Posebnog kolektivnog ugovora, koji su potpisali sindikat i Ministarstvo rudarstva i energetike. Dodatnih 1,4 milijarde dinara su troškovi prijema u "TE-KO Kostolac" dela radnika angažovanih van radnog odnosa i preuzimanja u RB "Kolubara" zaposlenih iz preduzeća "Kolubara Usluge", neophodnih za stabilno odvijanje proizvodnje, što je odobrila Vlada Srbije.

To su stvarni troškovi na osnovu kojih Fiskalni savet pogrešno zaključuje da EPS nije poštovao zakonske odredbe o smanjenju zarada.

EPS dosledno primenjuje reformske mere i program fiskalne konsolidacije koji je usaglašen sa Vladom Srbije i međunarodnim finansijskim institucijama i to potvrđuju odlični rezultati poslovanja.

Profit EPS-a u prvoj polovini 2016. godine bio je 13,1 milijarda dinara, što je za 10 milijardi više nego u istom periodu prošle godine. Uštede u poslovanju iznosile su 13,8 milijardi dinara, naplata je na nivou od 95,27 odsto, a gubici električne energije bili su 13,87 odsto, što je manje od planiranih 14,35 odsto.

Upravo zbog dobrih rezultata "Elektroprivrede Srbije" poskupljenje električne energije u Srbiji biće upola manje nego što je MMF zahtevao.

EPS poštuje mere štednje Vlade Srbije i sve radi u skladu sa Generalnim programom poslovanja, koji je Vlada Srbije i odobrila.

Spekulacije o luksuznim javnim nabavkama netačne su i zlonamerne, bez ikakvih osnova.

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Kale

    8. septembar 2016 | 13:34

    A kada ce EPS da uvede jeftinu struju i u dnevnom terminu, tj.da je vrati jer je vec postojala...?

  • sasa

    13. septembar 2016 | 08:22

    a plate 120000 dinara,sva sreca uveli ste red,kako nas samo folirate,treba vas prodati sto pre pa neka vas gazda placa,ali tada plata ne prelazi a30000 dinara,zivim za taj dan kada cete plakati za radnickim igrama i ostalim razonadama koje mi placamo

  • Peki

    18. septembar 2016 | 09:27

    Kada planira MMF da utice na vladu da vlada smanji funkcionerima u pola plate pabi imale pare i za sirotinju.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA