PAPA IDE U JASENOVAC? Poseta Rimokatoličkog poglavara moguća, ali prvo dogovor sa državom

Patrijarh Vartolomej sutra stiže u zvaničnu posetu Zagrebu, gde će otvoriti Naučnu konferenciju

  • 22

Poglavar Rimokatoličke crkve mogao bi pre Srbije da poseti i Hrvatsku, gde bi odao poštu žrtvama logora smrti Jasenovac. Papa Franja time bi uvažio tihi zahtev Srpske pravoslavne crkve i ispunio važan preduslov za dolazak u Beograd.

TAČI TVRDI: "Papa će posetiti i PRIZNATI KOSOVO"!

Franjina poseta, prema rečima izvora bliskog Srpskoj patrijaršiji i Vatikanu, Franjina poseta Hrvatskoj zavisi i od ishoda dijaloga mešovite komisije koja raspravlja o istorijskoj ulozi kontroverznog kardinala Alojzija Stepinca. Papin dolazak u Zagreb mogao bi da se tumači kao signal da će pitanje Stepinčeve kanonizacije biti završeno u skladu sa voljom ogromne većine hrvatskog naroda.

Bivši ambasador Srbije u Vatikanu: Ne verujem da će papa doći u Prištinu!

U prilog ovom scenariju mnogi u SPC navode i predstojeću posetu vaseljenskog patrijarha Vartolomeja, koji sa papom neguje izuzetno bliske odnose. Dolazak poglavara Carigradske patrijaršije u Jasenovac, uzima se kao siguran znak da je stradanje srpskog naroda u NDH dobilo univerzalno priznanje i da bi i Franja vrlo brzo mogao da oda počast stradalima u zloglasnom logoru.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

- Dolazak patrijarha Varolomeja u Jasenovac istorijski je događaj za našu crkvu - navode u SPC. Veoma je značajan i dolazak Efraima Zurofa iz izraelskog "Simon Vizental centra". Oni će, bez sumnje, poslati snažnu poruku o žrtvama ustaškog režima koja će neutralisati pokušaje njegove relativizacije.

Poglavar Rimokatoličke crkve, kako se nezvanično saznaje, mogao bi uskoro da dođe u Srbiju, ali tek pošto sa zvaničnim Beogradom budu dogovoreni svi detalji posete. Papa Franja ima formalni poziv predsednika Tomislava Nikolića, ipak, tek u budućim razgovorima biće dogovoren program i mesto posete. Za sada je poznato samo da Beograda nema u planu papinih aktivnosti za 2016. godinu.

Prema dobro obaveštenim izvorima, sa Svetom stolicom već je u načelu dogovoreno da bi za obe strane bilo najprihvatljivije rešenje da papa u Srbiju doputuje u državnu, a ne u "pastirsku" posetu. Srpska crkva se u načelu ne protivi ovoj mogućnosti, budući da bi susret sa patrijarhom Irinejem, inače prvi u istoriji, bio samo prateći događaj u protokolu. Do ovog susreta najranije bi moglo da dođe polovinom sledeće godine.

Papa Franja i carigradski patrijarh Vartolomej. Foto: AP/Tanjug Papa Franja i carigradski patrijarh Vartolomej. Foto: AP/Tanjug

- Srpska crkva u ovom slučaju ne bi bila papin domaćin, čime bi predupredila moguće optužbe da dovodi papu u Srbiju - kaže izvor blizak SPC, pišu Novosti.

Ovo će, međutim, biti moguće samo u slučaju da Vatikan zadrži stav da ne prizna jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova.

Patrijarh Vartolomej sutra stiže u zvaničnu posetu Zagrebu, gde će otvoriti Naučnu konferenciju koja će pod nazivom "Novomučenici: Poliperspektiva II" biti održana u Srpskoj gimnaziji "Katarina Kantakuzina Branković". Predviđeno je da Vartolomej sa arhijerejima i učesnicima konferencije poseti područje logora smrti Jasenovac i prisustvuje večernjoj službi u Hramu Svetog proroka Ilije u Mlaki. Centralni događaj posete biće liturgija koju će u nedelju predvoditi patrijarsi Vartolomej i Irinej u Hramu Rođenja Svetog Jovana Krstitelja u Jasenovcu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Kralj Tomislav

    8. septembar 2016 | 08:12

    Ljudi moji vi morate znati da su najveći zločini u Jasenovcu urađeni između 1945 i 1947 godine, a da je do 1945 god. Jasenovac bio radni logor, bilo je žrtava, ali puno manje nego što to netko pokušava prikazati da bi ono drugo sakrio.

  • Trig

    8. septembar 2016 | 07:04

    I treba da ode u logor i vidi sta su krvati radili od '41 do '45.

  • VAN

    8. septembar 2016 | 07:01

    Kao i obično oni koji su najviše odgovorni za zločin u Jasenovcu vraćaju se na mesto zločina.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA