AKCIONI FILM UŽIVO: MUP rasterivao navijačke bande za praznik (FOTO/VIDEO)

Povodom proslave Dana MUP i policije građani su mogli da vide simulacije opasnih akcija sa terena, za koje su obučeni pripadnici specijalnih jedinica, vatrogasaca i saobraćajne policije

  • 0

Rafalna paljba, dimne bombe, iskakanje iz helikoptera, presretanje automobilom i atmosfera kao da ste usred modernog akcionog filma samo su deo vežbi koje je srpska policija izvela danas u "Makišu" povodom Dana MUP i policije.

Svečanost je počela preletom helikoptera koji je nosio srpsku zastavu, a ministar policije Ivica Dačić poručio je da nema jake države bez jake policije.

- Često kažem: "Onaj kog Bog ne prevaspita, posle dolazi u policiju" - našalio se Dačić, i naveo da su građani ocenili MUP kao najbolje Ministarstvo i da posle vojske i crkve najviše poverenja imaju u policiju.

Dačić je srpskom patrijarhu Irineju uručio specijalno priznanje "Jakov Nenadović", a poglavar SPC je policiji poželeo da u buduće ima što manje posla.

- To znači da bude što manje zla i bezakonja, koje nije izvorno naše već smo ga uvezli – poručio je patrijarh.

Priznanja su uručena i članovima porodica pripadnika MUP koji su poginuli na dužnosti, nakon čega su specijalne jedinice demonstrirale svoja umeća u simulaciji situacija sa terena.

Veliki broj građana mogao je da doživi scene koje su videli samo u filmovima i crnoj hronici poput spasavanja talaca, vađenja povređenih iz automobila u saobraćajnim nesrećama i reagovanje u slučaju napada na štićene osobe na javnim skupovima.

Najveću pažnju ipak su privukli pripadnici policijskih helikopterskih jedinica, koji su pokazali kako se "naglavačke" spuštaju na zemlju iz vazduha i specijalne antiterorističke jedinice.

Vozač u kabrioletu "mercedes", sa lepom devojkom na mestu suvozača, bio je primer kako se možete provesti ako vas ponese brza mašina na putu, pa ugrozite ostale svojom brzom vožnjom. Takođe, i motociklista koji simulira divljanje po putu i pokušaj da pobegne presretačima zaustavljen je od strane dva policajca nalik srpskim robokapima, koji isto tako voze brze i moćne motore.

Pored umeća u borilačkim veštinama pitomaca Policijske akademije, MUP je domonstrirao i simulaciju razbijanja bahate navijačke grupe, koja je "stavljena pod kontrolu" za svega nekoliko minuta.

Sa tribina, iz centralne lože, u programu su uživali premijer Mirko Cvetković, predsedavajući novog saziva parlamenta Zaharije Trnavčević i direktor policije Milorad Veljović. Aplaudirali su i crkveni velikodostojnici, zaštitnik građana i poverenik Jovan Krkobabić, ministri Srđan Srećković i Žarko Obradović, lider LDP Čedomir Jovanović, Dačićeve stranačke kolege Petar Škundrić i Aleksandar Antić i još mnogo drugih domaćih i stranih gostiju.

Proslava je završena defileom vozila MUP i helikopterskim preletom, a nakon toga, u nekoliko različitih šatora, mogli smo da vidimo deo izložene opreme koja se koristi u akcijama, kao i način na koji se maskiraju snajperisti.

Lepo vreme inspirisalo je mnoge roditelje da Dan MUP pretvore u porodični izlet u "Makišu", ali čini se da je program zanimljiviji bio očevima, koji nisu baš uvek uspeli deci da objasne da "čike samo pokazuju šta sve umeju". Pogledajte snimak :

(A. P.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA