POLIGLOTE: Beogradski školarci uče i grčki i kineski jezik

Kineski jezik uveden u osnovne škole u martu, a u dve beogradske osnovne škole đaci uče grčki već nekoliko meseci. Sve popularniji i španski, ali i dvojezična nastava

  • 0

Engleski, nemački, francuski, ruski i italijanski su najraspostranjeniji jezici koje uče đaci u srpskim osnovnim školama. Međutim, poslednjih godina, zbog porasta interesovanja ali i novih društvenih okolnosti, osnovci u Srbiji mogu da se opredeljuju i za nastavu španskog, ali i kineskog i grčkog jezika. Takođe, sve je raspostranjenija i dvojezična nastava, kako u osnovnim, tako i u srednjim školama.

Najviše đaka u Srbiji, više od 600.000 uči engleski, sledi nemački - 90.000, francuski - 80.000, ruski - 62.000, italijanski - 8.000, a španski proučava 3.000 učenika. Ipak, od ove godine 2.462 učenika u Srbiji uči i kineski jezik.

Početkom marta ministar prosvete i nauke Srbije Žarko Obradović i ambasador Kine u Srbiji Đang Vanhu potpisali su memorandum o saradnji povodom realizacije projekta "Učenje kineskog jezika u osnovnim i srednjim školama u Srbiji".

Osim ovih jezika u dve beogradske škole čak postoji i grčki kao izborni jezik.

Prema rečima rukovodioca sektora za razvoj obrazovanja i međunarodnu saradnju u Ministarstvu prosvete  Vesne File prvi strani jezik se uči od prvog do osmog razreda osnovne škole sa dva časa nedeljno. U petom razredu osnovci dobijaju drugi strani jezik, koji uče do kraja osnovnog obrazovanja.

Francuski se kao drugi strani jezik uči u Beogradu, Valjevu, Jagodini, Kruševcu, Čačku. Nemački je zastupljen u školama u Zaječaru, Zrenjaninu, Kragujevcu, Kraljevu, Nišu, Novom Pazaru, Novom Sadu, a ruski u Kosovskoj Mitrovici, Užicu i Požarevcu.

Latinoameričke serije, koje su poslednjih godina preplavile gotovo sve televizijske kanale, uticale su na veću popularnost španskog jezika među školarcima u Srbiji.

Tokom školovanja osnovci imaju fond od 600 časova prvog stranog jezika i 300 časova drugog. Oko 900 časova je sasvim dovoljno da se stekne solidno znanje stranog jezika, koje odgovara nivou A2.

Dvojezična nastava na srpskom i francuskom jeziku od naredne školske godine počeće u gimnazijama u Pirotu, Sremskim Karlovcima i Valjevu. Ovakav vid nastave već se odvija u beogradskoj Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar", Trećoj i Desetoj beogradskoj gimnaziji, kao i u Gimnaziji "Jovan Jovanović Zmaj" u Novom Sadu i niškoj gimnaziji "Svetozar Marković". Osim francuskog u školama dvojezična nastava se odvija i na nemačkom, italijanskom, španskom i engleskom u 18 osnovnih i srednjih škola.

(M. S. / 24sata.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA