• 38

TAKO JE GOVORIO PATRIJARH PAVLE: Ovo su najveće mudrosti našeg sveca

Proći će sve, ali duša, obraz i ono što je dobro ostaje zauvek

  • 38

Na današnji dan 11. septembra 1914. godine rodio se patrijarh srpski gospodin Pavle u selu Kućanci, srez Donji Miholjac u Slavoniji, tada u Austrougarskoj, danas u Hrvatskoj.
DUŠAN KOVAČEVIĆ OTKRIO VELIKU TAJNU PATRIJARHA PAVLA: A tek kada čujete koja je uloga Bate Stojkovića u ovoj priči! (VIDEO)

Na tronu Svetog Save kao patrijarh srpski nalazio se 19 godina, a među narodom je bio veoma omiljen zbog svoje njegove skromnosti i istinoljubivosti.
Poslednjem ispraćaju do porte manastira Rakovica, gde je sahranjen 19. novembra 2009, na ulicama Beograda prisustvovale su stotine hiljada poštovalaca.
Džaba što ne radite na CRVENO SLOVO ako niste pročitali OVAJ najvažniji govor Isusa Hrista (FOTO)
Na godišnjicu rođenja patrijarha Pavla podsećamo vas na važne poruke koje je za sobom ostavio nama u amanet:
Čovek je jači mrtav nego nečovek živ.
Bog nas je stvorio ljudima i traži od nas da to i budemo. Nema takvih vremena u kojima to ne bi mogli biti i ne bi bili dužni da to budemo.
Prava ljubav je jedino kada ljubav ne traži svoje. Kada voliš nekog bez ikakve logike. To je i prava sloboda. E zato sam hrišćanin.
Čuvajmo se od neljudi, ali se još više čuvajmo da i mi ne postanemo neljudi.
Kada bih bio poslednji Srbin, pristao bih da nestanem, a da ne bude zločina.
Foto: Profimedia/Danita Delimont

Foto: Profimedia/Danita Delimont


Pristao bih da nestane ne samo velika nego i mala Srbija i svi Srbi sa mnom, a ne bih pristao na neljudstvo i nečoveštvo.
Čuvajte i neprijatelje svoje i molite se za njih jer ne znaju šta rade.
Kao Patrijarh srpski, svoje prvenstvo među jedinkama, a i svako prvenstvo među ljudima, shvatam kao prvenstvo služenja, žrtve i krsta.
Crkva ne odbija ni one koji misle da su nevernici, pogotovu kad i oni traže načina da dođu u Patrijaršiju, svejedno iz kakvih namera. Uostalom, ja sam svešteno lice, a sveta tajna sveštenstva ne pravi odbir koga ćete primiti i saslušati, ako ga neka muka vodi do vas. A i grešnici su uglavnom veoma nesrećni ljudi, naročito kad su prepuni sebe.
Proći će sve, ali duša, obraz i ono što je dobro ostaje zauvek.
Ako se sećate još neke izreke patrijarha Pavla ili ste ga poznavali i imate nešto da ispričate o njemu, javite nam se na redakcija@telegraf.rs ili svoje iskustvo podelite s nama u komentarima.
(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ,Sumadinac

    Imao sam cast da sa patrijarhom Pavlom budem u par navrata na razgovoru . Koliko je bio inteligentan neshvatljivo je obicnom coveku . Takvi vecno zive

  • IVišnja

    Ovo je svetac naš bog mu dušu prostio

  • Жељко☦

    "Човек када се роди, он плаче а сви остали се радују. А треба да живи тако, да када умре сви плачу, а он се радује." Свети оче Павле моли Бога за грешни народ твој српски који ниси остављао никад ни за земаљског живота. Са Светим Савом и свим светитељима српским чије си се славе и сам удостојио измоли од Господа спасење роду своме.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima