≫ 

TAKO JE GOVORIO PATRIJARH PAVLE: Ovo su najveće mudrosti našeg sveca

Proći će sve, ali duša, obraz i ono što je dobro ostaje zauvek

  • 38

Na današnji dan 11. septembra 1914. godine rodio se patrijarh srpski gospodin Pavle u selu Kućanci, srez Donji Miholjac u Slavoniji, tada u Austrougarskoj, danas u Hrvatskoj.

DUŠAN KOVAČEVIĆ OTKRIO VELIKU TAJNU PATRIJARHA PAVLA: A tek kada čujete koja je uloga Bate Stojkovića u ovoj priči! (VIDEO)

Na tronu Svetog Save kao patrijarh srpski nalazio se 19 godina, a među narodom je bio veoma omiljen zbog svoje njegove skromnosti i istinoljubivosti.

Poslednjem ispraćaju do porte manastira Rakovica, gde je sahranjen 19. novembra 2009, na ulicama Beograda prisustvovale su stotine hiljada poštovalaca.

Džaba što ne radite na CRVENO SLOVO ako niste pročitali OVAJ najvažniji govor Isusa Hrista (FOTO)

Na godišnjicu rođenja patrijarha Pavla podsećamo vas na važne poruke koje je za sobom ostavio nama u amanet:

Čovek je jači mrtav nego nečovek živ.

Bog nas je stvorio ljudima i traži od nas da to i budemo. Nema takvih vremena u kojima to ne bi mogli biti i ne bi bili dužni da to budemo.

Prava ljubav je jedino kada ljubav ne traži svoje. Kada voliš nekog bez ikakve logike. To je i prava sloboda. E zato sam hrišćanin.

Čuvajmo se od neljudi, ali se još više čuvajmo da i mi ne postanemo neljudi.

Kada bih bio poslednji Srbin, pristao bih da nestanem, a da ne bude zločina.

Foto: Profimedia/Danita Delimont Foto: Profimedia/Danita Delimont

Pristao bih da nestane ne samo velika nego i mala Srbija i svi Srbi sa mnom, a ne bih pristao na neljudstvo i nečoveštvo.

Čuvajte i neprijatelje svoje i molite se za njih jer ne znaju šta rade.

Kao Patrijarh srpski, svoje prvenstvo među jedinkama, a i svako prvenstvo među ljudima, shvatam kao prvenstvo služenja, žrtve i krsta.

Crkva ne odbija ni one koji misle da su nevernici, pogotovu kad i oni traže načina da dođu u Patrijaršiju, svejedno iz kakvih namera. Uostalom, ja sam svešteno lice, a sveta tajna sveštenstva ne pravi odbir koga ćete primiti i saslušati, ako ga neka muka vodi do vas. A i grešnici su uglavnom veoma nesrećni ljudi, naročito kad su prepuni sebe.

Proći će sve, ali duša, obraz i ono što je dobro ostaje zauvek.

Ako se sećate još neke izreke patrijarha Pavla ili ste ga poznavali i imate nešto da ispričate o njemu, javite nam se na redakcija@telegraf.rs ili svoje iskustvo podelite s nama u komentarima.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Knez

    11. septembar 2016 | 08:58

    Kakve su nam misli takav nam je i život.

  • Uroš d'dorf

    11. septembar 2016 | 09:12

    Večna mu slava za sva vremena!bio sam vise puta u njegovoj blizini,na službi patrijarhovoj,imao je'oreol,karmu,energiju'nebesko u sebi!!

  • П.ф.к

    11. septembar 2016 | 09:01

    Боље да нестанемо са лица земље као људи ,него да биолошки опстанемо ,као нељуди !! Слава му , великом патријарху !! Ово си истински велики људи , уз божују помоћ овим путем треба да иду православни хришћани ,срби ,црногорци ...опрост браћи из срца ,кајање ,исправке грешака животних ..и биће боље !!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA