PROGNOZA ZEMLJOTRESA OTKRIVA FRAPANTNU ČINJENICU: Crna Gora se svake godine za 7 milimetara pomeri ka Italiji!

Pomoću GPS-a se u baznim seizmičkim stanicama meri pomeranje tektonskih ploča, a tektonska ploča na kojoj je Crna Gora svake godine se otprilike 7 milimetara pomeri ka Italiji

  • 9

Praktično jedini zemljotres koji je do danas naučno prognoziran je takozvani Haicheng zemljotres u Kini koji se dogodio 4. februara 1975. godine u provinciji Liaoning.

SEVERNA KOREJA IZVELA NAJSNAŽNIJI NUKLEARNI UDAR: Izvazvao zemljotres jačine 5,3 Rihtera!

Tada je prognoza zemljotresa urađena na bazi merenja povećane količine radona pri površini zemlje, prenosi kolektiv.me.

- Zahvaljujući uspešnoj prognozi kineskih stručnjaka, tada je spašeno 400.000 ljudskih života - rekao je za Pobjedu mašinski inžinjer i pronalazač iz Kolašina Zoran Ilinčić.

U provinciji Liaoning je prognoziran zemljotres, ali već naredne 1976. godine u susednoj provinciji Tangashan dogodio se zemljotres koji nisu mogli da prognoziraju i on je odneo hiljade života. Zemljotres je složeni geološki fenomen.

To su, kako ističe Ilinčić, promena brzine seizmičkih talasa u površinskom delu Zemljine kore, lagano izdizanje ili spuštanje tla u budućem epicentralnom području, oslobađanje radona iz tla i vode, smanjenje električne otpornosti tla, pojava "rojeva" manjih i većih zemljotresa, nagle promene nivoa podzemnih voda. Ipak, kao osnovni razlog dosadašnje nemogućnosti naučno zasnovanog prognoziranja zemljotresa, prema Ilinčiću, je pogrešna teorija o nastanku zemljotresa.

Foto: Profimedia/Alamy, Google Maps, Wikipedia/lovinkat Foto: Profimedia/Alamy, Google Maps, Wikipedia/lovinkat

- Moja teorija o genezi zemljotresa podrazumeva značajno premeštanje masa u unutrašnjosti planete Zemlje u periodu od više godina, a posebno nekoliko meseci pre zemljotresa. Kao rezultat toga se izvodi zaključak da su najvažniji elementi za kratkoročnu prognozu zemljotresa promena brzine seizmičkih talasa i promena vertikalnih pomeranja tla kao i merenje fluktacije gravitacionog polja - kaže on.

Zoran Ilinčić u svom obrazloženju mogućnosti prognoziranja zemljotresa kaže da je prvi korak određivanje lokacije budućeg zemljotresa.

- Prva faza bi se sastojala u merenjima horizontalnih i vertikalnih pomeranja tla u zoni u kojoj postoji seizmički rizik. Taj postupak je dosta jednostavan i moguće ga je sprovesti pomoću GPS (Global pozition sistem). Jedan takav uređaj postoji i u Crnoj Gori i pomoću njega se u baznim seizmičkim stanicama meri pomeranje tla, odnosno tektonske ploče na kojoj se nalazi naša država. Tako se, na primer, tektonska ploča na kojoj je Crna Gora svake godine po otprilike 7 milimetara pomeri ka Italiji. Nakon merenja horizontalnih i vertikalnih pomeranja, prešlo bi se na drugu fazu gde bi se pomoću veštački izazvanih seizmičkih talasa vršila analiza pomeranja masa ispod čvrste Zemljine kore, slično postupku pronalaženja rudnog bogatstva. Na osnovu analiza tih događanja, bilo bi moguće predvideti zemljotres - u okvirima jednog dana zaključio je Ilinčić.

(Telegraf.rs)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Раднаскела

    11. septembar 2016 | 20:56

    Ето, ако Црногорци буду стрпљиви, једног дана ће ући у европску унију. Али стварно!

  • neshabre

    11. septembar 2016 | 21:27

    Da pocnu Crnogorci polako da uce Italijansi jezik...

  • Maverick

    11. septembar 2016 | 21:46

    -Zdravo prijatelju,gde ćeš na odmoru? -Pa u Podgorici,odnosno u Veneciji!Hahahaa.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA