LELEK NAD RODNIM SELOM UTOPLJENIH DEČAKA: Porodica jeca nad slikama mališana (FOTO)

Braća Stefan i Nikola sa desetak drugova, direktorom škole i trenerom bila su na fudbalskom turniru lige Dunav za pionire, u Velikom Gradištu

  • 5

U šumadijskom selu Trska, u opštini Rača, danas je muk. Iz kuće porodice Petrović, gde su živela braća Nikola (13) i Stefan (14), koji su se udavili na Srebrnom jezeru - lelek. Tetka i baka dečaka jecaju, majka je zanemela od bola.

ZASTRAŠUJUĆI DETALJI NESREĆE NA SREBRNOM JEZERU: Svi su plakali na obali, tragedija je mogla da bude sprečena?

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Upravo je saznala da su tela njenih dečaka izvučena iz jezera. Poslednja nada u čudo je nestala.

– Ko mi je pustio maloletnu decu na pedaline, na vodu, da se vozaju sami? Kome sam decu dala – kukala je majka iz sveg glasa dok su je rođake praktično nosile na rukama kroz dvorište.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Tetka dvojice dečaka, Srbijanka Nenadić, jedva je prozborila o tragediji koja je porodicu zadesila.

- Policija je pozvala juče samo da neko ode na Srebrno jezero, nikome nije tačno rečeno zašto. Niko iz porodice nije ni znao da su svratili posle utakmice na prokleto jezero. Ja sam juče saznala na vestima, ali smo se neko vreme molili da su možda isplivali. Neki kažu deca se na pedalini pogurala, drugi da se Stefan okliznuo, ali sada više to nije bitno. Jao meni, nama svima, šta doživesmo – kaže ova žena grcajući u suzama.

Foto: Privatna arhiva Foto: Privatna arhiva

Snežana, baka dvojice dečaka, nad slikama dečaka kuka na glas. Hvata se za glavu i stomak, previja se kao u najstrašnijim bolovima. Proklinje sudbinu koja joj je oduzela najmilije, unučiće koje je poslala na put nasmejane. Komšije nemoćno dolaze da pomognu u situaciji kada nema pomoći.

Foto: Privatna arhiva Foto: Privatna arhiva

U Osnovnoj školi "Karađorđe" u Rači, koju su dečaci pohađali, kažu da su sva deca koja su bila prisutna u trenutku nesreće u policiji davala izjave juče tokom dana i večeri. Zbog toga su u Požarevac otputovali roditelji dece, jer se maloletnici saslušavaju samo u prisustvu roditelja. Oko 15 dečaka sa roditeljima u Raču se vratilo jutros. Mališani su bili van sebe od stresa i šoka.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Direktor OŠ "Karađorđe", Zoran Jovanović, rekao je danas u Rači da su na Srebrno jezero svratili u povratku sa pionirskog fudbalskog turnira u Velikom Gradištu.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

- Trebalo je da se odmorimo i osvežimo pola sata i da krenemo dalje put Rače. Deca su pitala da se prošetaju obalom. Pustio sam ih uz napomenu da niko ni slučajno ne ulazi u vodu. Dok smo njihov trener i ja sedeli u lokalu videsmo ih na dve pedaline. Skočio sam, vikao da se vrate, ali kasno. Sve se desilo u trenutku. Da je sreće da nikada nisam ništa slično ni organizovao - rekao je direktor škole.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

U račanskoj osnovnoj školi jutros su bili nadležni iz Školske uprave i Ministarstva prosvete. Nastava danas nije održana, a učenici su vraćeni svojim kućama.

Braća Stefan i Nikola sa desetak drugova, direktorom škole i trenerom bila su na fudbalskom turniru lige Dunav za pionire, u Velikom Gradištu.

(M.R.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • bzz

    12. septembar 2016 | 22:04

    Zašto, Bože? Neopisiva tuga i bol...

  • asterix

    13. septembar 2016 | 07:52

    najvažnije za ovu priču nije žal za organizovanjem izleta, već kako su se poneli oni koji su za decu bili odgovorni: "Dok smo njihov trener i ja sedeli u lokalu..." da je sreće, ne da 'ništa slično direktor nije organizovao', već da nisu sedeli u lokalu dok su se deca šetala pored obale...

  • victoria

    13. septembar 2016 | 09:07

    Nije lako brinuti o svoj deci ali onda ne treba ni preuzimati odgovornost,niti organizovati ovakva putovanja. Znam da se o deci na ekskurzijama i rekreacionim putovanjima ne brine. Ne zato sto nece da brinu vec zato sto je to nemoguce. Ne mozes deci tog uzrasta samo reci da ne smeju u vodu. Mnoga deca vole da rade ono sto su im zabranili.Ja sama ne znam kako sam prezivela detinjstvo.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA