Zašto mladićima u Srbiji ponovo stižu vojni pozivi? (VIDEO)

Svaki građanin ima dva zadatka vezana za odbranu zemlje: da se upiše u vojnu evidenciju (sa 18 godina) i da služi u rezervnom sastavu (počev od navršene 30. godine života), u suprotnom, snosi sankcije


Od regionalnih centara Ministarstva odbrane, ovih dana na adrese vojnih obveznika ili njihovih radnih mesta, stižu pozivi, koji ne znače pripreme za rat, već su deo redovnog posla ažuriranja spiskova i saopštavanja ratnih rasporeda.

Panika i briga zaposlenih u nekim državnim ustanovama i preduzećima, izazvana je zbog dopisa nekadašnjih vojnih odseka u kojima se obaveštavaju o obavezama u slučaju rata.
- Bio sam šokiran kada me je šef odeljenja pozvao i dao mi da potpišem rešenje u kome je navedeno šta sam dužan da uradim ako se zarati - rekao je M. S. koji je zaposlenin u jednom od beogradskih zdravstvenih centara za Novosti, pa dodao:
- Vojni rok nisam služio niti sam ikada imao veze sa vojskom. Rečeno mi je da papir moram da preuzmem, jer to propisuje zakon.
Ipak, iz Ministarstva odbrane su poručili da podele rešenja sa navedenim obavezama građana nisu u vezi sa političkom situacijom, niti su najava vanrednog stanja ili priprema za mobilizaciju, već su to uobičajeni poslovi organa zaduženih za obaveze odbrane.
- Deo građana Srbije podleže radnoj obavezi, što znači da su tokom vanrednog ili ratnog stanja dužni da obavljaju određene zadatke na svojim radnim mestima - objasnili su u Ministarstvu odbrane, pa dodali:
Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Foto: Tanjug/Jaroslav Pap


- U Srbiji se već dve godine primenuje Plan odbrane koji tačno propisuje šta ko treba da radi. Organi Ministarstva odbrane dužni su da ažuriraju spiskove preduzeća i zaposlenih koji su dužni da se odazovu na poziv države.
Inače, zadatak da proizvode robu ili pružaju usluge u slučaju ratnog ili vanrednog stanja ima oko 1.200 privrednih društava u Srbiji, a u slučaju da oružje "progovori", njihov zadatak će biti snabdevanje određene vojne jedinice, policije ili drugog subjekta odbrane. Prema ovom dokumentu, svako preduzeće mora da ima sopstveni plan snabdevanja ili pružanja pomoći određenom subjektu odbrane u slučaju rata.
- Razloga za strah nemaju ni momci stariji od 30 godina, koji dobijaju rešenja o prevođenju u rezervni sastav. Pozivi za služenje u rezervi ne treba nikoga da plaše, jer je reč o zakonskoj obavezi koja se redovno sprovodi. Iako je služenje vojnog roka obustavljeno, svaki građanin ima dva zadatka vezana za odbranu zemlje: da se upiše u vojnu evidenciju (sa 18 godina) i da služi u rezervnom sastavu (počev od navršene 30. godine života) - napominju u Ministarstvu odbrane.
Oni su podsetili i da zakon predviđa i sankcije za osobe koje se ne odazovu uvođenju u evidenciju ili odbiju služenje u rezervnom sastavu.
(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ratko

    Rat je dobra stvar. Preporučuje se doza tri puta dnevno između obroka. O kontraindikacijama i neželjenim dejstvima posavetujte se sa svojim lekarom ili apotekarom.

  • S.A.S

    Nema tu nista vise ona ko zavrsio je zavrsio sad nemoze nikoga da tera na silu to se zna odavno.

  • Besha

    Eto tamam za ove sto srbuju po netu..da se pokazu kad vam mile dodik zaprzi corbu...pa ostanete i bez tih 49%

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima