≫ 

EU TREBA DA IMA ZAJEDNIČKE VOJNE SNAGE KOJE BI SE DOPUNJAVALE SA NATO: Junker tvrdi da budućnost Unije nije ugrožena (FOTO)

- Moramo da imamo evropska sedišta i trebalo bi da radimo ka uspostavljanju zajedničkih vojnih snaga. One bi trebalo da se dopunjavaju sa NATO - rekao je Junker u godišnjem govoru "O stanju unije" pred Evropskim parlamentom u Strazburu

  • 0

Predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker poručio je danas da budućnost EU nije ugrožena odlukom Britanije da napusti blok, apelujući na London da što pre pokrene proces "razvoda". On je u godišnjem govoru "O stanju unije" pred Evropskim parlamentom u Strazburu, naveo da EU poštuje i istovremeno žali zbog odluke Britanije, ali da Unija kao takva nije pod znakom pitanja. Takođe, dao je pregled postignutog i predstavio prioritete za sledeću godinu.

Ovo su predlozi predsednika Evropske komisije za rešenje izbegličke krize

Ovo su teme o kojima je govorio u Evropskom parlamentu o stanju Evropske Unije:

Evropa i nacionalni interesi

- Pre godinu dana održao sam govor o stanju u Uniji i tada sam konstatovao da ima puno toga što treba popraviti. Rekao sam da nema dovoljno Evrope i da nema dovoljno Unije. Godinu dana kasnije još uvek stoji ova procena uprkos napretku. Postoje mnoge stvari koje se nisu poboljšale. To je povezano s nekim elementima krize s kojima smo suočeni u EU. Prednost se daje nacionalnim interesima. Evropske integracije ne mogu se obavljati na štetu nacionalnih interesa. Evropa ne može postati bezoblična masa, ona ima svoje različitosti. EU nema nameru uništiti nacionalne države - nismo protiv hrišćana i oni koji žele uništavati. Evropa se ne nalazi na putu da postane država, ona nikada neće postati jedinstvena država. Ali često postoje pukotine, jazovi i rascepkanost - rekao je Junker.

Bregzit i odnosi sa Velikom Britanijom

- Evropa nije dovoljno socijalni projekt i to moramo promeniti. Stanje zaduženosti i dalje je previsoko iako je stanje deficita smanjeno. Svima je žao što je došlo je Bregzita i često se pitamo je li to početak dezintegracije EU. Žalimo zbog britanske odluke ali EU sama po sebi nije ugrožena. Bilo bi nam drago kada bi Britanci što pre podneli zahtev za izlaskom kako bismo što pre stali na kraj nesigurnostima. Na taj način naš odnos s Britanijom mora se redefinisati, ali će ostati prijateljski. Samo oni mogu imati pristup slobodnom tržištu. EU ima trgovinske ugovore sa 140 zemalja sveta. 30 miliona radnih mesta zavise od izvoza. Ne smemo zanemariti taj aspekt. Upravo zato izrekom se zalažem za sklapanje trgovinskog sporazuma s Kanadom - dodao je.

Vladavina prava i demokratija u Evropi

- Sloboda, demokratija, vladavina prava, na tome se temelji današnja Evropa. Evropljani nikako ne mogu prihvatiti da se poljski radnici maltretiraju ili ubijaju na ulicama Eseksa. Mi Evropljani zalažemo se protiv smrtne kazne i verujemo u efikasni sistem pravosuđa. I zato Evropa štiti vladavinu prava svugde. Biti Evropljanin znači da radnici trebaju primati jednaku platu ako rade na istom mestu. Komisija stoga se zalaže za predlog o unutrašnjoj direktivi radnika. Evropa nije Divlji zapad, nego socijalna tržišna ekonomija na kojoj nema socijalnog dampinga. Svako trgovačko društvo mora plaćati porez tamo gde ostvaruje dobit - istakao je Junker.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Reforma evropskih telekomunikacionih tržišta

- Preduzeća moraju imati mogućnost plana ulaganja u narednih 20 godina. Predlažemo mrežu 5G koji se treba ostvariti do 2025. godine koji nosi potencijal otvaranja dva miliona novih radnih mesta u EU. Predlažemo da u svakom evropskom selu i gradu postoji besplatan pristup internetu do 2020. godine - rekao je Junker.

Zajednička odgovornost članica

- Pozivam svaku članicu da preuzme više odgovornost. Uspeh je uvek nacionalni, a neuspeh evropski. Nemojmo odustajati od našeg zajedničkog sna - posle ove Junkerove izjave usledio je veliki aplauz zastupnika EU parlamenta.

Foto: Tanjug / AP Foto: Tanjug / AP

Izbeglice, terorizam i Sirija

- Deca izbeglice bez pratnje moraju se zaštititi. Bez zaštite dece EU izdaje svoje istorijske vrednosti. Predlažemo da se uspostavi telo za evropsku solidarnost. Mladi ljudi iz cele Evrope moći će dati svoju potporu i steći bitno ljudsko iskustvo. Evropa koja štiti jest Evropa koja se brani, bilo unutar bilo izvan granica svoje teritorije. Evropa je u proteklih godinu dana preživela 14 terorističkih napada. Moramo pokazati teroristima da nemaju nikakva izgleda kada napadaju naše vrednosti - istakao je Junker.

EU treba da ima zajedničke vojne snage koje bi se dopunjavale sa NATO

- Moramo da imamo evropska sedišta i trebalo bi da radimo ka uspostavljanju zajedničkih vojnih snaga. One bi trebalo da se dopunjavaju sa NATO - rekao je Junker u godišnjem govoru "O stanju unije" pred Evropskim parlamentom u Strazburu.

Sa ekonomske tačke gledišta, ocenio je, udruživanje "naših vojnih resurasa može se opravdati".

- Nedostatak saradnje nešto što Evropu košta 20 do 100 milijardi dolara godišnje - ocenio je Junker.

(Telegraf.rs/ Tanjug/ Izvor: dnevnik.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA