SRPSKI STRUČNJACI KONSTRUISALI PUŠKE SA DVA KALIBRA: Napravili su ZVER od municije!

Imajući u vidu svetsku dominaciju standardnih kalibara, može se reći da je tehničko rešenje stručnjaka iz „Zastava oružja” smelo

  • 8

Eksperti „Zastave oružja” i „Prvog partizana” razvili su automatsku i snajpersku pušku, kao i puškomitraljez, koji uz metke kalibra 7,62 mm koristi i municiju 6,6 mm grendel visokih balističkih performansi.

 

EVO KAKO SU SRPSKE PUŠKE DOSPELE U RUKE TERORISTA: Direktor "Zastave" otkrio put našeg oružja do ISIS-a!

 

Na poligonu u Nikincima vojni eksperti za lično naoružanje nedavno su isprobali neobične domaće automatske puške, snajpersku pušku i puškomitraljez, koji koriste municiju kalibra 6,5 mm. Takođe, izrađena je i varijanta modularne automatske puške 6,5 mm, koja koristi municiju u dva kalibra – dobro poznatom 7,62 mm (srednji puščani metak za „kalašnjikov” i puške napravljene po tom sistemu kao što je domaća M-70) i 6,5 mm.

 

Promena kalibra na modularnom oružju obavlja se relativno brzo i lako, stavljanjem odgovarajuće cevi i okvira za municiju, kažu pukovnik Vlada Kostić, načelnik Odseka za pešadijska i automatska oružja u Vojnotehničkom institutu, i potpukovnik Slavko Rakić iz Uprave za odbrambene tehnologije Ministarstva odbrane, piše Politika.

 

Kao i u ranijim epohama, uprkos standardnim kalibrima uvek su se obavljala istraživanja u potrazi za boljim puščanim metkom, a tako je i danas u svetu – trend je da se eksperimentiše sa kalibrima od 6,3 do 6,8 mm. Domaći stručnjaci opredeli su se za ispitivanja mogućnosti upotrebe metka kalibra 6,5 mm grendel, koji je zbog svojih performansi danas uglavnom popularan kao sportska municija.

 

Foto: AP/Tanjug

Foto: AP/Tanjug

 

Zajedničkim radom stručnjaka na razvoju i ispitivanju metka kalibra 6,5 mm došlo se do zaključka da pomenuti metak ima bolje terminalno - balističke karakteristike od postojećih kalibara, manju energiju trzaja u odnosu na oružje kalibra 7,62 mm, što omogućuje znatno precizniju rafalnu paljbu.

 

Imajući u vidu svetsku dominaciju standardnih kalibara, može se reći da je tehničko rešenje stručnjaka iz „Zastava oružja” smelo. Takođe i maštovito – sistem ličnog naoružanja sa promenljivim kalibrom, ali racionalno budući da će iste puške moći da koriste i postojeću standardnu puščanu municiju Vojske Srbije.

 

Novu familiju oružja, zasnovanu na metku kalibra 6,5 mm grendel, čine automatska puška (u dve verzije, sa kraćom i dužom cevi), snajperska puška i laki puškomitraljez – objašnjava pukovnik Vlada Kostić.

 

Sva ova oružja su zasnovana na sistemu „kalašnjikov”.

 

Prilikom razvoja oružja uveden je čitav niz novina kojima su poboljšane karakteristike oružja, tako da su pogodnija za rukovanje i gađanje. Takođe, postoji mogućnost ugradnje čitavog niza optičkih i optoelektronskih sprava kao što su uređaji za nišanjenje, navođenje vatre i osmatranje – objašnjava pukovnik Kostić.

 

(Telegraf.rs / Izvor: Politika)

 

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA