NESALOMIVI ODNOSI: SAD šalje Izraelu vojnu pomoć od 38 milijardi dolara!

Izraelski savetnik za nacionalnu bezbednost i visoki američki diplomata potpisali su danas 10-godišnji sporazum

  • 4

Vašington je danas Izraelu obećao vojnu pomoć bez presedana vrednu 38 milijardi dolara, javlja AFP, uz ocenu da su dve zemlje ostavile po strani antagonizam između njihovih lidera i potvrdile strateške veze koje ih vežu.

OTKRIVENO JEZIVO PROROČANSTVO KRVAVOG MESECA: Rat će započeti zemlja koju Srbi vole i KRV ĆE PASTI NA OVOM MESTU (VIDEO)

Dve strane su potpisale novi 10-godišnji sporazum, koji obuhvata period od 2019. do 2028. godine, a u skladu sa njim će Izrael primati 3,3 milijarde dolara godišnje za vojno finansiranje - što je više od 3,1 milijarde dolara koliko trenutno godišnje prima - i uz to 500.000 dolara godišnje za raketnu odbranu.

Bela kuća ističe da su odnosi između SAD i Izraela nesalomivi i da su u središtu američke regionalne strategije.

"Otkad postoji država Izrael, SAD su njen najveći prijatelj i partner, a tu činjenicu danas ponovo podvlačimo", saopštio je Obama, dodavši da će, zbog iste te posvećenosti Izraelu i njegovoj dugoročnoj bezbednosti, SAD nastaviti da se zalažu za dvodržavno rešenje u dugogodišnjem izraelsko-palestinskom sukobu.

Obama je istakao da je "jedini način da Izrael opstane i procveta kao jevrejska i demokratska država - kroz ostvarenje nezavisne i održive Palestine".

Izraelski savetnik za nacionalnu bezbednost i visoki američki diplomata potpisali su danas 10-godišnji sporazum bez i najmanjeg traga nepoverenja koje je pokvarilo odnose između predsednika SAD Baraka Obame i premijera Izraela Benjamina Netanijahua.

Vašington je proteklih nedelja pooštrio kritike u pogledu ubrzane izraelske izgradnje naselja u Istočnom Jerusalimu i na Zapadnoj obali, upozorivši da bi to moglo da pokopa nade u mir sa Palestincima.

S druge strane, Izrael nije krio svoje ljuto protivljenje diplomatskoj inicijativi "sa Obaminim potpisom" da SAD dopru do Irana, koja je prošle nedelje dovela do sporazuma o ograničenju nuklearnog programa Teherana u zamenu za ublažavanje sankcija.

I pre potpisivanja sporazuma o ovom rekordnom paketu pomoći, Izrael je bio najveći primalac američke vojne pomoći iz budžeta Stejt departmenta za finansiranje strane vojske, pri čemu je sam primao čak više od polovine ukupnih fondova, napominje francuska agencija.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • DARKO 100%

    15. septembar 2016 | 00:06

    Nema kod Amerikanaca besplatnog rucka!

  • Misirac

    15. septembar 2016 | 05:21

    Pa Jevreji su na obe strane.Ista zemlja samo drugi naziv.U vrhu vlasti u USA su sve Jevreji pa i ne čudi i nema iznenađenja.

  • Tanja

    15. septembar 2016 | 02:46

    Naoruzavaju Ameri obe strane, ne brinem ja da su palestinci goloruki...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA