TAJNA SRPSKIH MILIONERA: Bavili su se OVIM poslovima i stekli bogatstvo

Stručnjaci smatraju da su porastu broja bogatih doprinela nova zanimanja u kojima se može odlično zaraditi, poput beležnika i sudskih izvršitelja

  • 4

Broj žitelja naše zemlje i stranih državljana koji plaćaju porez na dohodak ovde iz godine u godinu raste. U Vojvodini se taj trend uglavnom prati.

MILIONERI OBJAŠNJAVAJU: Evo gde grešite i zašto i vi niste bogati!

Stručnjaci smatraju da su porastu broja bogatih doprinela nova zanimanja u kojima se može odlično zaraditi, poput beležnika i sudskih izvršitelja.

Taj krug proširuju i stranci koji imaju šansu da ovde plaćaju poreza i čine to gad god mogu da ušštede u odnosu na svoju zemlju. Strane kompanije koje su osnovale firme na našem tržištu svoje zaposlene plaćaju legalno, nema dodatnih crnih fondova.

To je takođe doprinelo porastu broja obveznika koji su zaradili trostruku prosečnu plautu Srbiji, a što je uslov i obaveza za plaćanje pomenutog poreza, prenosi b92.

Šta kažu podaci za prethodne godine o sumama poreza i broju obveznika?

Foto: pixabay.com Foto: pixabay.com

Prosečna godišnja plata u Srbiji pa puta tri obično se je nešto više od dva miliona dinara. Godine 2013. bila je 2,10 miliona dinara. Tada je porez prijavilo 17.972 lica, od toga u Vojvodini 3.455.

Naredne 2014. za ulazak u krug bogatih poreskih obveznika trebalo je zaraditi 2,11 miliona dinara. Taj uslov ispunilo je 18.323 obveznika u Srbiji, odnosno 3.225 u Vojvodini.

Za prošlu godinu prag je bio 2,2 miliona dinara. Prešlo ga je 19.887 lica, a Vojvođani su se oporavili – ove godine porez će platiti njih 3.605, odnosno 380 ljudi više nego lane.

Što se tiče podbačaja od prošle godine, kada se namet plaćao za 2014, uzroci su verovatno različiti. Velike kompanije često svoje menadžere sele u mesta gde je sedište kompanije, a to je Beograd. Onda se i statistički premeštaju na teritoriju drugog regionalnog poreskog centra.

Foto: Profimedia Foto: Profimedia

To otkud raste broj obveznika zahteva ozbiljniju analizu. A da su neki zaboravili da plate poreza a nisu uhvaćeni na delu ima malo verovatnoće.

- Već duže poreznici na osnovu matičnog broja obveznika lako mogu otkriti sve prihode, od plate, novca koji je zarađen od honorara do rentiranja i drugih prihoda koju ulaze u osnovicu za oporezivanje dohotka građana - objašnjava poreski stručnjak Đerđ Pap.

- To važi za celu teritoriju Srbije. Zato je utaja sigurno manje. Osim toga, pojavila su se nova zanimanja u kojima se može dosta zaraditi, poput javnih beležnika, sudskih izvršitelja. Sve je više kod nas i domaćih menadžera koji imaju primanja znatno viša od naših proseka. Takve kompanije ne rade u sivoj zoni i plata i svi bonusi dobijaju se preko računa a sve obaveze se plaćaju transparentno. Ta poreska lestvica kod nas nije mnogo ni podignuta, to je prosek mesečnih primanja od oko 2.000 evra. Za menadžere koji rade u jakim stranim kompanijama to nisu zarade od kojih zastaje dah. Lično smatram da bi prihodi koji se oporezuju po toj osnovi trebalo da budu viši.

Foto: Profimedia/Alamy Foto: Profimedia/Alamy

Pored domaćih bogataša, i stranci koji ovde rade bar šest meseci neprekidno postaju naši poreski obveznici.

Oni su sa sobom, osim znanja, doneli i poresku kulturu: sve poreske obaveze se izmiruju kako je to predviđeno. O tome koliko oni doprinose punjenju srpske državne kase međunarodni konsultant Milan Kovačević kaže:

- Stranci su vrlo savesni obveznici, a njihovo znanje kada su plaćanja poreza u pitanju znatno je više nego naših menadžera. Oni pažljivo razmotre svoje obaveze. Ako imaju mogućnosti da biraju da li da porez plate kod nas ili u domicilnoj zemlji, nepogrešivo će izabrati povoljniju opciju ističe Kovačević.

A što se tiče rasta broja obveznika kod ovog poreza dobro je da ih bude što više i da pune državnu kasu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ÔDragan

    15. septembar 2016 | 15:17

    U srbiji samo lopovi koji su u sistemumu mogu biti milioneri. Politicari,notari,advokati,korumpirani lekari i policajci,sudije itd.oni zaradjuju od marifetluka a narod gricka nokte i gleda.

  • DARKO 100%

    15. septembar 2016 | 14:07

    TAJNA SRPSKIH MILIONERA JE ...USE ,NASE,PODASE!!! :)

  • momazver

    18. septembar 2016 | 19:20

    Tja...znam jednog klinca koji je zaradio prvi milion noseći gajbice...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA