≫ 

Predsednica Hrvatske pokrovitelj radikalne proustaške organizacije, koja je pozivala na PUČ, "NOVU OLUJU" I NEKORIŠĆENJE KONDOMA!

U ovoj organizaciji je drugi čovek biskup Pozaić. Sama Kolinda Grabar Kitarović kritikovala ga je zbog "proustaškog provociranja"

  • 1

Hrvatsko katoličko lekarsko društvo (HKLD) od 16. do 18. septembra organiziju "1. hrvatski kongres forenzičke ginekologije i perinatologije", a visoki pokrovitelji su kardinal Josip Bozanić i – predsednica Republike Hrvatske Kolinda Gabar Kitarović. HKLD je organizacija medicinskih radnika koja svako malo trpi žestoke kritike i struke i sekularne javnosti u Hrvatskoj kad pokušava uticati na unošenje isključivih verskih doktrina u zakone Hrvatske ili ih čak zastupati u struci.

HOROR: Sin (19) UBIO MAJKU I OCA, pa celu noć sedeo pored njihovih beživotnih TELA! (VIDEO)

Početkom 2012. HKLD je žestoko napao tadašnjeg ministra zdravlja Rajka Ostojića zbog Zakona o medicinski potpomognutoj oplodnji, tvrdeći da je "svako začeto dete osoba i dar Božji, nije predmet koji neko može posedovati, niti s njim raspolagati". Povod za HKLD-ovu intervenciju bilo je dopuštanje zamrzavanja embriona, odnosno ukidanje mere prethodne HDZ-ove vlade koja je parovima koji žele decu uskratila tri godine korišćenja takve metode lečenja neplodnosti. Špekulisalo se da će HKLD krenuti i u pokušaj zakonske zabrane abortusa.

HKLD je u nekoliko navrata tvrdila i to da je "pilula za dan posle" sredstvo za abortus, zbog čega je niz medicinskih stručnjaka reagovalo tvrdivši da je reč o naučno sasvim neutemeljenoj tvrdnji, neistini. Ginekolozi i drugi medicinski stručnjaci već više od 10 godina s HKLD-om vode pravi rat zbog "nekritičkih i stručno neutemeljenih napada na metode medicinski potpomognute oplodnje". Neki njeni članovi su, pozivajući se na svoju medicinsku struku, pozivali i na nekorišćenje kondoma. HKLD je hijerarhijski tako ustrojena da je druga po rangu funkcija "duhovnog savetnika", koju trenutno vrši pomoćni biskup zagrebački Valentin Pozaić.

Među brojnim skandalima koji se vuku za Pozaićem su, na primer, onaj koji je došao sve do nemačkog Die Zeita i austrijskog Kosma koji su prošle godine objavili da su on i biskup Vlado Košić potpisali peticiju za referendum o ustaškom pozdravu. Krajem 2014. Mirelu Holi je Pozaić nazvao "zelenom darkerkom", a njenu tadašnju stranku ORaH optužio da "promoviše kulturu smrti". U januaru 2013. demokratski izabranu vlast u Republici Hrvatskoj nazvao je "nacističkom" i pozvao na "novu Oluju", nakon čega se veći deo društvene, civilne i političke scene obrušio na Crkvu zbog pozivanja na puč.

Povod za takvu reakciju Pozaića bio je – uvođenje zdravstvenog odgoja u škole. Što se HKLD-a tiče, stranica ove organizacije obiluje verskim sadržajima, te tek sporadično sadržajima koji se bave medicinom, ali samo u pitanjima reprodukcije i ginekologije, te po pravilu s pozicije verskih doktrina. Zašto je predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović pristala da pruži visoko pokroviteljstvo takvoj organizaciji, ostaje nejasno, posebno ako se zna da je nakon proustaškog incidenta Pozaića i sama rekla da je to apsolutno neprihvatljivo i "na rubu provokacije". Na stranici Kancelarije predsednice Hrvatske tokom dana održavanja kongresa HKLD-a nema naznačenih nikakvih predsedničinih aktivnosti.

(Telegraf.rs / Izvor: Express.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • m

    15. septembar 2016 | 22:14

    nema nista lose u nekoriscenju kondoma, jer samo smetaju.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA