• 5

ZEMLJA APSURDA: U BiH više BIRAČA nego GRAĐANA!

Prema nezvaničnim informacijama, u poslednja tri meseca broj birača u BiH povećan je za 17.000, što je i za državne parlamentarce neverovatan podatak

 • 5

Nakon što je poslednji popis stanovništva u BiH pokazao apsurdnu situaciju da u toj zemlji ima više birača nego građana, izvori iz CIK tvrde da je vrlo izvesno da posle lokalnih izbora sledi prečišćavanje Centralnog biračkog spiska.
DODIK: Sve je spremno za referendum!

Prema nezvaničnim informacijama, u poslednja tri meseca broj birača u BiH povećan je za 17.000, što je i za državne parlamentarce neverovatan podatak.
- Centralni birački spisak bi trebalo da bude samo odraz baze podataka iz Agencije za identifikaciona dokumenta (IDDEEA), s tim što bi ga najmanje dva puta godišnje trebalo prečišćavati. Očigledno je da IDDEEA nije dobro uvezana sa matičnim uredima, da ako je neko umro mora da bude automatski brisan sa biračkog spiska. Takođe, i osobe koje su odjavile boravak iz BiH trebalo bi da budu brisane sa biračkog spiska – kaže poslanik SNSD i član radne grupe za izmenu Izbornog zakona BiH Lazar Prodanović.
U CIK BiH navode da podatke za Centralni birački spisak dobijaju, pre svega, od IDDEEA.
- Svi koji imaju važeću ličnu kartu, pa i oni koji su u inostranstvu, nalaze se na Centralnom biračkom spisku. Takođe, i oni koji nemaju ličnu kartu IDDEEA, ali su imali prebivalište u BiH 1991, mogu da budu registrovani birači ako dostave uverenje o državljanstvu BiH. U čitavoj priči su i nadležni organi koji bi trebalo da dostave odgovarajauće podatke IDDEEA, pre svega matični uredi, koji vode evidenciju o umrlima. Možemo samo pretpostaviti da tu ne postoji ažurnost – rekla je portparol CIK BiH Maksida Pirić.
(Telegraf.rs)
 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Arsen

  Isto kao sto stalno raste broj navodnih zrtava u Srebrenici

  15
  6

  Podelite komentar

 • Milojko

  U Srebrenici ako se gledaju muslimanski podatci živi negdje oko 250 hiljada ljudi mada u stvarnosti nema više od 10 hiljada i to da se broji deset puta

  7
  6

  Podelite komentar

 • ATIMUS

  De,e drzavljanstva i kapom i sakom

  2
  4

  Podelite komentar

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima