ALARM! Više od 50 odsto dece nam ne radi fizičko

- Zbog ovoga će Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost izdvojiti popriličan novac za finansiranje projekata koji bi omogućili da naša deca imaju mnogo više sportskih i fizičkih aktivnosti jer će se tako sigurno smanjiti vršnjačko nasilje u školama - rekla je ministarka Zorana Mihajlović

  • 3

Potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović sastala se danas sa ministrima prosvete i omladine i sporta, Mladenom Šarčevićem i Vanjom Udovičićem, povodom alarmantnih podataka da veliki broj dece, posebno devojčica, gotovo uopšte ne pohađa časove fizičkog vaspitanja u školama.

Imamo istraživanja koja pokazuju da više od 50 odsto dece u osnovnim i srednjim školama ne radi fizičko, što uslovaljava povećano vršnjačko nasilje i probleme sa zdravljem -  rekla je Mihajlović novinarima, koja je i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost.

Da li obavezno plivanje u školama može da spreči davljenje dece po Srbiji?

Ona je istakla je da je to veliki problem, jer vlada želi da uspostavimo sistem da deca budu zdrava, što je uslov i za zdravu naciju.

- Zbog ovoga će Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost izdvojiti popriličan novac za finansiranje projekata koji bi omogućili da naša deca imaju mnogo više sportskih i fizičkih aktivnosti jer će se tako sigurno smanjiti vršnjačko nasilje u školama, što je jedan od prioriteta - rekla je Mihajlovićeva.

Foto-ilustracija: Profimedia/Alamy Foto-ilustracija: Profimedia/Alamy

Ministar Šarčević je istakao da je u pripremi novo sistemsko rešenje koje bi predvidelo da se učenici u školama više bave sportom. On je dodao da će se dodatno pospešiti projekat koji već funkcioniše u 40 škola u Srbiji u kojima deca, mimo fizičkog, pred svaki čas rade vežbe koje traju nekoliko minuta jer je to naišlo na jako dobar odziv i učenika i roditelja, saopšteno je iz kabineta potpredsednice vlade.

ZIBANJ U LEVOM POČUČNJU ODLAZI U PROŠLOST? Ukida se skandalozna knjiga za fizičko?!

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Ministar Udovičić je rekao da bi u rešavanje ovog problema posebno trebalo uključiti roditelje, i izneo podatke koji govore da se naša deca sve manje bave sportom.

Prihvaćen je, kako se navodi, i predlog potpredsednice Mihajlović da svi ministri zajedno uskoro održe javni čas fizičkog vaspitanja u nekoj školi - navedeno je u saopštenju

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • mister

    16. septembar 2016 | 13:43

    Kad sam ja isao u skolu,od 1154 ucenika,samo jedna devojcica nije radila fiskulturu.Bila nam je zapisnicar ili sudija.Danas 50 posto dece ne radi fizicko.Zato gledaju plej steisn,drogirsju se i rastu kao kreteni.Ministri i ministrice zamislite se malo,ako imate sa cim da mislite.

  • draleRS

    16. septembar 2016 | 13:50

    kad nisu svi predmeti na zalost ravnopravni,padaju iz srpskog kao da ne znaju da pricaju a svi prolaze iz fizickog.nikad nisam cuo da je neko pao iz fizickog

  • Nikola Š.

    16. septembar 2016 | 18:13

    Ali zato manje od 50 procenata puši ,neko ovo neko ono .

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA