Radnici su rekonstruisali Gradsku kuću u Kikindi. Počeli su da gule tavanicu i ugledali PRELEPE SLIKE... (FOTO)

Tokom restauracije Gradske kuće u Kikindi pronađeno osam vrednih slika ulja na platnu oslikanih na vrhu tavanice koje datiraju iz 19.veka

  • 0

Tokom restauracije i sanacije hola i stepeništa Gradske kuće u Kikindi, jedne od najlepših arhitektonskih zdanja na ovim prostorima, otkrivene su vredne slike oslikane na vrhu tavanice, stručnjaci kažu da potiču iz 1899.godine i delo su talentovanog majstora toga vremena.

Ova ulica u Srbiji je zvanično jedna od najlepših na svetu! (FOTO)

Radnici firme iz Subotice "Jumol" kojoj je poveren posao rekonstrukcije ove zgrade, tokom struganja starih zidova naišli su na neveverovatno otkriće.

- Iznenada su počele da se pojavljuju prelepe slike, pretpostavili smo da je reč o vrednim i umetničkim slikama, pa smo obavestili nadležne da se dalji radovi rade sa preciznošću kako ne bismo oštetili ova vredna umetnička dela - kažu nam iz firme "Jumol".

Stručnjaci Međuopštinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture iz Subotice pažljivo prate i nadgledaju ovu restauraciju kako bi se sačuvao prvobitni izgled Gradske kuće i slike koje su pronađene kada je skinut prvi sloj.

Foto: kikinda.org.rs Foto: kikinda.org.rs

- Pronađeno je osam zidnih slika - ulje na platnu koje smo pronašli u svodu iznad glavnog stepeništa. Slike potiču iz 1899. godine i prema našim procenama delo su majstora koji ih je radio po završetku gradnje ovoga zdanja. One su eklektičke i vrlo su vešto naslikane. Oslikavaju manir toga doba, najpre smo uradili njihovu konzervaciju, postojeće smo stanje ufiksirali, izvršen je retuš, lakirane su, te mogu još dugo da krase zidove Gradske kuće - rekao je Goran Bolić, restaurator iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture iz Subotice.

Foto: kikinda.org.rs Foto: kikinda.org.rs

Sanacija i restauracija hola i stepeništa Gradske kuće bila je neophodna i okončaće se do 1. oktobra - izjavio je Ljuban Sredić, načelnik Gradske uprave i dodao da će se u tu svrhu utrošiti budžetska sredstva, u iznosu od 1,2 miliona dinara.

Foto: kikinda.org.rs Foto: kikinda.org.rs

- Radovi su bili neophodni, a trebalo ih je i ranije preduzeti zbog oštećenja tavanice koja je prokišnjavala. Planirano je da uradimo hol jer je bio najugoženiji, ali potom ćemo najverovatnije raditi i rekonstrukciju svečane sale - rekao je Sredić.

Foto: kikinda.org.rs Foto: kikinda.org.rs

Pretpostavlja se da vredne slike postoje i u delu zgrade gde se nalazi svečana sala, te će se obnovi ovoga dela pristupiti pažljivo kako se ne bi oštetile. Radovi se obavljaju pod stručnim nadzorom konzervatora i restauratora Međuopštinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture iz Subotice, pored restauracije slika, oni će urediti i zidnu dekoraciju.

Gradska kuća u Kikindi podignuta je 1894.godine, građena je kao varoška kuća i bila je jedan od reprezentativnih objekata austrougarske administracije, od ostalih građevina izdavaja se pre svega zbog lepote, monumentalnosti, raskoši i romantizma.

(Dragana Starčević)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA