• 0

SPEKTAKL U NAJAVI: Opera "Bela Ruža" prvi put u našem regionu!

Opera "Bela ruža" eminentnog nemačkog kompozitora Uda Cimermana, biće izvedena prvi put u našem regionu, 30.09. u Dorćol Platzu, na tridesetogodišnjicu svetske premijere koja se odigrala u Hamburgu 1986. godine, nakon koje je ovo delo postalo sastavni deo repertoara svetskih operskih kuća

  • 0

Foto: Promo

Foto: Promo


Opera koja govori o tragičnoj sudbini Sofi i Hansa Šola, studenata minhenskog univerziteta, koje je zajedno sa ostalim članovima pacifističke, antifašističke organizacije Bela ruža, Gestapo pogubio 1943. godine, biće premijerno predstavljena beogradskoj publici u produkciji udruženja za promociju muzičke i scenske umetnosti BG ART, a zahvaljujući podršci sekretarijata za kulturu grada Beograda i Rekonstrukcije ženskog fonda.
Uloge sestre i brata Šol tumače afirmisani vokalni umetnici Vesna Aćimović, sopran, i Nenad Čiča, tenor. Vesna Aćimović je docent na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, a bogatu solističku karijeru izgradila je u zemlji i inostranstvu.
Foto: Promo

Foto: Promo


Kao honorarni solista SNP u Novom Sadu ostvarila je brojne uloge i oprobala se u različitim žanrovima, a u protekloj sezoni je briljirala u monooperi Fransisa Pulanka "Ljudski glas" u Bitef teatru.
Talentovani Nenad Čiča iza sebe već ima zavidnu karijeru. Nastupao je kao solista na koncertima širom Srbije, u Nemačkoj, Francuskoj, Italiji, SAD i Kanadi.
Sarađivao je sa simfonijskim orkestrom RTS, simfonijskim orkestrom RT CG, nastupa kao honorarni solista u Operi Narodnog pozorišta, SNP i Madlenianumu.
Foto: Promo

Foto: Promo


Rediteljka i producentkinja opere Sofija Perović, doktor muzičke umetnosti, poznata je po režijama Monteverdijeve opere "Krunisanje Popeje" (velika scena Madlenianuma) i Pulankovog "Ljudskog glasa" (Bitef teatar) u kojima je pokazala svoj talenat i originalan, inovativni i za naše prilike nesvakidašnji pristup operskoj režiji koju je učila u Parizu gde trenutno radi doktorat s temom "Muzička dramaturgija i savremena operska režija".
Instrumentalni ansambl čine vrhunski solisti, dobitnici brojnih nagrada koji su sa entuzijazmom prihvatili učešće u ovom zahtevnom projektu: Radmila Vardalić (violina), Dejan Rokvić (viola), Igor Lazić (horna), Jovana Lazić (flauta), Aleksandar Andrejević (perkusije) i Milica Ilić (klavir i muzičko vođstvo).
Koreografiju potpisuje renomirani baletski umetnik Aleksandar Ilić, dobitnik mnogih priznanja Narodnog pozorišta, Grada Beograda, Nagrade za životno delo Filip Višnjić itd, a baletani su članovi Instituta za umetničku igru čiji je osnivač Ilić.
Za video projekciju zadužen je vizuelni umetnik Igor Marković.
Foto: Promo

Foto: Promo


- Tema kojom se ovo delo koje govori o II svetskom ratu bavi je danas poražavajuće aktuelna. U vremenu u kom živimo, u kom se fašizam vraća u Evropu na velika vrata, a nasilje i terorizam postaju deo naše svakodnevice, neophodno je setiti se zaveštanja Bele ruže i pacifističke borbe koju su oni vodili kako bismo mi živeli u nekom boljem svetu - kaže rediteljka.
Antifašistička aktivnost Bele ruže sastojala se u deljenju pamfleta kojima su pozivali nemački narod na savest i na pobunu protiv Trećeg rajha.
U februaru 1943. godine Sofi i Hans Šol su uhvaćeni kako dele pamflete Bele ruže na Univerzitetu u Minhenu, uhapšeni su od strane Gestapo policije i osuđeni na smrt.
Poslednje reči Sofije Šol pred pogubljenje bile su: "Tako divan, prekrasan dan, a ja moram da odem. Ali šta je naš život, ako smo kroz njega postigli da probudimo hiljade ljudi i prodrmamo ih da krenu u akciju?"
Na dan pogubljenja Sofi je imala samo 21 godinu, a njen brat Hans 24.
(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima