SPEKTAKL U NAJAVI: Opera "Bela Ruža" prvi put u našem regionu!

Opera "Bela ruža" eminentnog nemačkog kompozitora Uda Cimermana, biće izvedena prvi put u našem regionu, 30.09. u Dorćol Platzu, na tridesetogodišnjicu svetske premijere koja se odigrala u Hamburgu 1986. godine, nakon koje je ovo delo postalo sastavni deo repertoara svetskih operskih kuća

  • 0
Foto: Promo Foto: Promo

Opera koja govori o tragičnoj sudbini Sofi i Hansa Šola, studenata minhenskog univerziteta, koje je zajedno sa ostalim članovima pacifističke, antifašističke organizacije Bela ruža, Gestapo pogubio 1943. godine, biće premijerno predstavljena beogradskoj publici u produkciji udruženja za promociju muzičke i scenske umetnosti BG ART, a zahvaljujući podršci sekretarijata za kulturu grada Beograda i Rekonstrukcije ženskog fonda.

Uloge sestre i brata Šol tumače afirmisani vokalni umetnici Vesna Aćimović, sopran, i Nenad Čiča, tenor. Vesna Aćimović je docent na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, a bogatu solističku karijeru izgradila je u zemlji i inostranstvu.

Foto: Promo Foto: Promo

Kao honorarni solista SNP u Novom Sadu ostvarila je brojne uloge i oprobala se u različitim žanrovima, a u protekloj sezoni je briljirala u monooperi Fransisa Pulanka "Ljudski glas" u Bitef teatru.

Talentovani Nenad Čiča iza sebe već ima zavidnu karijeru. Nastupao je kao solista na koncertima širom Srbije, u Nemačkoj, Francuskoj, Italiji, SAD i Kanadi.

Sarađivao je sa simfonijskim orkestrom RTS, simfonijskim orkestrom RT CG, nastupa kao honorarni solista u Operi Narodnog pozorišta, SNP i Madlenianumu.

Foto: Promo Foto: Promo

Rediteljka i producentkinja opere Sofija Perović, doktor muzičke umetnosti, poznata je po režijama Monteverdijeve opere "Krunisanje Popeje" (velika scena Madlenianuma) i Pulankovog "Ljudskog glasa" (Bitef teatar) u kojima je pokazala svoj talenat i originalan, inovativni i za naše prilike nesvakidašnji pristup operskoj režiji koju je učila u Parizu gde trenutno radi doktorat s temom "Muzička dramaturgija i savremena operska režija".

Instrumentalni ansambl čine vrhunski solisti, dobitnici brojnih nagrada koji su sa entuzijazmom prihvatili učešće u ovom zahtevnom projektu: Radmila Vardalić (violina), Dejan Rokvić (viola), Igor Lazić (horna), Jovana Lazić (flauta), Aleksandar Andrejević (perkusije) i Milica Ilić (klavir i muzičko vođstvo).

Koreografiju potpisuje renomirani baletski umetnik Aleksandar Ilić, dobitnik mnogih priznanja Narodnog pozorišta, Grada Beograda, Nagrade za životno delo Filip Višnjić itd, a baletani su članovi Instituta za umetničku igru čiji je osnivač Ilić.

Za video projekciju zadužen je vizuelni umetnik Igor Marković.

Foto: Promo Foto: Promo

- Tema kojom se ovo delo koje govori o II svetskom ratu bavi je danas poražavajuće aktuelna. U vremenu u kom živimo, u kom se fašizam vraća u Evropu na velika vrata, a nasilje i terorizam postaju deo naše svakodnevice, neophodno je setiti se zaveštanja Bele ruže i pacifističke borbe koju su oni vodili kako bismo mi živeli u nekom boljem svetu - kaže rediteljka.

Antifašistička aktivnost Bele ruže sastojala se u deljenju pamfleta kojima su pozivali nemački narod na savest i na pobunu protiv Trećeg rajha.

U februaru 1943. godine Sofi i Hans Šol su uhvaćeni kako dele pamflete Bele ruže na Univerzitetu u Minhenu, uhapšeni su od strane Gestapo policije i osuđeni na smrt.

Poslednje reči Sofije Šol pred pogubljenje bile su: "Tako divan, prekrasan dan, a ja moram da odem. Ali šta je naš život, ako smo kroz njega postigli da probudimo hiljade ljudi i prodrmamo ih da krenu u akciju?"

Na dan pogubljenja Sofi je imala samo 21 godinu, a njen brat Hans 24.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA