≫ 

Dan Republike Srpske proglašen neustavnim

Čeka se odluka u referendumu

  • 54

Ustavni sud BiH odbio je zahtev za preispitivanje odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine čime je konačno potvrđeno da se 9. janar, Dan Republike Srpske smatra neustavnim.

Ustavni sud BiH danas odlučuje o Danu republike u RS

U toku je pauza  zasedanja Ustavnog suda BiH na kojoj učestvuje devet sudija, saznaje Večernji list BiH, od izvora unutar Ustavnog suda.

Tokom dana Ustavni sud BiH treba da razmotri još informaciju o sprovođenju odluke oko 9. januara iz novembra prošle godine, ali će se i sudije oglasiti i o zahtevu da se zabrani održavanje referenduma u Republici Srpskoj zakazanog za sledeću nedelju 25. septembra.

Ustavni sud BiH doneo je u novembru prošle godine odluku kojom se neustavnom proglašava Dan Republike Srpske, 9. januar smatrajući kako se time krše prava Hrvata, Bošnjaka i drugih nesrba u Republici Srpskoj.

Tu odluku su odbili politički predstavnici Republike Srpske i za 25. septembra zakazali referendum oko nastavka proslavljanja Dana Repubike Srpskea 9. januara.

Predsednik Srpske Milorad Dodik poručio je ranije danas da ga ishod ne interesuje i da će referendum o Danu Republike biti održan bez obzira na odluku Ustavnog suda.

Dodik je, kako je prenela Radio-televizija RS, "pozvao građane da izađu na referendum i potvrde da će 9. januara i dalje slaviti Dan Republike".

(Telegraf.rs/Tanjug.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • sokol

    18. septembar 2016 | 13:33

    Rep. Srbska ne postoji, to je samo entitet i nista vise. Isto kao kanton ili njemu nesto slicno. Cak i Srbijanci vam se smiju. Licno dolazim cesto u Beograd i uvijek kad je tema Rep. Srbska oni vas nazivaju Bosancima. Ja nemam pojma sta je svama. Haman vas Dodik napalijo pa se umislili. U Srbiji vam se smiju. Who cares ?

  • sokol

    18. septembar 2016 | 13:26

    Zivjela BiH.

  • Dj

    19. septembar 2016 | 00:15

    Zivjela Bosna i hercegovina !!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA