• 42

PRAVA ISTINA O INVAZIJI ARAPA NA BOSNU I HERCEGOVINU: Otkriveno šta zaista rade na ovim prostorima

Na području Hercegovine, a posebno Mostara, ove godine vidljiv je veliki broj turista iz arapskih zemalja, što nije bila praksa dosadašnjih godina

 • 42

Predstavnici agencija za nekretnine koje zastupaju Arape u poslednje vreme obilaze sela po Hercegovini, a trenutno su najzainteresovaniji za područje Konjica.
NAJJAČI GRAD U EVROPI NIČE U BOSNI: Na ovoj livadi će ga napraviti, košta skoro milijardu evra (VIDEO)

Naime, jedan trgovac nekretninama kontaktirao je sa više ljudi iz jednog konjičkog sela koje je pre rata bilo naseljeno većinski hrvatskim stanovništvom, a danas je napušteno i raspitivao se za prodaju kuća i zemlje u celom selu za kupce iz arapskih zemalja.
Dnevni list je još prošle godine pisao o tome kako kupci iz arapskog sveta žele doći u posed zemlje u Hercegovini, kada je jedna agencija iz Sarajeva tražila velike površine zemlje na području Hercegovine za kompaniju iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, ali su nudili mizernu cenu.
Nakon toga objavljeno je i da je novi vlasnik mostarskog "Hepoka" postalo društvo za ulaganje u poljoprivredu "Zeraa Agriculture Investment" d.o.o. Sarajevo iza koga stoje investitori iz Dubaija.
Foto: mojahercegovina.com

Foto: mojahercegovina.com


"Hepok" je vlasnik vinograda na kojem je u proteklom razdoblju kultivisano oko 550 hektara površine, od kojih je vinograd Željuša poznat kao najveći vinograd u BiH, ali i šire, sa oko 400 hektara novih nasada, te vinograd Kosor u blizini naselja Blagaj, ukupne površine od 100 hektara.
Postoje informacije da se investitori zanimaju i za kupovinu još nekih kompanija na području Mostara.
Do sada su zabeleženi slučajevi da Arapi kupuju nekretnine na području Bosne.
Tako su kupljena čitava napuštena srpska sela na području Sarajeva, Ilijaša, Tarčina, Breze, Pazarića, Trnova... Kupovali su uglavnom srpsku zemlju na području Federacije, pa je tako sarajevsko naselje Ilidža postalo u potpunosti arapsko naselje, a nedavno su čak kupili i poznato izletište Vrelo Bosne.
Osim što je sarajevski hotel "Bristol" obnovljen arapskim novcem, sagrađeni su tržni centar BBI i Sarajevo city centar, u opštini Hadžići otvoreno je i turističko-rezidencijalno naselje Sarajevo resort na lokalitetu Osenik, koje se prostire na 160.000 metara kvadratnih, s veštačkim jezerom na 12.000 metara kvadratnih oko kojeg je raspoređeno 160 objekata – dva natkrivena bazena, hotel, sportski tereni, supermarket i drugi prateći objekti.
Printskrin: Youtube/RTRS vijesti

Printskrin: Youtube/RTRS vijesti


Na području Trnova arapski investitori grade turistički grada "Buroj Ozone" čija je početna investicija vrednosti oko milijardu dolara.
"Buroj Ozone" bit će izgrađen na površini od oko 137 hektara. Projektom je predviđena gradnja poslovnog, stambenog, rekreacionog, sportskog i kulturnog karaktera uključujući i hortikulturu i sadržaje komunalne i društvene infrastrukture. Ukupna vrijednost investicije predviđene urbanističkim planom procenjuje se na oko 4,5 milijardi konvertibilnih maraka, što je do sada najveća pojedinačna strana investicije u regionu.
Da bi stranac u BiH mogao da kupi nekretninu treba da ima registrovanu kompaniju, na osnovu čega dobija boravak.
Pre nekoliko meseci SIPA je kontrolisala oko 108 preduzeća čiji su vlasnici stranci, među kojima je 71 lice iz Kuvajta bilo vlasnik firme i to 13 iz Libije, 12 iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, 10 iz Sirije i dva iz Katara. Među njima je pronađeno dosta fiktivnih poduzeća, a neka lica nisu ni ušla u BiH već su ovlastili državljane BiH koji u ime njihove tvrtke mogu kupovati nekretnine u BiH.
Foto: Wikipedia/Mhare

Foto: Wikipedia/Mhare


Na području Hercegovine, a posebno Mostara, ove godine vidljiv je veliki broj turista iz arapskih zemalja što nije bila praksa dosadašnjih godina, no u Turističkoj zajednici Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) nemaju precizne podatke o broju.
Direktor Turističke zajednice HNŽ-a Andrija Krešić kaže da ne postoje precizne brojke o broju turista, jer hoteli jednostavno ne prijavljuju boravke, a onaj broj koji se prijavi nije evidentiran po zemljama.
"Turista iz arapski zemlja ima na prostoru cele županije i to sve više i više posebno na području Mostara, Blagaja i Konjica", kaže Krešić.
On misli da nije u pitanju verski turizam, već da ih zanima ovo podneblje. Takođe navodi da Turistička zajednica nije vršila nikakvu promociju u arapskim zemljama.
"Mi se borimo za svakog turistu. Mi se borimo za kvalitetne turiste, ali ja ne znam kavi su oni gosti. Ne mogu reći ima li efekta u ovom trenutku, jer ne raspolažem podacima", navodi Krešić.
Javnost u Mostaru je podeljena oko ovog pitanja, jer jedni tvrde da su posete dobre za turizam i razvoj, dok su drugi zabrinuti zbog masovnog broja Arapa i boje se da sigurnost, ali i skrivene namere poput kupovine nekretnina u BiH.
Tako su se ovih dana na više lokacija u Mostaru pojavili plakati na kojima je prekrižena slika žena s burkom i natpis "fuck off". Nepoznato je tko je postavio plakate.
Mostarski portali letos su objavili snimke dve žene koje vrše verski obred klanjanja na sred tržnog centra "Mepas" u Mostaru zbog čega su posetiocii ostali šokirani.
Na području Hercegovine zbog iste pojave zabeleženi su incidenti lokalnog stanovništva i turista iz arapskog sveta.
(Telegraf.rs / Hercegovina.info)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Teme

Komentari

 • e..ja

  20. septembar 2016 | 17:08

  Ko god nije kod svoje kuce u svojij zemlji nikad to nece biti njegovo...moze da zivi ali do kada ....desava ce se jos mnogo cega .........NAJSIGURNIJE JE U SVOJOJ KUCI U SVOJOJ DRZAVI....To ce biti i ostati poklon...za ono finansiranje ZA rusenje infrastrukture RS- BIH......I HILJADE ZRTAVA.............

  228
  4

  Podelite komentar

 • ÔDragan

  20. septembar 2016 | 14:20

  Ma kalavturizam,nova vrsta rata,sire se kupujuci parama,od bosne hoce unitarnu cisto muslimansku bosnu,i tako ce i biti jer nasi ne vide dalje od nosa.

  121
  26

  Podelite komentar

 • SUMADINAC

  20. septembar 2016 | 14:25

  Polako osvajaju teritorije

  89
  10

  Podelite komentar

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima