ISTRAŽIVANJE O PODMIĆIVANJU: Prošle godine 374.000 slučajeva sitne korupcije u Srbiji

Istraživanje je pokazalo i da je sedam odsto ispitanika dalo mito u oblasti socijalnog osiguranja, šest odsto u osnovnom i srednjem školstvu, a četiri odsto u visokom obrazovanju

  • 0

Globalni barometar korupcije, istraživanje koje je sprovela Transparentnost Srbije, pokazalo je da se procenjuje da je u prošloj godini bilo oko 374.000 slučaja sitne korupcije, te da je od 68 ispitanika, koji su imali kontakt sa pojedinim institucijama, njih 22 odsto dalo mito makar jednom u poslednjih godinu dana.

Na konferenciji za novinare na kojoj je predstavljeno istraživanje programski direktor TS Nemanja Nenadić rekao je da se u tom istraživanju meri stvarno iskustvo koliko ljudi podmićuju i da obuhvata podatke o mitu koji je realizovan.

Nenadić je naveo da je projekcija da je prošle godine u Srbiji bilo oko 374.000 slučajeva sitne korupcije, ali da je u stvarnosti ima mnogo više.

Glavni problem je, kaže, što sitna korupcija ne bude otkrivena, a mere koje su državni organi primenjivali, za sada još nisu imale efekta.

Navodeći da ceo javni sektor nije obuhvaćen istraživanjem, već pojedine oblasti, Nenadić kaže da je globalni barometar korupcije pokazao da je 31 odsto ispitanika u poslednjih godinu dana dao mito saobraćajnoj policiji, 14 odsto nekome u zdravstvu, 12 odsto za dobijanje službenih isprava...

Istraživanje je pokazalo i da je sedam odsto ispitanika dalo mito u oblasti socijalnog osiguranja, šest odsto u osnovnom i srednjem školstvu, a četiri odsto u visokom obrazovanju.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA