OPASNOST U BIH VREBA NA 122 TAČKE: Pogledajte mapu i posebno pazite na ovim putevima (FOTO)

Kako ističu iz "Cesta Federacije BiH", od svog osnivanja 2002. godine uložili su značajna sredstva "za zaštitu i očuvanje tehničko-tehnološkog jedinstva sistema magistralne cestovne mreže"

  • 1

Javno preduzeće "Ceste Federacije BiH" pre nekoliko dana sklopilo je oko 50.000 KM (oko 25.221 evra) vredan ugovor sa Fakultetom za saobraćaj i komunikacije iz Sarajeva o izradi nove studije crnih tačaka na magistralnim putevima u FBiH.

 

PRAVA ISTINA O INVAZIJI ARAPA NA BOSNU I HERCEGOVINU: Otkriveno šta zaista rade na ovim prostorima

 

Ovaj izuzetno važan dokument, naime, prvi je takav nakon 2010. godine, kada je urađena prethodna studija koja je identifikovala čak 122 opasna mesta na putevima u Federaciji, od čega su 22 lokacije karakterizirane kao posebno opasne crne tačke. Novu studiju radi ekipa stručnjaka na čelu sa profesorom Osmanom Lindovom, i ovaj dokument, nesumnjivo, ukoliko bude dalje pravilno populariziran i distribuiran među vozače i građane uopšte, spasiće barem nekoliko desetina ljudskih života.

 

- Ovo je studija koja proističe iz obaveza svih upravnika puta, i mora biti rađena jednom u tri godine. Dakle, studija će dati odgovore koje su to kritične deonice na putevima u FBiH - kaže Lindov, i pojašnjava kako studija može pokazati i da deonica na kojoj su se dešavale nesreće nije crna tačka.

 

Foto: JP Autoceste FBiH

Foto: JP Autoceste FBiH

 

- Nova studija će dati odgovore koliko je sad crnih tačaka na putevima, koji su pravi uzročnici saobraćajnih nesreća, i onda ćemo znati šta činiti - navodi on.

 

Foto: JP Autoceste FBiH

Foto: JP Autoceste FBiH

 

Inače, kako ističu iz "Cesta Federacije BiH", od svog osnivanja 2002. godine uložili su značajna sredstva "za zaštitu i očuvanje tehničko-tehnološkog jedinstva sistema magistralne cestovne mreže".

 

Foto: JP Autoceste FBiH

Foto: JP Autoceste FBiH

 

- Iz istraživanja sprovedenih u razvijenim zemljama može se utvrditi da je uloga ljudskog faktora u nesrećama dominantna - preko 85 odsto. Istraživanja su pokazala da je uticaj puta na nastanak saobraćajne nesreće mali, i kreće se od četiri do 12 odsto. Konkretno, prema izveštaju MUP-a FBiH, uticaj puta na nastanak saobraćajne nesreće kreće se od jedan do dva odsto - navodi Mirsad Dizdarević, dipl. inženjer i savetnik u Kabinetu Uprave preduzeća, i dodaje da upravo ovi podaci govore da i druge institucije u državi moraju dati svoj doprinos u smanjenju broja nesreća, odnosno poginulih i povređenih osoba.

 

Foto: JP Autoceste FBiH

Foto: JP Autoceste FBiH

 

- Naglašavamo da samo koordinirajuće aktivnosti mogu dovesti do željenog cilja - zaključuje Dizdarević.

 

Foto: JP Autoceste FBiH

Foto: JP Autoceste FBiH

 

Značajan faktor rizika, o kojem se ne govori mnogo, predstavlja činjenica da zbog lošeg životnog standarda građani BiH voze možda i najstarija vozila u ovom delu Evrope. Istovremeno, mnoga od tih i takvih "raspadajućih" vozila završavaju sa friziranim motorima, i sve to skupa, uključujući nerazvijenu svest uglavnom mladih vozača, uzrokuje veliki broj nesreća na putevima BiH.

 

Foto: JP Autoceste FBiH

Foto: JP Autoceste FBiH

 

Foto: JP Autoceste FBiH

Foto: JP Autoceste FBiH

 

Foto: JP Autoceste FBiH

Foto: JP Autoceste FBiH

 

(Telegraf.rs / Izvor: Nezavisne novine)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • BiH

    20. septembar 2016 | 22:15

    Svugdje je ovako a ne samo u Bosni. Kad bi lopine ulagale u nesto , manje bi imali za ukrast, tako da od ulaganja sem sitnica da se narodu zamagle oci, nece jos dugo bit nista.Njima je ovako dobro, naivni narod idalhe glasa za njih a oni sute i u dzepove mute.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA