• 0

PIROTSKI ĆILIMI U AZERBEJDŽANU: Etnografski muzej obeležio 115 godina postojanja (FOTO)

U Azerbejdžanu će, početkom oktobra biti priređena izložba "Kolekcija pirotskih ćilima", dok će u Indiji, u decembru, biti priređena izložba "Tekstil i ukrašavanje u kulturi Srba u 19. i prvoj polovini 20. veka"

  • 0

Etnografski muzej u Beogradu danas je otvaranjem izložbe "Pismo i tradicija - natpisi na etnografskim predmetima" i dodelom priznanja i zahvalnica zaslužnim pojedincima i ustanovama, obeležio 115 godina rada.
Izložbu, na kojoj su predstavljene neke od najvažnijih funkcija natpisa u prošlosti, od natpisa kao istorijskog izvora do ikonografske funkcija ali i kao sredstva komunikacije ili zavetne forme, otvorio je ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević.

13. NOĆ MUZEJA U BEOGRADU: Noć za kulturu, smeh i avanturu!
On je čestitao zaposlenim u Etnografskog muzeju jubilej istakavaši da 115 godina rada predstavlja ogromno pregnuće i za poslenike kulture. Prema njegovim rečima, jedan od osnovnih zadataka ustanova ovakvog tipa jeste očuvanje kulturnog jezgra i njegovo prenošenje sledećim generacijama.
On je naveo i da da je izložba "jedan u nizu finih bisera iz aktivnosti ovog muzeja" dodavši da i sam naziv postavke "dovoljno jasno upućuje na njen sadržaj i na oblast kojim se bavi ova važna ustanova kulture".
Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić


Direktorka Etnografskog muzeja Mirjana Milenković je najavila, da će u okviru obležavanja jubileja biti organizovano i predstavljanje izložbi iz fundusa tog muzeja u Azerbejdžanu i Indiji.
Prema njenim rečima, u Azerbejdžanu će, početkom oktobra biti priređena izložba "Kolekcija pirotskih ćilima" i predstavljena monografija "Čarolija šarenih niti" dok će u Indiji, u decembru, biti priređena izložba "Tekstil i ukrašavanje u kulturi Srba u 19. i prvoj polovini 20. veka".
Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić


Vukosavljević: Nacrt strategije kulturne politike do 2017.
Na svečanosti je profesoru u penziji Nikoli F. Pavkoviću uručena nagrada za životno delo Etnografskog muzeja dok su zahvalnice dodeljene Ministarstvu kulture i informisanja, Radio televiziji Srbije i Slobodanu Benderaću za izradu replike gusala srpskog vojnika iz Prvog svetskog rata.
Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić


Izložba se odnosi i na pojava natpisa u obliku pojedinačnih slova, inicijala, i kraćih ili dužih poruka na predmetima tradicionalne narodne kulture, istražene kroz značenja koja su imali u životu pojedinaca i zajednice u Srbiji i ostalim etničkim prostorima u 19. i 20. veku.
Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić


U fondu Etnografskog muzeja, koji čini preko 50.000 etnografskih predmeta tradicionalne kulture Srba i ostalih naroda sa prostora Srbije i šireg Balkanskog prostora iz 19. i 20. veka, izdvaja se grupa od 1.200 muzejskih predmeta na kojima su oblikovani motivi slova i slovnih natpisa.
(Telegraf.rs / Beta)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima