• 0

PIROTSKI ĆILIMI U AZERBEJDŽANU: Etnografski muzej obeležio 115 godina postojanja (FOTO)

U Azerbejdžanu će, početkom oktobra biti priređena izložba "Kolekcija pirotskih ćilima", dok će u Indiji, u decembru, biti priređena izložba "Tekstil i ukrašavanje u kulturi Srba u 19. i prvoj polovini 20. veka"

  • 0

Etnografski muzej u Beogradu danas je otvaranjem izložbe "Pismo i tradicija - natpisi na etnografskim predmetima" i dodelom priznanja i zahvalnica zaslužnim pojedincima i ustanovama, obeležio 115 godina rada.
Izložbu, na kojoj su predstavljene neke od najvažnijih funkcija natpisa u prošlosti, od natpisa kao istorijskog izvora do ikonografske funkcija ali i kao sredstva komunikacije ili zavetne forme, otvorio je ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević.

13. NOĆ MUZEJA U BEOGRADU: Noć za kulturu, smeh i avanturu!
On je čestitao zaposlenim u Etnografskog muzeju jubilej istakavaši da 115 godina rada predstavlja ogromno pregnuće i za poslenike kulture. Prema njegovim rečima, jedan od osnovnih zadataka ustanova ovakvog tipa jeste očuvanje kulturnog jezgra i njegovo prenošenje sledećim generacijama.
On je naveo i da da je izložba "jedan u nizu finih bisera iz aktivnosti ovog muzeja" dodavši da i sam naziv postavke "dovoljno jasno upućuje na njen sadržaj i na oblast kojim se bavi ova važna ustanova kulture".
Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić


Direktorka Etnografskog muzeja Mirjana Milenković je najavila, da će u okviru obležavanja jubileja biti organizovano i predstavljanje izložbi iz fundusa tog muzeja u Azerbejdžanu i Indiji.
Prema njenim rečima, u Azerbejdžanu će, početkom oktobra biti priređena izložba "Kolekcija pirotskih ćilima" i predstavljena monografija "Čarolija šarenih niti" dok će u Indiji, u decembru, biti priređena izložba "Tekstil i ukrašavanje u kulturi Srba u 19. i prvoj polovini 20. veka".
Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić


Vukosavljević: Nacrt strategije kulturne politike do 2017.
Na svečanosti je profesoru u penziji Nikoli F. Pavkoviću uručena nagrada za životno delo Etnografskog muzeja dok su zahvalnice dodeljene Ministarstvu kulture i informisanja, Radio televiziji Srbije i Slobodanu Benderaću za izradu replike gusala srpskog vojnika iz Prvog svetskog rata.
Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić


Izložba se odnosi i na pojava natpisa u obliku pojedinačnih slova, inicijala, i kraćih ili dužih poruka na predmetima tradicionalne narodne kulture, istražene kroz značenja koja su imali u životu pojedinaca i zajednice u Srbiji i ostalim etničkim prostorima u 19. i 20. veku.
Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić


U fondu Etnografskog muzeja, koji čini preko 50.000 etnografskih predmeta tradicionalne kulture Srba i ostalih naroda sa prostora Srbije i šireg Balkanskog prostora iz 19. i 20. veka, izdvaja se grupa od 1.200 muzejskih predmeta na kojima su oblikovani motivi slova i slovnih natpisa.
(Telegraf.rs / Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima