Generalštab raspisuje konkurs za vojne sveštenike

Sveštenike u Vojsci Srbije imaće sedam tradicionalnih crkava i verskih zajednica

  • 1

U toku su pripreme za raspisivanje konkursa za prijem prve grupe vojnih sveštenika, odnosno verskih službenika u oružane snage, izjavio je predstavnik Generalštaba Vojske Srbije pukovnik Stevica Karapandžin.

- Pripremamo podzakonski akt kojim će ministar odbrane urediti uslove pod kojim će vojni sveštenici obavljati službu, a u toku su pripreme za raspisivanje konkursa za prijem prve grupe vojnih sveštenika, odnosno verskih službenika - rekao je on.

Karapandžin, predstavnik Uprave za ljudske resurse Generalštaba Vojske Srbije je naveo i da za kandidate važe isti uslovi kao i za osobe koje nemaju završenu Vojnu akademiju, a imaju status oficira.

Međutim, dodatni uslov jeste crkveni dokument kojim se dokazuje da mogu vršiti versku službu, rekao je on objasnivši da će vojni sveštenici, u zavisnosti od toga kojoj verskoj zajednici pripadaju biti vojni sveštenik, vojni kapelan, vojni imam ili vojni rabin.

Prema njegovim recima, vojni sveštenici, odnosno verski službenici imaće duhovnu nadležnost isključivo nad jedinicom kojoj pripadaju.

Kada je o religiji reč, dodao je Karapandžin, oni će biće savetnici komandanata i direktno potčinjeni njima, dok će u kanonskom pogledu odgovarati svojoj crkvi.

Karapandžin je podsetio i da su sporazumi o vršenju verske službe u vojsci potpisani sa sedam tradiconalnih crkava i verskih zajednica, "a u vojsci će biti zastupljene one koje ispunjavaju uslov brojnosti".

- Ako je, na primer, broj prijavljenih vernika jedne veroispovesti od 100 do 500, versku službu obavljaće jedan vojni sveštenik, a ako je taj broj između 500 i 1.000 predviđena su dva formacijska mesta - objasnio je on dodavši da na svakih sledećih 1.000 pripadnika dolazi po jedan vojni sveštenik.

Karapandžin je naveo i da, osim Srpske pravoslavne crkve, uslove ispunjavaju Rimokatolička crkva i Islamska zajednica Srbije.

Verska služba vojnih sveštenika u Srbiji je prvi put zakonski uređena 1839. godine, da bi prošle godine Vlada Srbije usvojila Uredbu o vršenju verske službe u oružnim snagama.

Potom je ministar odbrane Dragan Šutanovac o tome potpisao sporazume sa predstavnicima sedam tradicionalnih crkava i verskih zajednica da bi zatim novim Pravilom službe omogućena primena u praksi tih sporazuma.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dobrivoje

    5. jun 2012 | 07:33

    A budisticki svestenik! pa ovo je verska diskriminacija. Nek vam BUDA oprosti.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA