Svetski dan zaštite životne sredine

Različitim akcijama i stručnim skupovima danas skrenuta pažnja na značaj očuvanja prirode i ekološkog odgovornog ponašanja

  • 0

Nizom ekoloških akcija i stručnim skupovima u Beogradu je danas obeležen Svetski dan životne sredine 5. jun uz poruku da je briga o okruženju i ulaganje i zapošljavanje u oblasti "zelene ekonomije" veoma važno i korisno za budućnost.

Na Trgu Nikole Pašića je povodom Svetskog dana zaštite životne sredine organizovana ekološka akcija tokom koje je prikupljeno oko jedne tone reciklažnog materijala.

U okviru akcije "Kakve spomenike ostavlja naša civilizacija iza sebe?" građani su mogli da donesu i predaju plastične flaše, limenke i papir na reciklažu.

Građani koji su doneli 30 plastičnih flaša, limenki ili tri kilograma starog papira dobili su poklone u znaku ekološke kampanje "Pazi đubre!".

Današnja akcija odlaganja tog materijala je istovremeno početak kampanje "Pazi đubre" koju je pokrenula "Zelena incijativa" kako bi podigla svest o važnosti primarne selekcije i reciklaže i povećala učešće građana i reciklažnog biznisa u prikupljanju reciklažnih sirovina.

Povodom Svetskog dana zaštite životne sredine u Beogradu je danas održana konferencija o značaju "zelene ekonomije" na kojoj je ministar životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja Oliver Dulić izneo procenu da bi u toj oblasti u naredne četiri godine moglo da se zaposli 50 000 građana.

Ministar je na skupu pod nazivom "Zeleni svet-zelena Srbija" rekao da je u oblasti reciklaže, upravljanja otpadom, kao i obnovljivih izvora energije u poslednje četiri godine zaposleno 10.000 ljudi.

Dulić je na konferenciji kazao da bi u naredne četiri godine ako se nastavi dosadašnjim tempom i ako se iskoriste svi potencijali, u oblasti ovnovljivih izvora energije i energetskoj efikasnosti moglo da se zaposli 30.000 ljudi, a u oblasti upravljanja otpadom, održivog turizma i održive poljoprivredne proizvodnje oko 20.000 njih.

On je pozvao građane da učestvuju u Velikom spremanju Srbije 9. juna i podsetio da "zelena ekonomija" treba da ima ključno mesto u razvoju sveta.

Šef Delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer rekao je da je važno da se u narednom periodu razmišlja o očuvanju i zaštiti voda budući da veliki broj dece širom sveta umire baš zbog nedostatka pristupa pijaćoj vodi.

On je rekao da je problem i to što su neke vrste ugrožene, kao i da je oko 88 odsto ribljeg fonda ugroženo, a da je veliki broj prevremene smrti uzrokovan zagađenjem i lošim kvalitetom vazduha.

Dežer je rekao da je Srbiji potrebno 10 milijardi evra da bi se dostigli standardi EU, kao i da se trećina zakonodavstva EU odnosi baš na oblast ekologije.

Na skupu "Zeleni svet''-Zelena Srbija" predstavljeni su brojni projekti koji se sprovode u Srbiji u oblasti životne sredine.

Operater za upravljanje ambalažnim otpadom "Delta-pak" i "Delez Srbija" pozvali su građane da se povodom Svetskog dana zaštite životne sredine priključe akciji prikupljanja ambalažnog otpada.

Svi mogu da prikupljaju reciklažni ambalažni otpad -aluminijumske limenke, staklenu ili PET ambalažu i ubace ga u posebno pripremljene kontejnere, koji su postavljeni ispred sva tri Tempo objekta u Beogradu- Kvantaš, Viline vode i Ada, na posebno organizovanim i uređenim "eko ostrvima".

U Starom dvoru danas će biti održan skup kojem će prisustvovati sekretar za zaštitu životne sredine Goran Trivan. On je povodom obeležavanja Svetskog dana rekao da gradski sekretarijat u oblasti zaštite životne sredine dobro sarađuje sa nevladinim organizacijama, a da će se u narednom periodu baviti zaštitom voda.

Na dan zaštite životne sredine, Radio Beograd 2 organizuje dodelu nagrade "Zeleni radio- ekološki podvig godine", koju je ove godine žiri radija dodelio predsedniku Ekološkog pokreta Vrbas Ratku Ðurđevcu.

Povodom Svetskog dana zaštite životne sredine, Centar za likovno obrazovanje organizovaće tokom dana besplatnu dečiju radionicu pod nazivom "Prolećne sveske", koja počinje u 16 sati, a namenjena je pre svega najmlađima.

Svaki učesnik imaće priliku da napravi svoju "prolećnu" svesku koristeći isključivo prirodne materijale - reciklirani papir (natron) kao osnovu, a biljke prikupljene u prostoru Vračarske bašte kao motiv za oslikavanje i ukrašavanje svezaka.

(Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA