≫ 

OD SADA ĆE I MAME I TATE DOBIJATI UKORE: Kažnjavaće se nesavesni roditelji!

- Svaki prosvetni radnik zna da u školu najmanje dolaze roditelji koji su najpotrebniji, oni čija su deca autodestruktivna, ne dolaze na nastavu ili su možda u zdravstvenom riziku. Sada će se to promeniti - rekla je Dragana Milovanović, posebna savetnica ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja

  • 20

Svaka škola će imati dva roditelja kao predstavnika u savetu koji će biti formiran u svakoj opštini, a oni će biti obučeni o pravilima, ali i obavezama koje imaju i na koji način mame i tate predškolaca, osnovaca i srednjoškolaca mogu da doprinesu kvalitetnijem obrazovanju i vaspitanju njihove dece.

To znači da će Porodični zakon biti promenjen, a njime će se predvideti oštrije sankcije za roditelje koji ne vrše adekvatno svoju roditeljsku ulogu, dok će se iz oblasti zakona koji regulišu rad prosvete svi akteri nastavnog procesa samo pozvati na primenu postojećih propisa. Ministarstvo prosvete ovaj veliki posao radi u saradnji sa Ministarstvom državne uprave i lokalne samouprave i Ministarstvom za rad.

Kada ove promene stupe na snagu, roditelji će morati da se odazivaju na pozive škole ako njihova deca beže sa časova ili ako se nedolično ponašaju, a s druge strane, neće smeti da vrše pritisak na nastavnike, posebno kada se približi kraj godine i kada mnogi opsedaju zbornice moleći za veće ocene.

- Svaki prosvetni radnik zna da u školu najmanje dolaze roditelji koji su najpotrebniji, oni čija su deca autodestruktivna, ne dolaze na nastavu ili su možda u zdravstvenom riziku. Sada će se to promeniti. Osim obaveza, dobiće i mogućnost da se vizše uključe u život škole, da daju konstruktivne predloge i sugestije. Već postoje škole u kojima su roditelji uključeni i to daje odlične rezultate, ali sada hoćemo da to primenimo na celu Srbiju. Na papiru, roditelji učestvuju u pisanju razvojnog plana škole, ali u praksi to nije tako. U velikom broju škola, jedino šta radi savet roditelja je da učestvuje u odabiru destinacija i agencija koje će realizovati eksurzije i usaglašava se sa izveštajima o radu škole - rekla je za Novosti Dragana Milovanović, posebna savetnica ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Foto: Profimedia/Wavebreak Foto: Profimedia/Wavebreak

Nezavisno roditeljsko telo formirano na nivou opština će o pravima i obaezama informisati savete, a oni će proći posebne obuke, upoznati se sa propisima. U Ministarstvu prosvete će jedan zaposleni biti zadužen samo za saradnju s roditeljima i unapređenje njihovog učepšća u životu škole. Planirano je i pokretanje roditeljskog portala.

- Na postojećoj platformi "Dositej" pokrećemo portal gde će roditelji pokretati debate, davati mišljenja i predloge, ali i dobijati objašnjenja - objašnjava Milovanovićeva.

Ona je dodala i da nova pravila neće biti teret za nastavnike, već će im pomoći. Svi koji rade svoj posao poštujući Zakon o osnovama sistema obrazovanja i Pravilnik o ocenjivanju nemaju čega da se plaše.

Foto: Profimedia Foto: Profimedia

- Nastavnici su ponekad suopčeni sa bahatim roditeljima, koji pokušavaju da vrše pritisak. Ima škola koje ne primaju roditelje tokom završne nedelje polugodišta, jer se roditelji tada po pravilu pojavljuju zbog ocena. Lično samtram da je ovo dobra praksa i da bi trebalo da postane pravilo. Roditelji imaju dovoljno vremena da se blagovremeno interesuju za postignuće deteta i zatraže pomoć i podršku ukoliko je ona potrebna.

Ona zaključuje i da je jedan od glavnih prioriteta Ministarstva da se vrati dostojanstvo nastavničkoj profesiji.

Inače, Ministarstvo prosvete uputilo je ove nedelje zahtev Zavodu za vrednovanje obrazovanja i vaspitanja da napravi upitnik po kome će svaki roditelj moći da oceni školu koju njegovo dete pohađa. Upitnik će biti postavljen na sajt škole, a moći će da se dobije i u štampanoj formi. Ocenjivaće se sedam oblasti: program rada škole, nastava i učenje, postignuće učenika, podrška učenicima, etos škole, resursi, kao i rukovođenje, organizacija i obezbeđivanje kvaliteta.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • k957

    22. septembar 2016 | 08:20

    Ranije niko nikoga nije kaznjavao a svi su bili bolji a sad se samo smislja kako da nas kazne i da nam uzmu novac koji i tako nemamo Prvo su smislili kako da deca rade sta hoce i u skoli i u kuci a onda ce nas da kazljavaju

  • Svetlana

    22. septembar 2016 | 08:09

    Moj otac nije ni znao u koju školu idem. Majka je išla samo na roditeljske sastanke. Rečenice "ja sam svoju školu završila", "učiš za sebe a ne za mene" su bile odgovor na sve moje molbe da mi pomognu u učenju. Završila sam osnovnu i srednju školu kao đak generacije. Diplomirala na PMFu. Ništa od mene ne bi bilo da su moji roditelji učili umesto mene

  • Maki

    22. septembar 2016 | 09:20

    Dostojanstvo nastavnickoj profesiji prvo treba sami nastavnici da vrate!A tek pisle da pricaju o roditeljima!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA