• 32

PROCUREO RATNI SCENARIO ZA NAPAD NA REPUBLIKU SRPSKU: Ovako armija BiH planira da je osvoji

Za sada u opticaju postoje dva plana jedan koji je figurirao u javnosti pre jedno 8 godina koji je neformalna sarajevska elita zdušno podržavala, ali je uvek nad ovim planom lebdelo pitanje koja vrsta borbe će biti nužna i ko će biti učesnici

 • 32

Stav penzionisanog generala i nekadašnjeg načelnika ratnog štaba Armije BiH Sefera Halilovića o nestanku Republike Srpske ako referendum u RS bude sproveden nije novijeg datuma i po javnosti provlači se još od 1996. godine sa izvesnim modifikacijama.
Tajne RATOBORNOG bosanskog generala: SEFER HALILOVIĆ ne bi voleo da znate ove detalje iz njegovog života!

Za sada u opticaju postoje dva plana jedan koji je figurirao u javnosti pre jedno 8 godina koji je neformalna sarajevska elita zdušno podržavala, ali je uvek nad ovim planom lebdelo pitanje koja vrsta borbe će biti nužna i ko će biti učesnici. U leto 1996. godine varnice za obnovu većih borbi širom BiH definisane su u tri tačke:
- islamizacija nekadašnjih srpskih predgrađa Sarajeva
- Mostar kao katalizator za novi hrvatsko-muslimanski rat
- Koridor i Brčko kao varnica za započinjanje novog rata portiv Republike Srpske pri čemu bi ona bila podeljena na dva dela i uništena, a plan je predviđao i uključivanje tadašnjih jednica IFOR u borbene operacije.
Foto: Profimedia/AFP

Foto: Profimedia/AFP


- Plan za Sarajevo je veoma evidentan i veoma vidljiv jer broj Srba koji su živeli pre rata u ovom gradu, a posebno tokom rata i posle potpisivanja Dejtona se smanjivao i svodio učešće Srba na jednocifreni nivo. Poslednje dve godine evidentan je porast Arapskog stanovništva u najvećem gradu Federacije, a posebno naseljavanje onih naselja gde su Srbi bili nekada većina.
- Mostar je uprkos stavu da grad treba postati simbol održivosti federacije je i dalje duboko podeljeni grad. Međunarodna zajednica uz silne napore nije uspela da ovaj grad pretvori u jedinstvenu celinu i trend bošnjačko-hrvatskog pomirenja i koegzistenicije. Sarajevo je i dan danas rešeno da demonstrira nepornu kontrolu nad čitavom BiH, dok Hrvati iz područja Hercegovine ne žele ništa od toga, a rat bi mogao da izbije verovatno zbog nespremnosti Sarajeva da se suoči sa stvarnošću.
- Koridor i Brčko još od građanskog sukoba, a posebno od Dejtonskih pregovora je trn u oku Sarajeva. Posebno Brčko jer kompromisni dogovor oko njega Sarajevo je sa velikom zadržanošću prihvatilo i teško se pomirio sa njegovim posebnim statusom, a još više što je Republika Srpska zadržala koridor.
Drugi mnogo radikalniji i konkretniji ratni plan u stilu blic-kriga, zauzimanja Republike Srpske u slučaju izvođenja referenduma pojavio se prošle godine.
Foto: Marko Todorović

Foto: Marko Todorović


Zamšiljeni plan osvanuo je na jednoj Fejsbuk stranici a sadržao je sledeće:
Ukoliko bi Dodik pokušao sa referendumom nasilno da otcepi Republiku Srpsku od drugog BH entiteta predviđa se upotreba vojnih snaga koje bi izvele operaciju i za sva vremena ugasile Srpsku.
Operacija bi prema tom planu počela upotrebom diverzantsko-terorističkih grupa koje bi imale zadatak da se upute prema Drini kako bi izvršili miniranje i zarušavanje svih mostova prema Srbiji kako bi se sprečila upotreba Vojske Srbije u slučaju početka vojne operacije slamanja Republike Srpske.
Jedna od bitnijih stavki je presecanje Srpske na dva dela zauzimanje koridora i odvajanje Brčkog. Prema tom planu vojno angažovane snage verovatno bi uz pomoć tehnike posle presecanja trebale sačuvati osvojeni prostor.
Foto-montaža: S. Pikula, Wikimedia

Foto-montaža: S. Pikula, Wikimedia


Treći pravac i bitan smer nastupanja predviđa se iz pravca Goražda ka tromeđi BiH, Srbije i Crne Gore i odvojiti Istočnu Hercegovinu od Istočne Bosne sa glavnim ciljem zauzimanja Trebinja.
Četvrti pravac nastupanja predviđen je za prostor bosanske krajine i smer ka Mrkonjić Gradu i dalje prema Banja Luci. Pomenute koridore trebalo bi vojne snage Federacije da drže dok zvanična Banjaluka ne pristane posle paralizacije na sve zahteve Sarajeva.
Na tri lokacije u Srpskoj u Prijedoru, Bijeljini, Bileći i Banjaluci osim Hrvata i Bošnjaka se nalaze i Srbi u večini i koji bi mogli u slučaju bilo kakvih pretnji da spreče bilo kakvo neugodno iznenađenje.
(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Primus

  em siroti, em glupi..hajde malo 'ratnici' da radite nešto i da vidite kako se hleb zarađuje sa 10 prstiju. Vaši 'ratovi' više nikoga ne interesuju.

  142
  4

  Podelite komentar

 • sosa

  halilovicu naoruzaj svoju decu i salji u prve borbene redove nabiguzico pokvarena,nit je nama do rata nit je bosancima do rata a vi sto huskatena rat sram vas bilo lopine kojeste se navatali para u proslom ratu opet bi da narod gine zarad vasih para ma kome bre vise ispirate mozgove olosi bre jedni.

  73
  2

  Podelite komentar

 • kralj

  Sve su oni to fino zamislili, samo nisu racunali da ce mo se branit.

  63
  5

  Podelite komentar

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima