• 32

PROCUREO RATNI SCENARIO ZA NAPAD NA REPUBLIKU SRPSKU: Ovako armija BiH planira da je osvoji

Za sada u opticaju postoje dva plana jedan koji je figurirao u javnosti pre jedno 8 godina koji je neformalna sarajevska elita zdušno podržavala, ali je uvek nad ovim planom lebdelo pitanje koja vrsta borbe će biti nužna i ko će biti učesnici

  • 32

Stav penzionisanog generala i nekadašnjeg načelnika ratnog štaba Armije BiH Sefera Halilovića o nestanku Republike Srpske ako referendum u RS bude sproveden nije novijeg datuma i po javnosti provlači se još od 1996. godine sa izvesnim modifikacijama.
Tajne RATOBORNOG bosanskog generala: SEFER HALILOVIĆ ne bi voleo da znate ove detalje iz njegovog života!

Za sada u opticaju postoje dva plana jedan koji je figurirao u javnosti pre jedno 8 godina koji je neformalna sarajevska elita zdušno podržavala, ali je uvek nad ovim planom lebdelo pitanje koja vrsta borbe će biti nužna i ko će biti učesnici. U leto 1996. godine varnice za obnovu većih borbi širom BiH definisane su u tri tačke:
- islamizacija nekadašnjih srpskih predgrađa Sarajeva
- Mostar kao katalizator za novi hrvatsko-muslimanski rat
- Koridor i Brčko kao varnica za započinjanje novog rata portiv Republike Srpske pri čemu bi ona bila podeljena na dva dela i uništena, a plan je predviđao i uključivanje tadašnjih jednica IFOR u borbene operacije.
Foto: Profimedia/AFP

Foto: Profimedia/AFP


- Plan za Sarajevo je veoma evidentan i veoma vidljiv jer broj Srba koji su živeli pre rata u ovom gradu, a posebno tokom rata i posle potpisivanja Dejtona se smanjivao i svodio učešće Srba na jednocifreni nivo. Poslednje dve godine evidentan je porast Arapskog stanovništva u najvećem gradu Federacije, a posebno naseljavanje onih naselja gde su Srbi bili nekada većina.
- Mostar je uprkos stavu da grad treba postati simbol održivosti federacije je i dalje duboko podeljeni grad. Međunarodna zajednica uz silne napore nije uspela da ovaj grad pretvori u jedinstvenu celinu i trend bošnjačko-hrvatskog pomirenja i koegzistenicije. Sarajevo je i dan danas rešeno da demonstrira nepornu kontrolu nad čitavom BiH, dok Hrvati iz područja Hercegovine ne žele ništa od toga, a rat bi mogao da izbije verovatno zbog nespremnosti Sarajeva da se suoči sa stvarnošću.
- Koridor i Brčko još od građanskog sukoba, a posebno od Dejtonskih pregovora je trn u oku Sarajeva. Posebno Brčko jer kompromisni dogovor oko njega Sarajevo je sa velikom zadržanošću prihvatilo i teško se pomirio sa njegovim posebnim statusom, a još više što je Republika Srpska zadržala koridor.
Drugi mnogo radikalniji i konkretniji ratni plan u stilu blic-kriga, zauzimanja Republike Srpske u slučaju izvođenja referenduma pojavio se prošle godine.
Foto: Marko Todorović

Foto: Marko Todorović


Zamšiljeni plan osvanuo je na jednoj Fejsbuk stranici a sadržao je sledeće:
Ukoliko bi Dodik pokušao sa referendumom nasilno da otcepi Republiku Srpsku od drugog BH entiteta predviđa se upotreba vojnih snaga koje bi izvele operaciju i za sva vremena ugasile Srpsku.
Operacija bi prema tom planu počela upotrebom diverzantsko-terorističkih grupa koje bi imale zadatak da se upute prema Drini kako bi izvršili miniranje i zarušavanje svih mostova prema Srbiji kako bi se sprečila upotreba Vojske Srbije u slučaju početka vojne operacije slamanja Republike Srpske.
Jedna od bitnijih stavki je presecanje Srpske na dva dela zauzimanje koridora i odvajanje Brčkog. Prema tom planu vojno angažovane snage verovatno bi uz pomoć tehnike posle presecanja trebale sačuvati osvojeni prostor.
Foto-montaža: S. Pikula, Wikimedia

Foto-montaža: S. Pikula, Wikimedia


Treći pravac i bitan smer nastupanja predviđa se iz pravca Goražda ka tromeđi BiH, Srbije i Crne Gore i odvojiti Istočnu Hercegovinu od Istočne Bosne sa glavnim ciljem zauzimanja Trebinja.
Četvrti pravac nastupanja predviđen je za prostor bosanske krajine i smer ka Mrkonjić Gradu i dalje prema Banja Luci. Pomenute koridore trebalo bi vojne snage Federacije da drže dok zvanična Banjaluka ne pristane posle paralizacije na sve zahteve Sarajeva.
Na tri lokacije u Srpskoj u Prijedoru, Bijeljini, Bileći i Banjaluci osim Hrvata i Bošnjaka se nalaze i Srbi u večini i koji bi mogli u slučaju bilo kakvih pretnji da spreče bilo kakvo neugodno iznenađenje.
(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Opaaa

    Pa, ko vjeruje u ove gluposti? Čime i kojim MTS bi muslimani vodili blic rat protiv srba? OS BiH su sastavljene ravnomjerno od svih konstitutivnih naroda u BiH, a tako su raspoređena i MTS. Ne serite više po jadnom narodu!

  • Patriota

    Dajte rasiste zasto se prepirete zbog papaka poput Dodika, Baikra, Sefera... To su jedni obici pacenici, kakvi ratovi kakve puske, zasto gluposti izvaljujete. Ni Bosna, a ni Srbija nisu spremni za rat, nakon sto je proslo 20 godina od rata vi isto kao da ga opet zelite... Pustite omladinu da imaju lijep zivot da budu braca, a ne neke rasiste koje samo hoce rat. Volite svoje, a postujte tudje.

  • Ja

    Cemu toliko"zveckanje oruzjem"?Niti bi oni sto bi napadali imali cime,niti bi oni sto bi se branili iimali cime(imali bi,ali,slabo je to).Zasto u BiH problemi ne mogu da se rese lepo,diplomatski,i da se sagledaju realno.Ako imamo sa jedne strane nefunkcionalnu Fedwraciju BiH,a sa druge,uprkos svim manama i slabostima,veoma funkcionalnu R.Srpsku,kako to sve resiti?Kada je BiH 1992.izglasala nezavisnost,SFRJ je ipaj bila jaka federacija.Zasto danas,kada je BiH jedva drzava,labava konfederacija,zasto R.Srpska nema pravo da se mirno odvoji od nefunkcionalne BiH?Lepo treba R.Srpskoj dozvoliti da se odvoji,i svi bi bili srecni..

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima