24 ŽENE SU UBIJENE U SRBIJI OVE GODINE: Da li je bilo načina da se ova ubistva spreče?

Istraživanja pokazuju da samo prisustvo vatrenog oružja u domaćinstvu šest puta pojačava verovatnoću da će žena koja preživljava nasilje biti ubijena, a nasilnikove pretnje vatrenim oružjem ovu verovatnoću pojačavaju čak 20 puta

  • 7

U Srbiji su od početka godine do danas od strane partnera ili člana porodice ubijene najmanje 24 žene, pokazuju medijski izveštaji o ovom problemu. Poslednje ubistvo desilo se u subotu, 17. septembra 2016. godine, u mestu Nanomir kod Valjeva, gde je Z.I. (47) usmrćena lovačkom puškom od strane supruga R.I. (57). U udruženju "Žene protiv nasilja" se, po ko zna koji put, pitaju da li je bilo načina da se ovo ubistvo spreči?

R.I. je još 2008. godine bio uslovno osuđen na četiri meseca zatvora zbog nasilja u porodici prema sada pokojnoj Z.I. Tom prilikom, od njega su oduzeti pištolj i lovačka puška. Navodno, supružnici godinama nisu razgovarali, a R.I. je zloupotrebljavao alkohol, bio "stalno u sukobu sa komšijama i gotovo ni sa kim u selu nije bio u dobrim odnosima.

Njemu je 2014. godine odobren zahtev za izdavanje oružja i vraćena lovačka puška.

"KOMŠIJA, POZOVI POLICIJU, UBIO SAM MOJU ZORICU": Porodična svađa se završila krvavo

"Ko je čoveku koji je već uslovno osuđivan za nasilje u porodici, godinama bio nasilan prema supruzi, zloupotrebljavao alkohol i koji je bio konfliktan i u lokalnoj zajednici, odobrio vraćanje lovačke puške? Odobrenje je, po navodima medija, potpisano od strane "načelnika tamošnje policije". Da li je načelnik policije uzeo u obzir da je R.I. ranije bio osuđen za nasilje u porodici i da mu je iz tog razloga bilo oduzeto oružje, što je moralo biti uzeto u obzir prilikom razmatranja zahteva za ponovno izdavanje oružja. Istorijat vršenja nasilja, posedovanje oružja i pristup oružju predstavljaju visok rizik u slučajevima nasilja u porodici, što je navedeno i u Posebnom protokolu za postupanje policijskih službenika u slučajevima nasilja nad ženama u porodici i u partnerskim odnosima, donetom pre više od tri godine", navodi se u saopštenju ženskog udruženja.

Foto: A. Nalbantjan Foto: A. Nalbantjan

Istraživanja pokazuju da samo prisustvo vatrenog oružja u domaćinstvu šest puta pojačava verovatnoću da će žena koja preživljava nasilje biti ubijena, a nasilnikove pretnje vatrenim oružjem ovu verovatnoću pojačavaju čak 20 puta.

OVO SU POKAZATELJI DA MOŽE DA DOĐE DO ZLOČINA IZ STRASTI: Ako ste u ovakvim situacijama, ODMAH POTRAŽITE POMOĆ!

"Procena i upravljanje bezbednosnim rizicima od strane tužilaca i predstavnika/-ca drugih relevantnih institucija predviđena je i Konvencijom Saveta Evrope protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici, čija je i Srbija potpisnica. I pored brojnih obraćanja i obećanja Ministra policije i predstavnika/-ca drugih nadležnih institucija o suzbijanju i sprečavanju nasilja prema ženama, primena donetih zakonskih propisa ostaje deklarativna, a neispunjenje ovih obećanja žene plaćaju životima. Krajnje je nedopustivo i neprimereno da predstavnici/-ce nadležnih institucija pozivaju žene da prijave nasilje i oglašavaju kampanje kojima se bore protiv istog, dok njihove kolege/-inice ne znaju i ne sprovode zakonom predviđene obaveze. Reagujte pre zločina, a ne posle", upozoravaju iz mreže "Žene protiv nasilja" Aleksandra Nestorov i Vedrana Lacmanović.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • DARKO 100%

    22. septembar 2016 | 13:16

    Ta pitanja koja se postavljaju treba uputiti na vladinu adresu u nemanjinu !!!

  • EvoneznambogUmi...

    22. septembar 2016 | 14:18

    Bile bi zive, da ste promenili zakon!

  • Zak

    22. septembar 2016 | 13:39

    Mnogi nasi muskarci su slabici i tu svoju slabost ispunjabaju brutalnoscu ,

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA