≫ 

SLOVENIJA OSTAJE BEZ REZERVI MUNICIJE: Vojska je u "stanju rasula", nemaju čime da se brane ako dođe do RATA!

Slovenačka vojska nominalno ima 7.500 pripadnika, ali je operativno sposoban znatno manji broj, a kadrovski je u deficitu zbog malih plata

  • 18

Slovenačka ministarka obrane Andreja Katič izjavila je da ova zemlja ne raspolaže potrebnom rezervom municije.

- Nije istina da je Slovenija ostala bez municije za jurišne puške F2000S belgijske proizvodnje koje su u standardnoj opremi vojske pre 10 godina zamenile dotadašnje "kalašnjikove" iz Kragujevca - istakla je Katič.

SRPSKI STRUČNJACI KONSTRUISALI PUŠKE SA DVA KALIBRA: Napravili su ZVER od municije!

- Stanje nije tako kritično kako ga prikazuje opozicija. Municije za redovne vežbe puškom ima dovoljno, ali je istina da ga je premalo s obzirom na pretpostavku zakona o odbrani po kome moramo imati tzv. ratnu rezervu municije za najmanje tri meseca - kazala je ministarka na vanrednoj sednici parlamentarnog odbora za odbranu.

Njegovo je hitno sazivanje tražila opozicija, tvrdeći da je stanje u slovenačkoj vojsci poražavajuće, jer joj se proračunski deo svake godine smanjuje pa je zato vojska u "stanju rasula".

- Potrebna strateška rezerva municije iz Belgije je naručena i stići će najkasnije do marta iduće godine - potvrdila je ministarka na sednici na kojoj se suočila sa zastupnicima, a koja je delom bila zatvorena za javnost zbog iznošenja tajnih podataka.

Pretresli su kuću ovog Hrvata i našli nešto što je moglo CEO GRAD DA DIGNE U VAZDUH!

Slovenačka vojska ima 7.500 pripadnika, ali je operativno sposoban znatno manji broj, a kadrovski je u deficitu zbog malih plata.

Predsednik Borut Pahor, koji je nominalno zapovednik oružanih snaga, izjavio je ove godine da nije zadovoljan stanjem u vojsci jer oružane snage, po njegovim rečima, jedva ispunjavaju mirnodopske zadatatke, a pitanje je kako bi reagovale da se nađu u ratnom stanju ili vanrednoj situaciji kao što je velika prirodna nesreća ili kriza poput prošlogodišnje migrantske.

Slovenija iz proračuna izdvaja manje od jedan posto za odbranu, što je dvostrko manje od proklamovanog NATO standarda. Vlada premijera Mire Cerara za iduću je godinu za potrebe obrane u predlogu proračuna planirala 366 miliona evra, a veći deo otići će na plate zaposlenih, a ne na opremu i oružane sredstva.

(Telegraf.rs/ Hina)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Realan

    22. septembar 2016 | 17:49

    Od koga da se brane ? Njima je samo trebalo oruzje za napad na JNA !

  • Rade

    22. septembar 2016 | 19:20

    Evo sada ču vam reči,Slovenačka vojska ima municije,logistike i sve ostalo u vrednosti 40 miliona dolara,to vam je tačno za 8 sati aktivnog rata.Pozdrav iz Slovenije i živela JNA!

  • AntiBot

    22. septembar 2016 | 17:56

    Dobrodosli u EU

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA