CELU DECENIJU TRAŽILA JE DRŽAVNI POSAO U SRBIJI, a onda je zbog OVE odluke napravila OGROMNE pare (FOTO)

Eminino novo radno mesto mnogo je koštalo, i kupljeno je uz pomoć familije i kredita

  • 34

Šumadinka Emina Vujović, ekonomski tehničar, nakon 10 godina traganja za poslom, rešila je da sebi kupi radno mesto, i to na kredit! Emina, varoško dete, kupila je posao poljoprivrednika! Sa poslovnim partnerom i najboljim prijateljem, svojim mužem, zasadila je plantažu borovnica i tako sebi obezbedila radno mesto. Svaki njen dan je borba, a ona kaže da planira da "grebe" do krajnjih granica izdržljivosti jer su oni rešili da uspeju.

BLIZANCI ZORAN I BORIS NAPUSTILI GRAD I KUPILI NJIVU: Sada bogovski žive, a o njima priča cela Srbija! (FOTO)

Emina Vujović ima 32 godine i samo šest meseci radnog staža. Rođena je u varoši Knić, udala se u obližnjem selu Pajsijević za Slavišu. Imaju dva sina, osnovce Davora i Simona.

- Godinama sam tražila ušuškani državni posao. Jednog dana sam se probudila pitajući se - a šta ako i dobijem taj posao? Nisam u tome videla dugoročnu perspektivu. Sela sam za sto sa mužem i počeli smo da razmatramo šta dalje. On radi u državnom preduzeću, a šta ću ja, kako da doprinesem da nam bude bolje u narednoj deceniji, priča Emina.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Ona kaže da je ideja njenog muža bila - voćnjak. Ona je zatim istraživala šta će na tržištu imati dobru cenu u godinama koje slede, kolika su ulaganja. Posle mnogo sedanja za sto, plan je skovan.

- Najbliži su bili zbunjeni našom odlukom jer sam ja odrasla u stanu, a kada sam se udala na selu rekla sam odmah da mene poljoprivreda ne zanima. Sada se tome smejem. Slaviša i ja smo rešili da ovo ne bude kratkoročna investicija. Vodili smo se i mišlju da odaberemo nešto od čega bi i naša deca, kada odrastu, mogla da žive. Tako smo došli na ideju da podignemo zasad o kojem ću ja brinuti, s obzirom na to da je Slaviša zaposlen, objašnjava Emina. Izbor pao na borovnicu i pre dve godine Vujivići su uložili novac u ovaj zasad. Sada na parceli površine 55 ari imaju 1.200 sadnica ovog bobičastog voća. Emina kaže da se opredelila za borovnicu zbog njene visoke cene, ali i zbog predviđanja da će i u narednim godinama, kada njen zasad dostigne pun rod, borovnica biti na ceni.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Eminino novo radno mesto mnogo je koštalo. Kupljeno je uz pomoć familije i kredita, niza kredita. Koštalo je više od 20.000 evra.

- Najbliži su nas pitali zašto krećemo u posao kada nemamo dovoljno novca za ulaganje. Ali, ja nikada nisam imala dovoljno novca za ulaganje. Da sam čekala to dovoljno, nikada ne bih ni počela, a godine idu. Skupili smo petlju i krenuli. Najpre nam je pomogao Slavišin otac, pa još dve rođake. Onda je Slaviša uzeo kredit od svoje banke, pa ja poljoprivredni kredit. Sada sam uzela treći kredit, da platim ratu prvog. To su kalkulacije koje mnogi svakodnevno prave, ali moja je prednost jer ne radim sve ovo zbog kupovine nameštaja, odeće ili auta, koji će propasti. Ja kalkulišem zbog investicije koja će mi donositi zaradu. Očekujem da će se za tri godine uloženo isplatiti. Hoće, jer mi smo rešili da uspemo, a rada se ne bojimo, odlučna je ova mlada žena.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Ona objašnjava da je prinos ove godine bio oko 700 grama po biljci, a kada zasad uđe u petu godinu, trebali bi da beru i do pet kilograma po žbunu.

- Moj problem na početku bio je neiskustvo. Ja jedina u ovom kraju gajim borovnicu, nisam mala koga da pitam za savet. Zbog glinovitog zemljišta koje nije dobro propusno 200 sadnica mi se osušilo. Svaku svoju grešku skupo plaćam. Onda smo postavili sistem za navodnjavanje i protivgradne mreže. Vodu do naše parcele morali smo da sprovedemo od kuće, čak 1.700 metara udaljene, priča friška poljoprivrednica.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Emina danas kaže da njena porodica ima jasan cilj i da je u kući sve podređeno uspehu, ali i odricanju dok borovnice ne počnu da donose zaradu.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

- Naši sinovi, Davor i Simon već pomažu na plantaži. Slaviša radi i na poslu i kod kuće, radimo nekada i danju i noću, ali i pored svega sam prezadovoljna svojim izborom, što sam svoj gazda i što stvaram nešto daleko veće nego što bih mogla da sam izabrala da budem nečiji radnik, zaključuje varoško dete, vlasnik plantaže u šumadijskom selu Pajsijević, Emina Vujović.

(Marija Raca)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Tanja

    23. septembar 2016 | 21:17

    Svaka cast! Treba podrzati ovakve ljude. Hrabre I vredne. Sve najbolje!

  • Miki

    23. septembar 2016 | 21:20

    Svaka cast

  • BASA

    23. septembar 2016 | 21:14

    Sve cestitke Emini I njenoj porodici ! Ovo je primer , kako se neodustaje! Primer I Mladjoj generaciji , koliko je potrebno truda I rada za bolju I uspesniju buducnost !

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA