≫ 

NA NJEGOVOM GROBU JE IZGRAĐENA CRKVA: Danas slavimo Kornilija, čudotvornog sveca

Njegov grob je vremenom bio zaboravljen i zapušten. Svetac se javio episkopu Siluanu i naredio da na njegovom grobu podignu crkvu

  • 1

Hrišćanski vernici danas slave svetog Kornilija koji je bio prvi neznabožac koji je kročio u Crkvu Božju.

Sveti Kornilije je bio Rimljanin i oficir rimski u Kesariji Palestinskoj. Kršten od apostola Petra, shodno nebeskom otkrovenju. On je bio prvi od neznabožaca, koji je stupio u Crkvu Božju.

Dotle su neki mislili, da je crkva Hristova samo za Jevreje, i za one koji prime obrezanje jevrejsko. Kada se krstio, Kornilije je ostavio sve i pošao za apostolom Petrom.

Ovaj ga je apostol kasnije postavio za episkopa i poslao u neznabožački grad Skipseosis, gde je Kornilije sveti pretrpeo mnogo beščešća i mučenja zbog Hrista, ali silom Božjom krstio je kneza tog grada Dimitrija i 277 neznabožaca.

Foto: crkvenikalendar.com Foto: crkvenikalendar.com

Njegov grob je vremenom bio zaboravljen i zapušten. Svetac se javi episkopu troadskom Siluanu i objavi mu grob svoj, i naredi da tu podigne crkvu.

Episkop to izvrši uz pomoć bogatog građanina Evgenija. Od moštiju svetog Kornilija desila su se mnoga čuda.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • victoria

    26. septembar 2016 | 08:21

    Nijedan Hristov ucenik ne bi se javio iza groba da trazi da sagrade mu crkvu.Pravi Isusovi sledbenici ne zele slavu za sebe. Obicna drevna izmisljotina.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA