• 0

Brnabić: Fantastično je što je Novi Sad IT centar Srbije, a ne Beograd

Ministarka Brnabić rekla je da je fantastično što je upravo Novi Sad, a ne Beograd, IT centar Srbije, i što na tome posebno treba zahvaliti Fakultetu tehničkih nauka

  • 0

Gradonačelnik Novog Sada, Miloš Vučević primio je ministarku za državnu upravu i lokalnu samoupravu Anu Brnabić, a nakon toga gradonačelnik i ministarka održali su sastanak sa predstavnicima IT kompanija koje posluju u Novom Sadu, kao i sa predstavnicima Fakulteta tehničkih nauka Univerziteta u Novom Sadu.
Brnabić: Promovisaću društvo u kome ima MESTA ZA SVE

– Pre sastanka sa predstavnicima IT sektora, razgovarali smo o temama koje se tiču lokalne samouprave, kao što je Zakon o finansiranju lokalnih samouprava, visina plata u javnom sektoru, maksimalan broj zaposlenih, ali i o problemu sa državnim apotekama i drugim važnim pitanjima.
- Sastanak sa predstavnicima FTN-a i kompanija koje zapošljavaju oko 5000 ljudi je veoma značajan, i namera nam je da istrajno radimo na stvaranju boljeg ambijenta za rad takvih kompanija. Dogovorili smo se da zajednički insistiramo na povećanju kvote za upis na IT smerovima na Univerzitetu u Novom Sadu, jer privreda za takvim kadrom ima realnu potrebu. Osim toga cilj nam je da mladi po završetku studija odmah nađu posao – naglasio je gradonačelnik Miloš Vučević.
Ministarka Brnabić rekla je da je fantastično što je upravo Novi Sad, a ne Beograd, IT centar Srbije, i što na tome posebno treba zahvaliti Fakultetu tehničkih nauka.
Foto: Marko Todorović

Foto: Marko Todorović


– Došla sam da učim i da vidim najbolje prakse u Novom Sadu, kako bi se uspešna receptura primenila i u drugim mestima u Srbiji. Takođe želela sam da saznam kako Vlada RS može da doprinese još većem uspehu u toj oblasti. Ukrštanje privrede i obrazovnih institucija nedostaje Srbiji i nadam se će Privredna komora u saradnji sa Ministarstvom prosvete uspeti u nameri da se uvede dualno obrazovanje, jer se tako postižu izuzetni rezultati – izjavila je ministarka Ana Brnabić i najavila da krajem oktobra treba ponovo da poseti Novi Sad kako bi predstavila okvirni plan IT saveza Vlade RS za preduzimanje konkretnih mera, koji bi potom trebalo da bude i zvanično usvojen.
Foto: Tanjug/Dragan Stanković

Foto: Tanjug/Dragan Stanković


Prema rečima dekana FTN prof. dr Radeta Doroslaovačkog dualno obrazovanje odavno funkcioniše na tom Fakultetu koji je iznedrio blizu 100 kompanija koje zapošljavaju oko 5000 inženjera.
– Da nije tih kompanija naši kadrovi bi otišli u svet. Reč je o trenutno najjačoj industrijskoj grani u Srbiji koja najviše izvozi, a IT kompanije mogu ''sutra'' da zaposle još pet, šest hiljada inženjera koje još nemamo, ali ćemo se svi zajedno potruditi za više budžetskih mesta na IT smerovima – naglasio je Doroslovački. Direktor Vojvođanskog IKT klastera Milan Šolaja naglasio je da IT sektoru nije toliko potrebna podrška države koliko je državi potrbena podrška IT sektora i izrazio zadovoljstvo zbog velikog interesovanja predstavnika Vlade RS za tu oblast i funkcionisanje kompanija koje ostvaruju veliki uspeh na svetskom tržištu.
(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima