SLAVICA IZ KIKINDE JE KRALJICA ZIMNICE: To što je njoj pošlo za rukom, malo ko bi se usudio i da pokuša! (FOTO)

Napravila je više od 800 kilograma kiselih paprika, krastavaca, mešane salate, preko 50 litara kuvanog paradajza, 25 tegli pekmeza i 30 litara domaćeg soka

  • 3

Slavica Lakić (63) vredna domaćica i penzionerka iz Kikinde, po zanimanju krojačica, nadaleko je poznato po pravljenju ukusne zimnice, pekmeza, slatkog od šljiva i višanja, ali i po pravljenju tradicionalnih kolača po recepturi njene majke i bake. Ove jeseni vredna domaćica, kaže za Telegraf, posvetila se potpuno pravljenju zimnice. Napravila je više od 800 kilograma kiselih paprika, krastavaca, mešane salate, preko 50 litara kuvanog paradajza, 25 tegli pekmeza i 30 litara domaćeg soka.

- U mojoj kući su svi dobri domaćini, ovaj zanat spremanja zimnice naučila sam od majke Mare i tetka Mileve. Kao devojčica sam pomagala da se sprema zimnica i evo već punih 46 godina koliko sam u braku sa svojim suprugom svake jeseni spremam velike količine - kaže nam ova vredna Kikinđanka.

SPREMATI ZIMNICU ILI JE KUPITI? Evo šta je jeftinije i da li se isplati praviti je sam!

Pored posla u kikindskoj "Tozi Marković" Slavica priča da je uvek nalazila vremena da njihova trpeza bude bogata. Njen dan počinje u šest sati ujutru, obaveza je puno i sada kad je sezona pravljenja zimnice više od šest sati provodi u kuhinji spremajući ovu slasnu zimsku hranu. Tajna pripremanja ukusnih kiselih krastavčića leži pre svega u njenom iskustvu, ali za prave ukusne kisele krastavce najbitnija je tačna mera.

- Krastavce kiselim po starom receptu koji se primenjivao u kikindskoj "Primi", ali najbitnija je suva mirođija i slačica, oni daju savršen ukus. Pravila sam i barenu papriku, najčešće koristim baburu i crvenu šilju, za papriku je najbitniji lovorov list i biber, određena količina vinobrana i sirćeta da bi zadržali taj "pucketajući" ukus kada je probate - kaže nam Slavica.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Pored kiseljenja paprike i krastavčića mešana salata iziskuje najviše posla:

ISTRAŽUJEMO ZA VAS: Hoće li nam ovogodišnja zimnica biti slatka ili "papreno" kisela?

-Sve ručno radim, najpre dobro operem povrće, izrendam kupus, isečem paprike, krastavce, šargarepu. Ne koristim nikakvu mašinu, sve sama radim i ručno.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Slavica je ove godine pravila i cveklu, ajvar, kuvala je više od 50 litara paradajza i 25 tegli pekmeza od šljiva, kajsija i breskvi:

OVO JE NAJVEĆI HIT: Srbin izmislio električnu MEŠALICU ZA AJVAR I DŽEM! (VIDEO)

- U posednjih nekoliko godina volimo uz palačinke da jedemo pekmez od breskve, savršen je i više je ukusa kao slatko, te ga često poslužim uz vodu kada nam dolaze gosti, to je stari narodni običaj da se se gosti dočekuju uz slatko i kafu i ja volim da svoje goste lepo počastim - kaže nam Slavica.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Osim zimnice, Slavica je talentovana i za spremanje tradicionalnih kolača-pite, krofne, lenje pite, slatka i slana testa.

- Najsrećnija sam kada se sve pojede. Zima je duga, a mi volimo lepo da jedemo. Dosta toga i podelim prijateljima i komšijama, volim kada su svi zadovoljni, a po praznim teglama kada prođe zima to se najbolje vidi. Ove godine kupila sam više od 400 kilograma krastavaca za kiseljenje, 100 kilograma paprike i metar kupusa.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Slavica kaže, da je pored dosta truda potrebna i velika ljubav prema kulinarstvu:

- Za moju decu i unuka Veljka ništa mi nije teško. Svake nedelje pravim kolače i pite, volim da počastim i svoje prijatelje i komšije, moje srce je puno kada vidim da uživaju u mojim specijalitetima.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Slavica poručuje i potvrđuje staru narodnu izreku "Da ljubav na usta ulazi" te svim mladim ženama savetuje da budu dobre domaćice, da uče od svojih majki da kuvaju i spremaju zimnicu jer sreća je svake porodice kada u kući imaju vrednu domaćicu.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

(Dragana Starčević)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Tutor

    23. septembar 2016 | 19:50

    Svaka čast.

  • Brale

    23. septembar 2016 | 20:41

    800 kg paprika za pojesti. To je tri kila dnevno samo paprika. A ostalo. Strašno. Zato i ima 200 kila

  • predator

    23. septembar 2016 | 23:22

    Jedi buraniju jel to je zdravo uuuuu

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA