• 82

SRBIN DAO ŽIVOT ZA HRVATA: Beograđanin (54) skočio u more da spase Zagrepčanina (78), pa se obojica udavili!

Beograđanin Dragan Cvetković (54) nastradao je na ušću Dunava u Crno more pokušavajući da spase Zagrepčanina Miroslava Pleška (78). Obojica su se, na žalost, udavila u virovima, ali ovo je jedna od onih tužnih priča koje ipak vraćaju veru u život i ljude

  • 82

Srbin Dragan Cvetković (54) nastradao je na ušću Dunava u Crno more pokušavajući da spase Hrvata Miroslava Pleška (78). Obojica su se, na žalost, udavila u virovima, ali ovo je jedna od onih tužnih priča koje ipak vraćaju veru u život i ljude. Govori nam da još uvek ima osoba koje će probati da pomognu drugima, bez obzira na  nečiju nacionalnost, veroispovest i zajedničku rđavu prošlost!

 

U ovoj priči je to pokazao Beograđanin, Dragan Cvetković, koji je čak i po cenu sopstvenog života, odlučio da pomogne Hrvatu, Miroslavu Pleški.

 

Prevrnuo se brod sa migrantima kod obale Egipta, 42 žrtve

 

Njihova tela rumunske ronilačke službe ni posle punih 50 dana potrage nisu pronašle.

 

Nisu se poznavali ranije, ali su bili u istoj turističkoj grupi koja je preko agencije "Karpati" iz Novog Sada početkom avgusta otišla u obilazak delte Dunava i Bukurešta. Do Rumunije su došli autobusom, a u obilazak delte išli su brodom.

 

Mirjana Culi, prijateljica nastradalog Zagrepčanina Pleška, kaže da su tog kobnog 4. avgusta došli sa celom grupom do spruda koji razdvaja Dunav i Crno more.

 

- Videla sam u jednom trenutku da je moj prijatelj među valovima. Kada sam došla do njega, imao je ukočenu bradu i nije mogao da govori. Pružila sam mu ruku, ali nas je počela nositi struja. Vikala sam u pomoć. Dragan me je čuo i pošao je sa Dobrivojem Radojevićem ka nama. Moj prijatelj je bio u nesvesti pa sam ga držala - priča Mirjana Culi, a prenosi "Blic".

 

Foto: Wikipedia/Emilian Robert Vicol

Foto: Wikipedia/Emilian Robert Vicol

 

Ona kaže da je Dragan uspeo da dođe do njih i pomogne im da 15 minuta ostanu na površini.

 

- Ali nismo uspeli da se otrgnemo od struje koja nas je vukla od obale. Dragan je rekao da ne može više da ga drži. Rekla sam mu da pliva kao obali po pomoć. Međutim, struja nas je razdvojila i odnela daleko. Val me je preokrenuo, ispustila sam iz ruku Miroslava. Osećala sam da je već mrtav, da li je imao srčani ili moždani udar - priča Mirjana.

 

Ona navodi da je nju struja odnela daleko i da se jedva održavala na površini, dok je nisu spasli sa čamca koji je doša do nje.

 

- Za Dragana nisam znala da nije isplivao dok me nisu dovezli do grupe. Kada je Dobrivoje pitao gde je Dragan, tek tada sam shvatila da nije uspeo. Videli smo se u autobusu na putu i nismo se poznavali ranije - navodi Culi.

 

Foto: Wikipedia/Bogdan29roman

Foto: Wikipedia/Bogdan29roman

 

Kosmopolita i svetski putnik

 

Dragan Cvetković bio je Beograđanin, intelektualac, kosmopolita, svetski putnik i vazda radoznali dečak, a ovako nastradalog opisuje njegov kum Aleksandar Đukić.

 

- Čovek iznad svake dnevne i jeftine politike, koji je ponet isključivo humanošću i bespoštednom požrtvovanošću, krenuo je u akciju kako bi spasao nepoznatog čoveka i pomogao nepoznatoj ženi - kaže Đukić.

 

Zahvalnost iz Zagreba

 

Zagrepčanin Pleško bio je čuveni planinar i instruktor gorske službe spasavanja u Hrvatskoj. Kao znak pažnje u Beograd je stiglo pismo iz Zagreba od očevidaca i prijatelja nastradalog Pleška.

 

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA