≫ 

REFERENDUM U RS: Objavljena konačna izlaznost, glasalo 55,7 odsto birača (FOTO)

Juče je u RS održan referendum na kojem je 1.219.399 građana Srpske sa pravom glasa imalo priliku da odgovori na pitanje "Da li podržavate da se 9. januar obeležava i slavi kao Dan Republike Srpske?"

U Narodnoj skupštini Republike Srpske počela je konferencija za novinare na kojoj su saopšteni konačni rezultati jučerašnjeg referenduma. Predsednik Komisije Siniša Karan saopštio je na konferenciji za medije prve konačne nezvanične rezultate referenduma o Danu Republike Srpske. Prema njegovim rečima, na referendum je od ukupno 1.219.399 glasača izašlo 680.116, odnosno 55,67 odsto građana sa pravom glasa.

REFERENDUM U SRPSKOJ: Građani odlučili da 9. januar ostaje Dan Republike Srpske!

Na pitanje "Da li podržavate da se 9. januar obilježava i slavi kao Dan Republike Srpske?", za je glasalo 677.721 građana, odnosno 99,81 odsto građana koji su izašli na referendum, rekao je Karan.

Protiv je bilo 1.291, odnosno 0,19 odsto. Nevažećih listića bilo je 2.264.

Rezultat referenduma proglašen je važećim.

Karan je dodao da je bilo organizovano 1.885 glasačkih mesta, a u inostranstvu 27 glasačkih mesta.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik nije isključio mogućnost novih referenduma o svakom mogućem pitanju u RS istakavši da, kako je rekao, ne želi da srpski narod izgubi šansu da odlučuje. Ovo je, podsetio je, bio referendum o Danu Republike, a ne o secesiji.

- Ovo je pobeda svih nas. Nemam prava ni na kakav strah, jer šta znači sudbina jednog čoveka u odnosu na sudbinu naroda - rekao je Dodik gostujući na TV Pink.

Dodik je rekao i da nisu tačne medijske špekulacije da je njegov prijem u Moskvi kod predsednika Vladimira Putina bio hladan, te da mu je on rekao da "povuče ručnu".

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Na opasku da i Asošijeted pres piše o njegovom hapšenju, Dodik je ukazao da tekstove o situaciji u BiH i regionu pišu uglavnom ratni novinari i tu se od rata ništa ne menja.

- Zapad bi voleo da vidi Dodika u nekom ponižavajućem položaju. Oni ne žele da vide nikog ko donosi samostalno odluke - naveo je Dodik i ispričao kako je američki ambasador u Sarajevu pre par godina, na primer, od njega tražio da sruši pravoslavnu crkvu u Potočarima, jer Bošnjaci ne žele da je gledaju.

Foto: Tanjug/Tanja Valič Foto: Tanjug/Tanja Valič

Govoreći o ratnoj retorici u BiH, zveckanju oružjem i pretnjama, Dodik kaže muslimani zaista misle sve ono što je nedavno rekao penzionisani general Sefer Halilović i da njemu nije prvi put da tako nešto čuje.

- Muslimani žele osvetu, oni su sebe projektovali u žrtvu i žive život žrtve. Situacija nije bezazlena, ali mislim da oni nemaju potencijala za tako nešto - kazao je Dodik i istakao da je situacija u RS potpuno stabilna.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mozee

    26. septembar 2016 | 12:20

    Dodo je najveca Srbenda.. Voljeli gga ili ne, morate proznati da je bez dlake na jeziku prema muslimanima, i ostalima.. Nema lazne skromnosti.

  • BOR

    26. septembar 2016 | 14:40

    Живела РС

  • Zagondzija

    26. septembar 2016 | 12:20

    to Mile srbine samo napred zivela samostalna Republika Srpska

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA