• 23

ALARMANTNO UPOZORENJE: Džihadisti mogu napasti Evropu automobilima-bombama i hemijskim oružjem!

- Kad Kalifat (ID) padne, na hiljade džihadista će krenuti ka drugim žarištima, poput Libije i drugih područja gde se mogu sakriti ili će hteti da se vrate u Evropu i s tom opasnošću ćemo morati da se suočimo - navodi Žil de Kerkov

  • 23

Opasnost napada islamskih terorista na ciljeve u Evropi i dalje postoji i džihadisti ID mogu krenuti i u atentate automobilima-bombama i hemijskim oružjem.
Američki bombarderi uništili fabriku za HEMIJSKO ORUŽJE Islamske države

Takvo upozorenje je u Evropskom parlamentu uputio visoki zvaničnik EU zadužen za suzbijanje terorizma Žil de Kerkov.
On je u izlaganju i raspravi u Odboru za građanske slobode, pravosuđe i unutrašnje poslove izjavio i da zabrinutost u obaveštajnim strukturama u EU postoji i oko situacije koja će nastati kad ID bude razbijena i poražena i kad odatle islamski ekstremisti, evropski građani pre svega, krenu da se vraćaju u Uniju.
- Ne ako, već kad Kalifat (ID) padne - naglasio je Kerkof - na hiljade džihadista će krenuti ka drugim žarištima, poput Libije i drugih područja gde se mogu sakriti, ili će hteti da se vrate u Evropu i s tom opasnošću ćemo morati da se suočimo.
Reč je o borcima s ogromnim iskustvom u prvim redovima sukoba, licima iz drugog ešalona, kao i o ženama i deci tih džihadista.
Printskrin: Google Maps, Profimedia/Alamy

Printskrin: Google Maps, Profimedia/Alamy


Više od 500 dece je već i rođeno na teritoriji Islamske države.
Visoki funkcioner EU je ukazao i na "veliku ranjivost sirijskih izbeglica u Evropi i činjenicu da su islamski ekstremisti uspeli da iz njihovih redova već zavrbuju jedan deo lica".
To islamski džihadisti sračunato rade i zato što više ekstremista bude iz redova izbeglica, to će, objasnio je Kerkov, "izbeglice biti više kompromitovane i zapašće još više u začarani krug mržnje prema islamu i islamske radikalizacije, ekstremizma".
KRVAVA BEBA PLAČE I VRIŠTI posle napada hlorom u Siriji. Prizor koji će vam se urezati u sećanje (UZNEMIRUJUĆI VIDEO)
Obaveštajni krugovi i vlade EU su takođe zabrinute što u Libiji, uprkos nedavnim porazima, džihadisti ID tamo i dalje deluju i prisutni su u toj zemlji, pa preti opasnost da Libija postane uporište odakle će islamski ekstremisti pripremati napade po Evropi.
Foto: AP/Tanjug

Foto: AP/Tanjug


Kerkov je dodao da se ne sme zaboraviti da veliku opasnost i dalje predstavljaju islamske terorističke grupe koje pripadaju Al-Kaidi, a to su Džabhat al-Nusra i Džabat al-Šam, koje su sad usredsređene na bitku protiv režima Bašara el-Asada u Siriji, ali koje su i te kako sposobne da ugroze i evropske zemlje.
Foto: Tanjug/AP

Foto: Tanjug/AP


Visoki funkcioner EU je istakao da u Evropskoj komisiji i telima i članicama Unije postoji sve snažnija rešenost da se zajednički suzbije teroristička opasnost i podvukao je da je, tako, veoma važno da se što pre dođe do operativne razmene obaveštajnih i drugih informacija o džihadistima i uspostavi visoko kripto-zaštićen protok poverljivih podataka.
Kerkov je rekao da je odbrana od terorizma ključni politički zadatak jer 82 odsto građana evropskih država smatraju da EU mora imati mnogo veću ulogu u zaštiti i bezbednosti evropske teritorije i ljudi.
(Telegraf.rs / Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima