• 1

Ako volite religioznu muziku morate da poslušate ovaj hor!

"Merry Gospel Choir" osnovan je 2001. godine pod upravom dirigenta Marije Kuburić-Borović

  • 1

Gospel  je naziv za stil religiozne muzike koja je nastala u crnačkim crkvama SAD 1930-ih, a u širem smislu se primjenjuje i na religioznu muziku koju su komponovali i izvodili i belci s američkog Juga.

VEROVALI ILI NE: U Beogradu postoji prava crnačka gospel crkva, evo šta smo tamo zatekli! (FOTO) (VIDEO)

Crnački i belački gospel dele zajednički izvor u metodističkim himnama, a povremeno su crnci i belci pevali iste pesme - ali je stroga podela na crnačke i belačke crkve dovela do oštre podele na crni i beli gospel, koja postoji i danas usprkos velikih napora za integracijom.

Gospel muzika - u obe tradicije - se odlikuje izvođačima koji je izvode isključivo u verske svrhe. No, s vremenom su se pojavili gospel umetnici koji ga koriste u sjetovnom kontekstu, ponekad čak i u noćnim klubovima. Zahvaljajući tome, gospel je s vremenom stekao značajan uticaj na američku zabavnu muziku i doprineo stvaranju novih muzičkih stilova kao što je npr. soul...

"Merry Gospel Choir" osnovan je 2001. godine pod upravom dirigenta Marije Kuburić-Borović.

Od samog početka svog rada hor bazira svoj repertoar na delima duhovne i gospel muzike, kao i autorskim pesmama istog žanra mladih kompozitora i pevača.

Hor broji oko 30 aktivnih članova, a originalna postavka bila je internacionalna, budući da su ga činili pevači i ljubitelji gospela iz svih delova sveta - od Engleske, Amerike, Australije, Nemačke, Austrije, Slovenije i Portugala, sve do Makedonije, Hrvatske i različitih područja Srbije.

Danas je sedište hora u Beogradu gde se i odvijaju redovne probe.

Solisti hora su članovi samog ansambla, a "Merry Gospel Hor" na nastupima prati bend koji čine pijanista, orguljaš, gitarista, kontrabasista i bubnjar.

Tokom 15 godina postojanja, "Merry Gospel Hor" nastupao je na brojnim festivalima duhovne muzike u zemlji i inostranstvu.

Pored toga, hor beleži i učešće na velikom broju pozorišnih predstava i humanitarnih manifestacija, gostovanja na albumima eminentnih muzičara, izložbama, naučnim skupovima i interdisciplinarnim projektima, kao i saradnju sa muzejima u Beogradu, Muzičkom omladinom Beograda i gostovanja na Radio Beogradu.

Ovaj jedinstveni srpski hor je do sada objavio tri DVD izdanja svojih nastupa u Kolarčevoj zadužbini "Merry Gospel Hor - Live" (2006, 2008 i 2010), kao i audio CD.

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mirko&Slavko.

    Super muzika.. Preporuka.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima