ZUKORLIĆ: Seksualno obrazovanje je VULGARNO, treba uvesti zdravstveno!

"Smatram da u škole treba uvesti zdravstveno obrazovanje, koje bi obuhvatilo razne segmente zdravstva i higijene, a svakako da bi jedan od segmenata mogao biti i biološka reprodukcija"

  • 39

Nakon što je ministar prosvete Mladen Šarčević najavio da postoji mogućnost da se u srednje škole uvede seksualno obrazovanje, rekavši da će se na tim časovima zapravo učiti o životu, oglasio se predsednik skupštinskog odbora za obrzaovanje Muamer Zukorlić, koji smatra da je takav predmet vulgaran, i da bi umesto njega trebalo da se uvede zdravstveno obrazovanje.

 

Uvodi se seksualno obrazovanje u srpske škole!

 

On je za "Alo!" kazao da je potrebna edukacija, ali da bi seksualno obrazovanje vršilo svojevrsnu promociju i vulgarizaciju jedne teme koja je veoma važna.

 

- Smatram da u škole treba uvesti zdravstveno obrazovanje, koje bi obuhvatilo razne segmente zdravstva i higijene, a svakako da bi jedan od segmenata mogao biti i biološka reprodukcija, u okviru koje bi se i ta oblast tretirala. Mislim da zakonodavac treba da vodi računa i o kulturološkim i etičkim posebnostima našeg prostora i našeg naroda i da nije dobro baš sve prepisati onako kako nam dođe sa strane. Jer naš prostor ima svoju i duhovnu i etičku dubinu i specifičnost i nisam siguran da bi nam baš tako otvorena vulgarizacija etičke kulturne dimenzije te teme značajno doprinela - kazao je Zukorlić.

 

On je i sam naziv budućeg predmeta nazvao problematičnim.

 

- Dakle, edukacija je potrebna, ali ako je na taj način postavimo ona nije samo edukacija, ona je i promocija i vulgarizacija jedne teme koja je veoma važna, ali koja ima više svojih aspekata. Tako da ukoliko ova tema bude aktuelizovana, ja ću se zalagati za zdravstveno obrazovanje sa ovim segmentom. Sam termin "seksualno vastpitanje" je naravno taj koji vulgarizuje poruku, ali nije samo to problem. Ono što smatram da nije skladno sa našim etičkim i kulturološkim vrednostima ovog prostora i našeg naroda i kulture jeste vulgarizacija te clee teme - smatra Zukorlić.

 

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA