• 6

DANAS SLAVIMO DAN DEVICA: Devojke naročito moraju da povedu računa o OVOJ stvari

Mošti ove svetice su čudotvorne, ona se javlja bolesnima i isceljuje ih svojom krvlju koja jednom godišnje ističe iz njenog kovčega

  • 6

Hrišćani danas obeležavaju dan svete velikomučenice Efimije, svetice koja je uspela da ostane devica uprkos mučenju na koje je osudio Prisk.
NASLOVNE STRANE DANAŠNJIH NOVINA: Prelistavanje štampe za 28. septembar 2016.

Mošti ove svetice su čudotvorne, ona se javlja bolesnima i isceljuje ih svojom krvlju koja jednom godišnje ističe iz njenog kovčega.
Efimija je rodom iz Halkidona, a hrišćansko vaspitanje dobila je od roditelja, oca Filofrona koji je bio senator i majke Teodirsije.
Mučenica je postala kada je vladar Prisk tražio hrišćane koje je žrtvovati u jednom od bezbožnih praznika. Videvši Efimiju, Prisk je odlučio da je izdvoji od ostalih, želeći da joj laska zbog toga što je devica.
Ali, kako je Efimija odbijala da mu se poda, smatrajući da je ne zaslužuje ubica hrišćana, Prisk naredi da je ubiju tako što će je podvrgnuti najtežim mukama.
Foto: agiotokos-kappadokia

Foto: agiotokos-kappadokia


Ona je najpre bila bačena u rov sa vodom u kojoj su bile razne nemani. Kada je uspela da iz njega izađe živa bila je bačena u arenu gde su je rastrgle divlje zveri.
Hrišćani od tada, odnosno od 304. godine nove ere, obeležavaju današnji dan u znak sećanja na svetu Efimiju.
Danas se prema tradiciji sve mlade devojke podsećaju zašto treba da ostanu device, a kao primer se navodi upravo Efimija koja nije poklekla ni pod najvećim mukama.
(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • toplistanadrealista

    Takve ne citaju komentare sigurno...... :-)

  • Lu

    A zašto treba da ostanu device?

  • ja

    E na zalost u Srbiji nema devica ~

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima