• 0

Dualno obrazovanje u Novom Sadu je dalo dobre rezultate: Ustanove da se reformišu!

Ministar Šarčević je posetio brojne važne institucije u Novom Sadu među kojima je posebno naglasio značaj Parlamenta učenika, i izrazio nameru da sa njegovim predstavnicima aktivno sarađuje

  • 0

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević sastao se sa ministrom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladenom Šarčevićem sa kojim je razgovarao o aktuelnim temama iz tih oblasti.
Brnabić: Fantastično je što je Novi Sad IT centar Srbije, a ne Beograd

- Bavili smo se pitanjima predškolske ustanove i subvencionisanja boravka dece u privatnim vrtićima, ali i finansiranja škola u onom delu za koji je odgovoran Grad. Predstavili smo ministru koncept projekta izgradnje Muzičko-baletske škole sa koncertnom dvoranom, a punu pažnju posvetili smo i temama vezanim za bezbednost dece, kao što su pokrivenost obrazovnih ustanova video nadzorom i drugi projekti na kojim treba zajedno da radimo. Dualno obrazovanje ponovo dobija na zasluženom značaju u našoj zemlji i svi smo izrazili spremnost da ga podržimo, a predstavili smo ministru rezultate koje je na tom polju ostvario Novi Sad – istakao je gradonačelnik Miloš Vučević.
U nameri da se neposredno upozna sa aktuelnom situacijom u obrazovanju, ministar je posetio brojne važne institucije u Novom Sadu među kojima je posebno naglasio značaj Parlamenta učenika, i izrazio nameru da sa njegovim predstavnicima aktivno sarađuje.
Šarčević: Reforma obrazovanja počinje iz malih mesta, mora da se uspostavi saradnja između nastavnika i roditelja!
- Dualno obrazovanje je u Novom Sadu dalo dobre rezultate, kao i u razvijenim evropskim zemljama, a mi radimo na našem modelu takvog koncepta koji treba da ispoštuje specifičnosti našeg podneblja, jer je interes privrede veliki. Na Univerzitetu smo razgovarali o finansiranju nauke koju treba tretirati kao važan resurs – rekao je ministar Šarčević.
FOTO: Telegraf

FOTO: Telegraf


Kako je ministar ocenio, u obrazovnom sistemu je veoma velik značaj školskih uprava, koje moraju imati jake inspekcijske organe, pa je u Pokrajini razgovarano o osnivanju stabilne mreže na tom polju.
OTVOREN SAJAM "LORIST": Međunarodna priredba lova, ribolova i sporta do 2. oktobra (FOTO)
- Namera nam je da rešavamo problem neujednačenog kvaliteta obrazovnih ustanova i to kroz temeljne izmene Zakona, obuke ljudi i kroz resurse, jer je dogovor da stimulišemo obrazovne ustanove koje žele da se transformišu i reformišu, a gde to bude ispod nivoa ići ćemo na smene rukovodilaca – kazao je Šarčević i dodao da je tokom posete Novom Sadu posvećena pažnja pitanju veće podrške izdavaštvu Matice srpske, ali i opremanju školskih biblioteka.

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima