• 0

Dualno obrazovanje u Novom Sadu je dalo dobre rezultate: Ustanove da se reformišu!

Ministar Šarčević je posetio brojne važne institucije u Novom Sadu među kojima je posebno naglasio značaj Parlamenta učenika, i izrazio nameru da sa njegovim predstavnicima aktivno sarađuje

  • 0

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević sastao se sa ministrom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladenom Šarčevićem sa kojim je razgovarao o aktuelnim temama iz tih oblasti.
Brnabić: Fantastično je što je Novi Sad IT centar Srbije, a ne Beograd

- Bavili smo se pitanjima predškolske ustanove i subvencionisanja boravka dece u privatnim vrtićima, ali i finansiranja škola u onom delu za koji je odgovoran Grad. Predstavili smo ministru koncept projekta izgradnje Muzičko-baletske škole sa koncertnom dvoranom, a punu pažnju posvetili smo i temama vezanim za bezbednost dece, kao što su pokrivenost obrazovnih ustanova video nadzorom i drugi projekti na kojim treba zajedno da radimo. Dualno obrazovanje ponovo dobija na zasluženom značaju u našoj zemlji i svi smo izrazili spremnost da ga podržimo, a predstavili smo ministru rezultate koje je na tom polju ostvario Novi Sad – istakao je gradonačelnik Miloš Vučević.
U nameri da se neposredno upozna sa aktuelnom situacijom u obrazovanju, ministar je posetio brojne važne institucije u Novom Sadu među kojima je posebno naglasio značaj Parlamenta učenika, i izrazio nameru da sa njegovim predstavnicima aktivno sarađuje.
Šarčević: Reforma obrazovanja počinje iz malih mesta, mora da se uspostavi saradnja između nastavnika i roditelja!
- Dualno obrazovanje je u Novom Sadu dalo dobre rezultate, kao i u razvijenim evropskim zemljama, a mi radimo na našem modelu takvog koncepta koji treba da ispoštuje specifičnosti našeg podneblja, jer je interes privrede veliki. Na Univerzitetu smo razgovarali o finansiranju nauke koju treba tretirati kao važan resurs – rekao je ministar Šarčević.
FOTO: Telegraf

FOTO: Telegraf


Kako je ministar ocenio, u obrazovnom sistemu je veoma velik značaj školskih uprava, koje moraju imati jake inspekcijske organe, pa je u Pokrajini razgovarano o osnivanju stabilne mreže na tom polju.
OTVOREN SAJAM "LORIST": Međunarodna priredba lova, ribolova i sporta do 2. oktobra (FOTO)
- Namera nam je da rešavamo problem neujednačenog kvaliteta obrazovnih ustanova i to kroz temeljne izmene Zakona, obuke ljudi i kroz resurse, jer je dogovor da stimulišemo obrazovne ustanove koje žele da se transformišu i reformišu, a gde to bude ispod nivoa ići ćemo na smene rukovodilaca – kazao je Šarčević i dodao da je tokom posete Novom Sadu posvećena pažnja pitanju veće podrške izdavaštvu Matice srpske, ali i opremanju školskih biblioteka.

(Telegraf.rs)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima