SENAT JAČI OD OBAME: Amerikanci će moći da tuže Saudijsku Arabiju zbog terorističkog napada 11. septembra!

Američki senat oborio je veto Baraka Obame na zakon kojim se porodicama žrtava napada od 11. septembra omogućava da tuže Saudijsku Arabiju zbog odštete

  • 8

Američki senat oborio je veto Baraka Obame na zakon koji bi omogućio Amerikancima da tuže Saudijsku Arabiju zbog napada na Svetski trgovinski centar.

SAD: Porodice žrtava 11. septembra mogu da tuže Saudijsku Arabiju?

Podsetimo, Predstavnički dom američkog Kongresa usvojio je zakon kojim se porodicama žrtava napada od 11. septembra omogućava da tuže Saudijsku Arabiju zbog odštete.

Zakon je usvojen samo dva dana posle 15-godišnjice terorističkih napada u Njujorku i Vašingtonu, u kojima je život izgubilo gotovo 3.000 ljudi.

Protivnici tih mera tvrde da bi to moglo dovesti do zategnutih odnosa sa Saudijskom Arabijom kao i do uzvratnim mera na čijoj meti bi se našli američki državljani ili kompanije u drugim zemljama.

Obama je izrazio "duboku simpatiju" za porodice žrtava, ali je kazao da bi, bez obzira na to, ovaj zakon bio "štetan po nacionalne interese SAD" i podrivao principe suverenog imuniteta.

Vlasti Saudijske Arabije su u aprilu ove godine zapretile administraciji predsednika SAD Baraka Obame da će rasprodati imovinu u SAD u vrednosti od 750 milijardi dolara ako Kongres usvoji zakon koji bi omogućio da se saudijskoj državi sudi za umešanost u terorističke napade 11. septembra 2001.

Procene ekonomista su da bi takav potez američkog saveznika na Bliskom istoku mogao čak i da poljulja dolar. Drugi veliki problem je vojna saradnja. SAD i Saudijska Arabija tradicionalni su partneri, a u borbi za prevlast u muslimanskom svetu između ove zemlje i Irana SAD je otvoreno na strani Saudijaca. Na istoj su strani i u Siriji.

(Telegraf.rs / Izvor: rt.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • BALKANSKI SPIJUN

    28. septembar 2016 | 22:18

    Odlicno ! Odma tuzba za 1999!!!

  • Šurak

    28. septembar 2016 | 22:54

    Koja bagra, a duguju i Bogu i narodu, dolazi vam kraj sotonini sinovi!

  • PREDATOR

    28. septembar 2016 | 21:58

    iluminat I mason je srušio zgrade , u filmu terminator 2 se vidi znak 11 .9 ???

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA