• 0

SUĐENJE ZA POBUNU CRVENIH BERETKI KRENULO ISPOČETKA: Legija se izjasnio kao NEVIN!

Danas je ispočetka krenulo suđenje osmorici pripadnika rasformirane JSO

  • 0

Pred Specijalnim sudu u Beogradu danas je zbog promene predsednika sudskog veća ispočetka krenulo suđenje osmorici pripadnika rasformirane Jedinice za specijalne operacije (JSO) optuženih za oružanu pobunu 2001. godine.
Na početku suđenja zamenik tužioca za organizovani kriminal je pročitao optužnicu kojom je pripadnici JSO terete izvršenje krivičnog dela oružana pobuna, iz tada važećeg Krivičnog zakona Savezne republike Jugoslavije (SRJ).

Svi optuženi, među kojima je i komadant te rasformirane jedinice Milorad Ulemek Legija u kratkom izjašenjenju o krivici izjasnili su se da nisu krivi, dok će svoje odbrane moći, ako žele, ponovo da iznose u oktobru, kada se nastavlja suđenje.
Pored Ulemeka optuženi za pobunu su bivši komadanti JSO Zvezdan Jovanović i Dušan Maričić, koji u požarevačkom zatvoru izdržavaju maksimalne kazne zatvora zbog najtežih krivičnih dela, među kojima je i ubistvo premijera Zorana Đinđića.
Optuženi su i Veselin Lečić, Dragoslav Krsmanović, Dragiša Radić, Vladimir Pocić i Mića Petraković koji se brane sa slobode.
Foto: Profimedia/AFP

Foto: Profimedia/AFP


Umesto sudije Vladimira Vučinića koji je zimus otišao u advokate, sada sudskim većem presedava sudija Dragomir Gerasimović.
U uvodnim izlaganjima odbrana je protestvovala što je došlo do zamene sudija jer je prethodno suđenje bilo maltene u završnici i tražila da se ne isptuju ponovo neposredno svi saslušani svedoci već da se njihovi iskazi pročitaju.
Branioci su takođe predložili suočenje ranije saslušanih svedoka - tadašnjih potpredsednika Vlade Čedomira Jovanovića, ministra unutrašnjih poslova Dušna Mihajlovića, svedoka saradnika Ljubiše Buhe Čumeta i Dejana Milenkovića Bagzija.
O tim predlozima do sledećeg suđenja izjasniće se tužilaštvo a konačnu odluku o tome koji će se dokazi izvoditi ponovo a koji ne, odlučiće sud.
Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Foto: Tanjug/Sava Radovanović


Odbrana je takođe osporavala optužnicu, tvrdeći da se pripadnici JSO terete za delo protiv države koja više ne postoji - SRJ.
Tokom ranijeg suđenja svi optuženi u svojim odbrana tvrdili da oni nisu izvršili pobunu već da se radilo o protestu zbog izručenja haških optuženika braće Banović u kojima JSO nije želela da učestvuje.
U optužnici se navodi da je od 9. do 17. novembra 2001. godine JSO otkazala poslušnost komandi, povukla svoje pripadnike u centar u Kuli, prekinula komunikacije s komandom i u više navrata odbila zahteve načelnika resora, ministra unutrašnjih poslova i premijera Zorana Đinđića, da prekine sa pobunom.
Istovremeno, operativni deo Jedinice borbenim vozilima i naoružanim ljudstvom u dva navrata je blokirao autoput.
Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Foto: Tanjug/Zoran Žestić


Prvi put je to učinjeno 10. novembra na autoputu Novi Sad-Subotica u blizini Vrbasa, a drugi put 12. novembra blokadom autoputa kroz Beograd kod Sava centra.
Na taj način je, kako se navodi u optužnici, vrlo jasno iskazana spremnost Jedinice za primenu nasilja ukoliko se ne prihvate njeni ultimativni zahtevi za smenu tadašnjeg ministra policije Dušana Mihajlovića, načelnika resora DB-a Gorana Petrovića i njegovog zamenika Zorana Mijatovića.
Takvim postupanjem Jedinice, bili su neposredno ugroženi bezbednost i ustavni poredak zemlje, navodi se u optužnici.
Protest JSO je prekinut nakon što su Petrović i Mijatović podneli ostavke, dok Mihajlović to nije učinio.
(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima