Ova baka u kući ima pravo blago - mašinu na kojoj bi joj pozavideli i mnogi muzeji (FOTO)

Davno mi je jedan stari krojač iz Kikinde rekao da je nikada ne prodajem. Bilo je dosta onih koji su se raspitivali za nju, ali nikada nisam želela da je prodam ni za kakav novac

  • 3

Jelisava Višekruna (76) kako je mnogi iz milošte zovu Jela, poznata je u svome kraju kao vredna i radna žena. Uprkos svojim godinama ova vitalna baka ne prestaje da radi, za nju je dan kratak, jer posla je mnogo, a vremena malo. Ova vredna domaćica pored svakodnevnog rada na svome imanju u Ruskom Selu, pored Kikinde, najviše voli da šije. Na staroj šivaćoj mašini staroj više od 150 godina, tokom svoga života sašila je mnogo stvari.

Stara singerica koju je dobila od rođaka iz Nemačke još  60-ih godina prošloga veka radi kao prvoga dana. Zato se valjda i kaže "radi kao singerica".

- Dobila sam je na poklon i evo već više od pola veka radim na njoj. Nikada je nisam popravljala, samo je ponekada podmažem i ona radi kao nova. Svašta sam sašila na njoj i sebi, ćerkama i prijateljima. Od bluza, kompleta, posteljine, raznih prepravki - priča nam baka Jela.

CELA AMERIKA DANAS GLEDA U OVU FOTOGRAFIJU IZ BIVŠE JUGE, iz daleke 1926. godine! (FOTO)

Singerica je prema njenom saznanju stara više od 150 godina.

- Davno mi je jedan stari krojač iz Kikinde rekao da je nikada ne prodajem. Bilo je dosta onih koji su se raspitivali za nju, ali nikada nisam želela da je prodam ni za kakav novac - priča Jela.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Osim što decenijama vredno šije na njoj, ova mašina ima i sentimentalnu vrednost za baka Jelu:

- Dobili smo je kao zajednički poklon, suprug i ja koji je preminuo pre nekoliko godina,ona je ustvari uspomena na neka davna i lepša vremena - priča nam Jela.

Vredna domaćica kada ne šije uglavnom radi u bašti. Prošle godine uzgajila je više od 200 kilograma krompira, 100 kilograma paprike i isto toliko kupusa:

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

- Penzija je mala, pomognu mi ćerke, ali ja ne mogu da sedim. Sve sama radim, kopam, sadim, zalivam, pa onda kada dođe vreme berbe ništa mi nije slađe nego kada vidim plodove svoga rada - srećna je baka Jela.

Ove godine u njenom špajzu uredno su poslagane tegle zimnice-kisela paprika, krastavčići, paprike punjene kupusom i ajvar:

- Više se isplati praviti zimnicu, evo tegla kiselih krastavaca košta 120 dinara, ja mnogo više napravim nego da kupujem. Kod mene ništa nije prskano, sve je prirodno. Ove godine pravila sam i kuvani paradajz i pekmez.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Baka Jela kaže, da bi špajz preko zime bio pun, mora vredno da se radi. U letnjem periodu ona ustaje oko četiri sata, tada je hladnije i svežije i može mnogo više da se uradi. U zimskim mesecima, uglavnom šije, plete i hekla:

- Naša generacija je navikla da radi. Kada sam se udala svi smo radili u polju. Danas je sve drugačije, ali ne krivim omladinu, mnogi bi želeli da rade, a nemaju gde.

- Volela bih da nekome ostavim ovaj zanat i moju staru "singericu", ali da rade na njoj, da ne služi kao ukras - kaže nam krojačica.

Baka Jela je sretna baka, ima troje unučadi i oni su sva njena sreća:

- Ne žalim se, sretna sam i najbitnije mi je da su svi živi i zdravi, a dok god me služi zdravlje i dobra volja, biće svega, kaže nam ova baka koja je i nakon razgovora požurila da nahrani stoku i još malo okopa baštu dok ne zazimi.

(Dragana Starčević)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Раднаскела

    29. septembar 2016 | 23:37

    Ма право благо, имам и ја сличну, вреди читавих 100-150 ЕУР.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA