PRAVOSLAVNI BALKAN KAO MRTVO MAGARE: Sveti vladika Nikolaj Velimirović o Srbiji između istoka i zapada (FOTO)

Jedan od najznačajnijih srpskih crkvenih velikodostojnika i teologa u 20. stoleću, proglašen za svetitelja 2003. godine, Nikolaj Velimirović nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Ni on sam po sebi, ni ono što je pisao, ni oštrina kojom je to činio

  • 29
Sveti vladika Nikolaj Ohridski i Žički. Foto: Wikipedia Sveti vladika Nikolaj Ohridski i Žički. Foto: Wikipedia

Nikolaj Velimirović je jedan od najznačajnijih srpskih crkvenih velikodostojnika i teologa 20. veka. Bio je episkop ohridski i žički, zbog čega je 2003. godine i kanonizovan od strane Srpske pravoslavne crkve kao Sveti vladika Nikolaj Ohridski i Žički.

RIMSKE PAPE - SVECI PRAVOSLAVNE CRKVE: Nakon deset vekova raskola, nije ni čudo što se o ovome ćuti! (FOTO)

Ujedno je i jedna od naših najkontroverznijih ličnosti prošlog stoleća. Školovan na Zapadu, prešao je put od liberalnog ekumeniste do anti-evropski nastrojenog konzervativca. Hitler ga je odlikovao 1935. godine zbog njegovih napora da se obnovi nemačko ratno groblje u Bitolju, a ovaj je pohvalio "firerove" napore da ujedini sve nemačke protestantske crkve u jednu.

Koja je najlepša crkva pravoslavnog sveta? (VIDEO)

Smatra se utemeljiteljem svetosavskog nacionalizma, uz Dimitrija Ljotića sa kojim je blisko sarađivao tokom Drugog svetskog rata, premda je podržao puč od 27. marta. Navodno je gajio antisemitske stavove, ali je govorio i protiv okupacije tako da su ga nacisti u jednom trenutku stavili u kućni pritvor a potom poslali u Dahau.

CELOG ŽIVOTA STE SE POGREŠNO MOLILI BOGU: Evo šta treba da uradite da bi vam STVARNO USLIŠIO MOLITVE!

Iz logora je pušten posle tri meseca. Izgleda da je 12. marta 1945. godine bio u Beču; specijalni Hitlerov izaslanik za Balkan, Herman Nojbaher, pominje da je bio sa patrijarhom Dožićem i Velimirovićem u podrumu hotela "Bristol" dok su se skrivali od savezničkog bombardovanja; njihovo prisustvo imalo je momentalni umirujući efekat na uspaničene nemačke žene i decu.

Levo: Sveti  vladika Nikolaj Velimirović. Desno: Draža Mihailović. Foto: Wikipedia / Ninam, Arhivska fotografija Levo: Sveti vladika Nikolaj Velimirović. Desno: Draža Mihailović. Foto: Wikipedia / Ninam, Arhivska fotografija

Nakon rata nije želeo da se vrati u Jugoslaviju i emigrirao je u Ameriku, gde je umro 1956. godine.

Najznačnije delo mu je "Ohridski prolog", u kojem je opisao biblijske događaje za svaki dan u godini kao i žitija skoro svih svetaca. Bio je oštri kritičar humanizma, sekularne evropske civilizacije, materijalizma, komunizma, i svakog drugog "izma".

VIDOVITI STARAC PAJSIJE UPOZORIO: Ako ovo uradite, PROKLEĆETE SVOJE DETE ZA CEO ŽIVOT!

U uvodu svoje knjige "Iznad Istoka i Zapada", vladika Nikolaj je napisao sledeće:

Foto-ilustracija: Flickr/AleksandraR Foto-ilustracija: Flickr/AleksandraR

"Balkan se nalazi zemljopisno između Istoka i Zapada, a idejno stoji iznad Istoka i Zapada. Koja je to idejna sila što spasava Balkan da ne bude i idejno između, nego ga uzdiže iznad Istoka i Zapada?

RUS VIKTOR I SRBIN VOJISLAV OTKRIVAJU TAJNE KOZAČKE VOJSKE: Mi smo Hristovi ratnici, na silu odgovaramo silom (FOTO)

To je vera pravoslavna i samo vera pravoslavna. Svi ostali činioci, kao zemljopisni položaj, kultura, nauka, muslimanstvo, politika, zemaljske težnje i aspiracije, drže Balkan između Istoka i Zapada. Vera pravoslavna pak uzdiže ga iznad Istoka i Zapada, i samo vera pravoslavna.

Ništa nije nesnosnije nego nalaziti se između. Ako bi se idejni, to jest pravoslavni Balkan, pokorio zemljopisnom Balkanu i ostao između Istoka i Zapada, ličio bi na onog magarca iz bajke, koji je crkao od gladi između dva plasta sena.

Četvorojevanđelje u džepnom izdanju, na crkvenoslovenskom jeziku, izdato od strane moskovskog Pravoslavnog Sveto-Tihonovskog humanističkog univerziteta. Foto: Wikimedia Commons/Dmitry Ivanov Četvorojevanđelje u džepnom izdanju, na crkvenoslovenskom jeziku, izdato od strane moskovskog Pravoslavnog Sveto-Tihonovskog humanističkog univerziteta. Foto: Wikimedia Commons/Dmitry Ivanov

Na žalost, pravoslavni Balkan je od početka 19. veka do sada veoma ličio na onog legendarnog Buridanovog magarca, koji je lipsao od gladi između dva plasta sena, ne znajući kome plastu da priđe.

NEVEROVATNA PRIČA RUSKOG MONAHA IZ BUDVE: Godinama je živeo kao isposnik, a onda se saznalo da je on PRELEPA DEVOJKA (VIDEO) (FOTO)

Čas mu se jedan plast činio veći i slađi čas drugi. Iznemogao od šetnje od jednog plasta do drugog, on je pao i lipsao. I sav svet se nasmejao magarcu kao magarcu.

Balkanu preti smrt od gladi zbog mnogih brbljivih jezika koji ga imenuju između. Ili će lipsati od gladi između Azije i Evrope ili će ga jedna od tih sila ajkulski progutati, ako se ne bude digao iznad. Iznad Istoka i Zapada".

Na ovom linku možete pronaći čitavo delo.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • opet on

    2. oktobar 2016 | 21:01

    Malo malo pa fašista, moralna nakaza i degenerik Nikolaj Velimirović izroni na srpskim portalima. Neki očigledno imaju sklonost ka perverziji.

  • vidite mu oči

    3. oktobar 2016 | 13:28

    Takav pogled može da ima samo Nečastivi. To nije pogled sveštenika, a još manje sveca.

  • Mirko&Slavko.

    2. oktobar 2016 | 14:45

    Dakle svetac ,sa ordenom od Hitlera i antisemitskim stavom. Kakav je to svetac koji mrzi i podstiče na istrebljenje drugih rasa i nacija? Baš lepo da znam, da "proklet čovek koji se uzda u čoveka" što reče Gospod.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA