• 80

STRUJA SKUPLJA OD SUTRA: Evo za koliko će nam računi biti veći!

Promena cene struje koja će uslediti sutra prva je od avgusta prošle godine

  • 80

Struja u Srbiji od sutra će biti skuplja za 3,8 odsto. Prosečna cena za sva domaćinstva, bez uračunatih poreza, akcize i naknade za obnovljive izvore energije, biće 6,6 dinara po kilovatu, a to će račune za prosečnu potrošnju povećati stotinak dinara.
U SUSRET GREJNOJ SEZONI: Evo koji je vid grejanja UBEDLJIVO NAJJEFTINIJI ove godine

U odnosu na dosadašnje račune, novi, koji će na kućne adrese stići u novembru, za prosečnu potrošnju struje od 500 kilovata, isti broj skupljih i jeftinijih kilovata i uz obračunat porez, akcizu i naknadu za obnovljive izvore energije će, umesto oko 3.500 dinara, biti oko 3.700. Na taj iznos treba dodati i taksu za javni servis od 150 dinara, piše Dnevnik.
Razlika u ceni kilovata nije velika i iznosi od svega nekoliko para, pa do oko 0,50 dinara. Umesto dosadašnje cene kilovata od 5,62 dinara u zelenoj zoni i skupljoj tarifi, odnosno 1,40 u jeftinijoj tarifi, bez obračunatih poreza, akcize i naknade za obnovljive izvore energije, nova cena kilovata je 5,84 dinara i 1,45. U plavoj zoni kilovat sada košta 8,76 i 2,19 dinara umesto 8,44 i 2,11, dok je cena kilovata u najskupljoj, crvenoj zoni, 17,52 i 4,38 dinara, umesto 16,88 i 4,22.
Foto: sxc.hu/ColinBroug

Foto: sxc.hu/ColinBroug


Računi neće biti mnogo viši uz uobičajenu potrošnju, pa bi se mogli zadržati na sadašnjem novou ukoliko se malo više pazi na to koliko se struje troši i kada. Naime, ukoliko se koristi samo dve sijalice manje nego sada, moguće je da se račun ne promeni, ali i suprotno. Tako će uz potrošnju od recimo 400 kilovata i isti broj jeftinih i skupih kilovata, račun biti oko 3.000 dinara (bez uračunate takse za javni servis), ali se, uz promenu odnosa kilovata – 250 skupih i 150 jeftinih – račun penje iznad 3.200 dinara.
Promena cene struje koja će uslediti sutra prva je od avgusta prošle godine. Tada je poskupela 12 odsto, ali je, praktično, cena kilovata tada povećana nešto malo više nego sada – 4,5 odsto, jer je u avgustu prošle godine veći deo poskupljenja – 7,5 odsto – zapravo bila akciza, namet koji je tada uveden a pre toga se na električnu energiju nije obračunavao.
(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Janko

    Ja trosim ok 600 kw a plaćam 7000 dinara stim da mi je prenos 3000 a potrosnja 4000 ko je ovde lud nerazumem kolko kosta struja uopste

  • BOZA ZEMUNAC

    Dokle bre,lopovi.

  • Peya

    Pa tako se pravi višak u kasi..... otimaš narodu...dižeš poreze, namete... spustis plate i penzije ( u nekom trenutku ćeš ih podići ali za manje nego što si spustio... ) i eto, matematika jasna..kao političari u prvom razredu....ako ti uzmem svih pet jabuka, pa ti vratim dve, i naplatim ti porez na to sto sam ti uzeo i vratio. Kako ćes da te dve jabuke raspodeliš da prezivis mesec dana?. Divota jedna... a država nam cveta...faktor stabilnosti, najača ekonomija regiona.... ma dokle bre????? Narod nema 'leba da jede....

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima