Dodik traži odlaganje saslušanja u Tužilaštvu BiH

- Ovo što je uradio Bakir Izetbegović, će mu se obiti kao bumerang o glavu - poručio je Dodik

  • 24

Advokatski tim Milorada Dodika od Tužilaštva BiH zatražio je da se odloži saslušanje predsednika RS, na koje je pozvan zbog organizovanja referenduma o Danu Republike.

DODIK POTVRDIO: Dobio sam poziv za saslušanje, ali u Sarajevo ne idem!

Advokat Goran Bubić kazao je da je odlaganje zatraženo iz poznatih razloga koje je Dodik već izneo u javnost. Dodao je da ni njima odgovor iz Tužilaštva na ovaj zahtev nije poznat, pišu "Banjalučke novine".

- Ne znam šta će dalje uraditi Tužilaštvo - rekao je Bubić.

Iz Tužilaštva BiH odbili su juče da otkriju kakav će njihov odgovor biti na ovaj zahtev. Komentar nisu imali ni na zahtev za odlaganje saslušanja, a ni na najavljene proteste 3. oktobra ispred ove institucije.

Dodik je juče posle sednica Predsedništva i Glavnog odbora SNSD-a ponovio da će se na poziv Tužilaštva BiH odazvati, ali da ne želi da ide u Sarajevo, i izrazio je spremnost da se obrati putem video-linka ili sa bilo koje lokacije u RS.

On je rekao da su odlučni da 9. januar zadrže kao praznik RS u skladu sa, kako je rekao, suverenom voljom naroda izraženom na referendumu. Indirektno je stavio do znanja da će u budućnosti biti još referenduma koji bi bili organizovani na elektronski način.

Predviđeno je i ažuriranje i formiranje biračkog spiska u institucijama RS, a ne u CIK-u, a mogli bi se izjašnjavati oni građani koji imaju prebivalište i boravište u RS do šest meseci pre organizovanja referenduma.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Rekao je da će uskoro RS podneti apelaciju Ustavnom Sudu BiH oko svih zakona usvojenih u Federaciji BiH zbog činjenice da Dom naroda Federacije nije popunjen na ustavan način sa Srbima, pa je najavio i apelaciju o 1. martu, kao Danu državnosti BiH.

- Ovo što je uradio Bakir Izetbegović će mu se obiti kao bumerang o glavu" -poručio je Dodik i dodao da je tokom pregovaranja o mehanizmu koordinacije od Izetbegovića RS dobila ustupke kakve nije mogla ni da sanja.

Dodik je pojasnio da se ustupci odnose na činjenicu da bez predstavnika Vlade RS nijedna odluka u sklopu mehanizma neće moći da bude donesena. Dodao je da će uskoro biti usvojen pravilnik koji će definisati ko je nadležan da predstavlja RS na pregovorima i razgovorima.

U međuvremenu, MUP Kantona Sarajevo odbio je zahtev Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila RS za odobrenje održavanja protesta pred zgradom Tužilaštva BiH 3. oktobra, a zbog poziva na saslušanje Dodika, jer je prijava nepotpuna i neblagovremena.

- Organizatorima je poručeno da se moraju obratiti Tužilaštvu BiH za korišćenje parkinga jer je to njihov prostor - navode iz MUP-a.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mile

    30. septembar 2016 | 15:39

    Zauzet je otvaranjem 17 novih fabrika, pustanjem 1000 km novih puteva, 300 mostova, aerodroma kod Trebinja.......

  • Oks@j

    30. septembar 2016 | 15:17

    Šta skupila se Muda.

  • Dj

    30. septembar 2016 | 14:55

    Trazi dase odgodi anije odgodio referendum kad suga opominjali! Cetnik veto sve radi u kapric drugima.posle se krije kao mis u rupu! Dok ne pibjegne iz zemlje il promjeni oblik lica kao cetnik karadzic!!!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA