KRAH PRIVREDE: Do kraja godine nestaje 20.000 firmi!

Za prvih pet meseci ove godine uslove za stečaj steklo je 8.380 preduzeća, dok je do aprila ugašeno više od 6.000

  • 0

U Srbiji je samo za prvih pet meseci ove godine uslove za stečaj steklo čak 8.380 preduzeća, dok je do aprila ugašeno više od 6.000 firmi.

Ekonomisti upozoravaju da će uz takav trend do kraja godine prestati da radi petina preduzeća u Srbiji.

Milan Knežević, predsednik Asocijacije malih i srednjih preduzeća podseća na činjenicu da je prošle godine u Srbiji zatvoreno skoro dvostruko više firmi nego što je otvoreno.

- Uz ovakav trend, do kraja godine će biti likvidirano preko 20.000 preduzeća, dvostruko više nego lane, a otvoreno ne više od pet do šest hiljada novih. Privreda neće moći da finansira deficit, koji je već sada dvaput veći od planiranog, pa ako se radi štednje zamrznu plate i penzije, što će još više smanjiti kupovnu moć, neminovna su nova otpuštanja radnika - ocenio je Knežević.

Nebojša Atanacković, predsednik Unije poslodavaca Srbije, slaže se da je srpska ekonomija u dramatičnoj situaciji, ali podseća da smo pre dve decenije bili na još dubljem dnu.

- Međutim, u poslednje četiri godine, otkad je započet novi pad, ništa nismo uradili da ga zaustavimo. Ako nastavimo istim putem, desiće nam ista situacija kao kada smo primali platu od osam maraka ili išli na Trg Republike po hleb - upozorava Atanacković.

U Srbiji je 2011. registrovano 8.470 novih preduzeća, a zatvoreno 13.580. U istom periodu osnovano je 32.240 novih preduzetničkih radnji, a ugašeno 35.290, podaci su Agenije za privredne registre.

Ta institucija je kroz analizu 91.748 privrednih društava zaključila da je tek nešto manje od dve petine bonitetno sposobno, odnosno da je u poslednjih pet godina moglo uredno da izmiruje obaveze.

Mere za smanjenje nezaposlenosti trebalo bi da budu jedan od prioriteta za narednu Vladu Srbije, ocenjeno je na predstavljanju redovnog ekonomskog izveštaja Svetske banke o jugoistočnoj Evropi.

Lazar Šestović, glavni ekonomista Svetske banke za Srbiju, rekao je da u našoj zemlji nije dovoljna jedna mera za smanjenje nezaposlenosti, koja je u novembru prošle godine dostigla 23,7 odsto, što je najviši nivo u proteklih 15 godina. Stopa zaposlenosti u Srbiji je pala na 35,3 procenta u novembru 2011, što znači da je od 2008. izgubljeno 560.000 radnih mesta, navodi se u izveštaju.

(Izvor: Alo)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA