• 1

Fondacija Tijana Jurić organizuje prvu konferenciju o bezbednosti dece

Predavači će tokom celodnevnog događaja govoriti o tome kako se traga za nestalom decom u Srbiji i Evropi, šta učiniti kada dete nestane, kako pedofili vrebaju žrtve, ko su trgovci decom i kako ih prepoznati, kako se primenuje Tijanin zakon, šta je doneo Marijin zakon, zašto je srpski registar pedofila prazan, i o ostalim aktuelnim temama koje se tiču bezbednosti dece i nasilja nad maloletnicima

 • 1
Foto: Promo

Foto: Promo

 

Fondacija Tijana Jurić organizovaće 5. oktobra u Subotici prvu stručnu Konferenciju o bezbednosti dece "Bezbednost i odgovornost 2016", u okviru koje će predstavnici državnih institucija, i domaćih i stranih organizacija govoriti o bezbednosti dece na ulici, u školi i na internetu.

 

MEMORIJALNI FESTIVAL U ČAST TIJANE JURIĆ: Poznati glumci izveli predstavu "Indigo", pozdravljeni gromoglasnim aplauzom!

 

Prva konferencija okupiće predstavnike Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije, Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Pokrajinskog sekretarijata za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova, Međunarodne organizacije Child Focus (Belgija), Smile of the child (Grčka), Centra za nestalu i zlostavljanu decu (Hrvatska), Centra za zaštitu žrtava trgovine ljudima, UNICEF-a (Srbija), Kancelarije za mlade grada Subotice, Fondacije Marija Jovanović DETE, advokatsku kancelariju Maje Atanasković.

 

Predavači će tokom celodnevnog događaja govoriti o tome kako se traga za nestalom decom u Srbiji i Evropi, šta učiniti kada dete nestane, kako pedofili vrebaju žrtve, ko su trgovci decom i kako ih prepoznati, kako se primenuje Tijanin zakon, šta je doneo Marijin zakon, zašto je srpski registar pedofila prazan, i o ostalim aktuelnim temama koje se tiču bezbednosti dece i nasilja nad maloletnicima.

 

- Namera je da ovom konferencijom svake godine na istom mestu okupimo stručna lica, da predstavimo nove mehanizme u zaštiti dece od nasilnika, razmenimo iskustva sa službama i organizacijama iz Evrope i regiona, i pošaljemo javnosti jedinstvenu poruku o trenutnom stanju bezbednosti dece u Srbiji. Smatramo da se o nekim temama nedovoljno govori, naročito kada je reč o preventivnom segmentu. Krajnji cilj je da utvrdimo da li je bezbednost dece zadovoljavajuće, da razmotrimo primere dobre prakse iz zemalja u regionu i da ono što je dobro počnemo da primenjujemo i kod nas - istakla je Bojana Latinović, direktor konferencije "Bezbednost i odgovornost 2016".

 

Za ovu konferenciju poslednjih mesec dana naročito je vladalo interesovanje stručne javnosti. Pojedine organizacije su i same izrazile želju da se uključe kao predavači, dok će dosta stručnjaka i predstavnika institucija biti i u publici.

 

Foto: Promo

Foto: Promo

 

- Izuzetno sam zadovoljan činjenicom da smo već prvom konferencijom okupili izuzetne predavače. Kao mlada fondacija koja postoji godinu i po dana, uspeli smo da izgradimo partnere i dobijemo jake saveznike u misiji koju imamo. Potvrda tome je učešće najreprezentativnijih evropskih organizacija za potragu dece iz Belgije, Grčke i Hrvatske. Jednako se radujemo i učešću naših domaćih institucija koje će takođe dati odgovore na brojna važna pitanja - rekao je Igor Jurić, osnivač Fondacije Tijana Jurić.

 

Među domaćim učesnicima biće i Centar za zaštitu žrtava trgovine ljudima čiji će predstavnik Mirko Vreća održati prezentaciju "Karakteristike trgovine ljudima u Republici Srbiji".

 

- Zabrinjava podatak da su u 2015. godini među identifikovanim žrtvama trgovine ljudima čak 60 odsto deca. Deca su najčešće predmet seksualne eksploatacije i prosjačenja, ali su zabeleženi i slučajevi trgovine decom radi usvojenja, prinude na brak i korišćenja u pornografske svrhe, istakao je Vreća najavljujući svoje predavanje.

 

Konferencija će biti održana 5. oktobra od 10 do 18 sati, u kongresnoj sali Hotela Patria u Subotici. Ulaz je slobodan, a zainteresovani se mogu prijaviti mejlom na adresu fondacija@tijana.rs.

 

Agendu sa svim učesnicima i predavanjima preuzmite OVDE.

 

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Jelena ☆

  2. oktobar 2016 | 08:53

  Svaki put kad čujem ili vidim ime i prezime, Tijana Jurić, naježim se. Da se nikad više ne ponovi.

  6
  2

  Podelite komentar

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Ne želim da budem informisan
Ok