Šabić: Reći ćemo ko je bio prisluškivan

Građani čije su telefoni bili prisluškivani biće obavešteni o tome kada bude završen njihov nadzor. Do sada u službi poverenika više od 1.600 predmeta u vezi sa problemima zaštite podataka o ličnosti

  • 0

Poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić izjavio je da će pojedini građani čije su telefoni bili prisluškivani, biti obavešteni o tome kada bude završen njihov nadzor.

On  je dodao da to ipak neće biti moguće u svim slučajevima.

- Nadzor nad primenom Zakona o zaštiti podataka o ličnosti sproveden je ili je u toku u Orion Telekomu, Telenoru, VIP mobilu i Telekomu Srbije. Nadzor se odnosi i na mobilnu telefoniju i na fiksnu, kod onih provajdera koji je imaju. Odnosi se na pristup takozvanim 'zadržanim podacima', ne i na prisluškivanje. Nije obuhvatio i Internet - rekao je Šabić.

Do sada je u službi poverenika više od 1.600 predmeta u vezi sa problemima zaštite podataka o ličnosti, a do sada je okončan rad na više od 1.400. Reč je o problemima iz više različitih oblasti, pa i iz oblasti komunikacija. Ovih poslednjih, do sada je bilo nekoliko desetina, kazao je Šabić.

On je kazao da ovakva akcija nadzora nikada do sada nije sprovođena u Srbiji, izuzetno je obimna i podrazumeva veoma složen posao, koji zahteva angažovanje dobrog dela kadrovskih resursa kojima Poverenik raspolaže.

- Ova akcija nadzora, isto kao i zahtevi za ocenu ustavnosti, koje smo podneli zaštitnik građana i ja, trebalo bi da za posledicu imaju ozbiljne, odgovorne reakcije, odgovarajuće reakcije brojnih relevantnih državnih organa - Vlade, Skupštine, pravosuđa, nadležnih ministarstava, službi bezbednosti itd - rekao je Šabić.

On smatra da policiji i službama bezbednosti moraju biti obezbeđeni uslovi za efikasno delovanje, ali to mora da podrazumeva poštovanje garancija ljudskih prava utvrđenih Ustavom.

(I. M. / Izvor: Danas)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA