Čak 13,7 miliona dinara za odštetu logorašima s Golog otoka!

Najmanja odšteta 266.000, a najveća više od dva miliona dinara. Komisiji za obeštećenje u procesu rehabilitacije stiglo 190 zahteva, odluka doneta za samo pet oštećenih

  • 0

Komisija za obeštećenje u procesu rehabilitacije, koja je počela da radi u februaru ove godine, donela je prve odluke o visini odštete za one koji su osuđeni u političkim procesima posle Drugog svetskog rata, otkriva državni sekretar Ministarstva pravde Slobodan Homen.

Iako je do sada Komisiji stiglo 190 zahteva, odluka je doneta za samo 15 oštećenih, kojima su poslati i prvi sporazumi na usaglašavanje. Ako prihvate predložene iznose, biće im isplaćeno ukupno 13,7 miliona dinara.

Državni sekretar nije mogao da otkrije imena političkih zatvorenika koji će u startu dobiti odštete za dane provedene u zatvoru i oduzimanje građanskih prava. Kako je rekao, prvi su prihvaćeni zahtevi 15 zatočenika s Golog otoka, od kojih neki danas imaju i po 85 godina. Među njima je i osam žena koje su u vreme obračuna sa "ibeovcima" takođe završile u ovom kazamatu.

Prilikom određivanja visine obeštećenja vodilo se računa o tome kako je ovo pitanje regulisano u zemljama regiona. U Hrvatskoj naknada iznosi oko sedam evra, a kod nas oko 700 dinara po danu. Ako se ove osobe pozitivno izjasne o ponuđenim sporazumima, predviđeni iznosi biće vrlo brzo isplaćeni, pošto su budžetska sredstva za tu svrhu već izdvojena.

Najmanji iznos dobiće "golootočanka" iz Padinske Skele, koja je 1950. godinu dana provela iza rešetaka. Za nju je predviđena naknada od 266.000 dinara. Za sada najveću nadoknadu trebalo bi da dobije jedan od političkih zatvorenika s najdužim stažom. On je u zloglasnom zatvoru proveo tačno 2.920 dana, u periodu od 1949. do 1956, i za to će dobiti nešto više od dva miliona dinara.

Sudovi širom Srbije su, inače, za nepunih pet godina, ukupno rehabilitovali 1.870 ljudi. Ovi postupci vode se pred višim sudovima, a samo pred Višim sudom u Beogradu krajem prošle godine bilo je u radu 307 predmeta rehabilitacije, a u prvih pet meseci ove godine primljeno je 92.

(I. M. / Izvor: Večernje novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA