"IZMEĐU ĆIRILICE I HLEBA, BIRAM ĆIRILICU": Hrabra učiteljica napisala otvoreno pismo crnogorskom ministru prosvete

Zoranovićeva navodi u pismu da ona može da razume odluke Boškovića, jer on mora da ostavi politički trag zarad njegove političke budućnosti, ali joj nije jasno zašto na takav način

  • 16

- I znam ja, ministre, da je između hleba i ćirilice pametnije birati hleb, ali ja ipak biram ćirilicu zato što sam učiteljica - napisala je u otvorenom pismu crnogorskom ministru prosvete Predragu Boškoviću učiteljica Osnovne škole „Jugoslavija” iz Bara Milena Zoranović.

STEFANOVIĆ OŠTRO ODGOVORIO: Proterivanje ćirilice je znak da rukovodstvo Hrvatske ne razume evropske vrednosti

Ona kaže da se odlučila na obraćanje javnim pismom zato što zna da službe u ministarstvu ne odgovaraju na dopise koje su ona i njene kolege uputile ministarstvu povodom raznih nedoumica koje je trebalo otkloniti.

- Gospodine ministre, političkom odlukom izbacili ste ćirilicu iz zvanične dokumentacije i prepiske u školama. Nijedan dokument iz škola, već godinama, u ministarstvo ne dolazi napisan ćirilicom. Nastavak potiranja ćirilice bilo je uvođenje i obrazaca za svedočanstva, a od ove školske godine dnevnici, đačke knjižice, matične knjige. Ćirilice nema ni u tragovima. Možda tabla na ulazu u neku školu i to je sve - piše učiteljica Zoranović.

Učiteljica je pitala Boškovića da li će škole biti obrazovanije, kulturnije, stručnije, profesionalnije, više evropske institucije ako se naredi i demonstrira sila pričom oko primene pravopisnog pravila, da bi obrazac trebalo popunjavati pismom na kome je dat.

- Molim vas, ne vređajte me pričom da su, po Ustavu, oba pisma ravnopravna. Nemam alternativu. Naredili ste. Niste mi ostavili mogućnost izbora. Pokažite mi gde je tu ravnopravnost - napisala je učiteljica.

Zoranovićeva navodi u pismu da ona može da razume odluke Boškovića, jer on mora da ostavi politički trag zarad njegove političke budućnosti, ali joj nije jasno zašto na takav način.

- Ima i drugih načina da vas prepoznaju i cene. Uvaženi ministre, dnevnik, latinični obrazac, popunila sam ćiriličnim pismom. Koliko sam pogrešila? Koja je kazna i za onoga ko ne primenjuje Ustav i za mene koja ne poštuje pravopisno pravilo - napisala je učiteljica.

(Telegraf.rs/ Izvor: Politika)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • nek crkne

    2. oktobar 2016 | 22:00

    svako ima pravo da bude lud

  • Olivera

    2. oktobar 2016 | 21:10

    Potpuno ste u pravu.Slazem se sa Vama.Mora se i cirilica koristiti jednako kao i latinica.Ne vidim problem!

  • Anonymous

    2. oktobar 2016 | 23:27

    Ovoj zeni svaka cast! Zasto mi u pravoslavnoj srpskoj zemlji sa predivnom azbukom, pravopisom i recnikom da bi nam pola zemalja sveta pozavidele koristimo latinicu? U redu, u nekim stvarima nam treba latinica (npr diplomatija, uopste medjunarodni odnosi, u skolama strani jezici itd), ali zasto su srpske novine na latinici? Zasto su neki nazivi na latinici? I zasto se u nasem jeziku uopste koristi toliko anglicizma? U Hrvatskoj nam "srusise" cirilicu, kao i u CG, a vecina zemalja Evrope ni ne zna sta je to, o Americi i da ne pricam. Zasto mi njih treba da, kako kazu ispostujemo, ako oni nas Srbe, nas jezik i nase pismo ne postuju?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA